Politiikka

Kommentti: Tietovuoto sai Risikon ja muut poliitikot hurskastelemaan – politiikka on valtapeliä eikä yhteisten asioiden hoitoa

Julkaistu:

Vuosia jauhettu sote-uudistus uhkaa jälleen kariutua kalkkiviivoilla, mikä taas kertoo siitä, että politiikka on oikeasti aina valtapeliä, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimituspäällikkö Timo Paunonen.
Eduskunnan perustuslakivaliokunta käsittelee sote-uudistusta hirmuisen paineen alla.

Media seuraa valiokunnan työtä tarkasti. Perustuslakivaliokunnan – kuten muidenkin eduskunnan valiokuntien – työ on salaista ja luottamuksellista: sieltä ei tietoja tihku. Näin sanotaan. Tosin käytäntö on kyllä ollut jotain muuta. Ilta-Sanomat onnistui uutishankinnassaan ja pystyi kertomaan lukijoilleen, millaiseen ratkaisuun valiokunta on päätymässä poliittisesti tulikuumassa soten valinnanvapaudessa.

Tästä hermostui eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) ja moni muukin poliitikko.

Sääntöjä on rikottu. Kuka on vuotaja?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Ilta-Sanomat onnistui uutishankinnassaan ja pystyi kertomaan lukijoilleen, millaiseen ratkaisuun valiokunta on päätymässä poliittisesti tulikuumassa soten valinnanvapaudessa.

Eduskunnan arvovallasta huolestuneen Paula Risikon luulisi kokeneena poliitikkona tietävän, että tietoja liikkuu, varsinkin silloin, kun on kyse poliittisesti näin herkästä asiasta. Soten käsittelyn aikana perustuslakivaliokunnasta on tippunut tietoja mediaan, siksi Risikon jälkijättöinen puuskahdus lähinnä hämmästyttää.

Risikko on varmaan itsekin jossakin vaiheessa uraansa vuotanut tietoja medialle ja siellä mahdollisesti työskenteleville luottotoimittajilleen, jos siitä on hänelle ollut hyötyä. Eikä Risikko ole ainoa. Siksi tässä asiassa poliitikkojen ei kyllä kannattaisi heittää ensimmäistä kiveä: oma selusta tuskin on puhdas.

 

Risikon jälkijättöinen puuskahdus lähinnä hämmästyttää.

Politiikassa on yleensä tapana näyttäytyä puhtaampana ja oikeamielisempänä kuin oikeastaan kukaan politiikassa toimiva on. Silloin kun puhutaan valtapeleistä, kaikki keinot ovat sallittuja. Siksi ei voi kuin sanoa, ex-pääministeri Paavo Lipposta (sd) mukaillen, että voi tätä hurskastelun määrää.

Risikon närkästymisen olisi voinut ymmärtää, jos se olisi jäänyt yhteen eduskunnassa järjestettyyn hätäiseen tiedotustilaisuuteen. Närkästyminen olisi tullut viran puolesta. Nyt sama arvoton näytelmä jatkuu vielä ensi tiistaina, jolloin puhemiesneuvosto käsittelee perustuslakivaliokunnan tietovuotoa eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa.

Eikö eduskunnan pitäisi nyt ihan oikeasti keskittyä sote-lakien hiontaan.

Ilta-Sanomien uutisvoitosta meuhkaaminen kertoo vain siitä, että parlamentti on säälittävällä tavalla tuuliajolla. Vuosia jauhettu sote-uudistus uhkaa jälleen kariutua kalkkiviivoilla, mikä taas kertoo omalla karulla tavallaan siitä, että politiikka on oikeasti aina valtapeliä eikä yhteisten asioiden hoitamista.

 

Valinnanvapauden ja maakuntahallinnon yhteen liittäminen oli virhe, jota nyt perustuslakivaliokunnassa joudutaan siivoamaan.

Valinnanvapauden ja maakuntahallinnon yhteen liittäminen oli virