Politiikka

Kommentti: Kapteeni Sipilän rauhoittelupuheet kielivät hallituksen syvästä hädästä

Julkaistu:

Suomi tarvitsee kipeästi sote-uudistuksen, mutta kokoomuksen ja keskustan diilin vuoksi sitä ilman voidaan taas jäädä. Sipilä pyörsi ”hölynpöly”-puheensa vain parissa päivässä, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimituksen uutistuottaja Hanna Vesala.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) löi lopulta sunnuntaina pöytään näkemyksensä siitä, ettei maakuntavaaleja voida järjestää hallituksen kaavailemassa aikataulussa lokakuun lopulla. Sipilän Ylen pääministerin haastattelutunnilla tekemän ilmoituksen voi tulkita tarkoittavan sitä, että hallituksessa tiedetään perustuslakivaliokunnan edellyttävän soten valinnanvapauslakiin aikaa vaativia korjauksia.

Ilta-Sanomien haltuunsa saama perustuslakivaliokunnan tiistaille 22. toukokuuta päivätty lausuntoluonnos antaa osviittaa tulevasta. Sen perusteella korjauksia ollaan edellyttämässä valinnanvapauden vaiheistukseen ja maakuntien tiukkaan menokehykseen.

Sipilä on viime päivinä vetänyt julkisuudessa hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää -linjaa. Samaa viestiä alleviivasi Sipilän sunnuntainen heitto siitä, että hän oli nauttinut kauniista kesäpäivästä ottamalla päivätorkut ulkosalla. Yöunet eivät ole menneet.

”Höynpöly”-puheet kääntyivät päälaelleen

Hermostuneisuus näkyy kuitenkin jo pääministeristä. Pohjoismaiden pääministerien kokouksessa Ruotsin Örnsköldsvikissä tällä viikolla Sipilä sanoi IS:lle, ettei haluaisi koskea sote-asiaan ”pitkällä tikullakaan”, koska asia on nyt eduskunnan käsissä. Hän leimasi oppositiosta ärhäkästi esiin nostetun keskustelun maakuntavaalien siirtämisestä valinnanvapauslain eduskuntakäsittelyn tässä vaiheessa ”hölynpölyksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maakuntavaalien ajankohdasta keskusteleminen oli pääministerin mukaan ajankohtaista vasta, kun lait on ensin saatu eduskunnasta läpi. Viisi päivää myöhemmin hän kuitenkin oli jo tullut johtopäätökseen, ettei maakuntavaaleja voida järjestään lokakuun lopussa.

Oikeuskanslerinviraston mukaan maakuntavaalien järjestämisen ja lakien voimaantulon väliin pitää jäädä noin kuusi kuukautta. Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on sanonut vaalien teknisen toteutuksen vaativan noin neljän kuukauden hajuraon. Kuluneella viikolla hallitus yritti ripustautua juuri määritelmään noin neljä tai noin kuusi. Sunnuntaihin mennessä siitä oli jo luovuttu.

Sipilä on toistuvasti korostanut, että soten valinnanvapauslaki etenee eduskunnassa aivan normaalin prosessin mukaisesti. Perustuslakivaliokunnasta sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ja takaisin. Ennen eduskunnan äänestyksiä hallitus tekee lakiin vaaditut korjaukset.

Hallituksen itsensä käsikirjoittama draama

Sipilä yritti Ruotsissa suitsia sote-lain ympärillä olevaa kuohuntaa kuvaamalla, että sote on ”niin jännittävä tarina”, ja siksi sen ympärillä on paljon kuohuntaa.

Kuohunnan hallitus on kuitenkin käsikirjoittanut tarinaan aivan itse jo hallitustaipaleen alussa. Soten tosi-tv-tuotannon sylttytehtaita ovat yksinomaan kokoomus ja keskusta. Sipilä ja kokoomuksen tuolloinen puheenjohtaja Alexander Stubb sopivat vuoden 2015 marraskuisena yönä poliittisesta lehmänkaupasta. Siinä välissä Sipilä uhkaili hallituksen hajottamisella. Diilissä kokoomus sai valinnanvapauden ja keskusta maakuntahallinnon. Viimeiseksi käsiteltäväksi eduskunnassa jäi valinnanvapaus, ja se on taas pahassa vastatuulessa.

Mitä enemmän Sipilä sanoo kaiken olevan hallinnassa sitä todennäköisempää on, että soten valinnanvapaus on luisumassa hallituksen kasassa pysymistä ajatellen kohtalokkaalle tielle. Rkp:n Anna-Maja Henriksson sanoi sunnuntaina Oulussa suoraan kokoomuksen aloittaneen ”uudelleen positioinnin” asiassa. Siitä saatiin jo esimakua, kun kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo linjasi asiaa lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Tiivistettynä Orpo katsoi, että jos kokoomuksen eduskuntaryhmä tulee siihen tulokseen, ettei uudistus täytä sille asetettuja tavoitteita eikä yhtälö toimi, puolueella ei ole syytä tukea uudistusta. Viimeisimpänä kokoomuksen sote-kapinallisista tähän johtopäätökseen tuli Susanna Koski, joka sanoi perjantaina päättäneensä äänestää uudistusta vastaan.

Sipilä voi vakuutella julkisuudessa kuin papukaija, että kohtalokkaana yönä solmittu diili valinnanvapaudesta ja maakuntahallinnosta kulkee edelleen käsi kädessä. Niin hän teki pääministerin haastattelutunnilla. Tilanteen tulenarkuutta ei voi kuitenkaan kieltää.

Samalla eduskunnassa tapahtuu myös koko ajan vain oudommalta kuulostavia asioita. Julkisuuteen tihkuu toistuvasti tietoja siitä, että kokoomus pyrkisi tahallisesti jarruttamaan valinnanvapauslain käsittelyä perustuslakivaliokunnassa.

Yhden arvion mukaan kokoomus haluaa pitää huolta siitä, että valinnanvapaus ei jää sotessa jalkoihin vaan pysyy tiiviisti kimpassa maakuntahallinnon kanssa. Toisessa vaihtoehdossa se haluaa käydä lausunnon pilkulleen läpi, jotta viivästyksiä ei enää tulisi, kun se palaa perustuslakivaliokuntaan sosiaali- ja terveysvaliokunnasta. Väliin mahtuu tukku muitakin selityksiä.

Joka tapauksessa eduskunnasta tihkuvien tietojen mukaan lausuntoa kammataan pilkku pilkulta. IS:n tietojen mukaan työ oli edennyt loppuviikosta vasta kymmenisen sivua. Koko lausunnossa on sivuja on noin seitsemänkymmentä.

Kone Kultarantaan kapteeni Sipilän ohjaamana taas?

Suomi tarvitsee sote-uudistuksen kipeästi tulevien vuosien sosiaali- ja terveysmenojen hillitsemiseksi. Se on kaikille päivänselvää. Uudistusta Suomelta ovat peränneet myös OECD ja Euroopan komissio, kuten Sipiläkin pääministerin haastattelutunnilla painotti.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että sote voi jäädä tälläkin tosi-tv-kaudella toteutumatta ja Helsingin kokoomuslainen kaupunginjohtaja Jan Vapaavuori osui sote-kapinaansa viritellessään osittain oikeaan. Vapaavuori ennakoi maaliskuussa maakuntauudistuksen kaatuvan kevään aikana ja sanoi, ettei maakuntavaaleja koskaan järjestetä.

Vapaavuori arvioi vuodenajan väärin. Maakuntavaaleja ei järjestetä syksyllä. Se, tulevatko maakuntamalli ja valinnanvapaus voimaan, on pitkälti kiinni siitä, kuinka työläitä korjauksia perustuslakivaliokunta hallitukselta edellyttää valinnanvapauslakiin.

Joka tapauksessa soten tämän tuotantokauden huipennus on käsillä aivan lähiaikoina. Jos ja kun Sipilän tyynnyttely oli vain silmänlumetta, se voi päätyä siihen, että presidentti Sauli Niinistö joutuu tänäkin kesänä odottelemaan pääministeriä erokirjeen kanssa Kultarantaan.

Kapteeni Sipilän lentokoneen ohjaamana vai ei, jää sote-tuotantokauden päätuottajan eli pääministerin ratkaistavaksi. Tällä hallituskaudella on tosin nähty niin monia u-käännöksiä, ettei niiden ilmaantuminen hallitukselle myönteiseenkin suutaan ole täysin poissuljettua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt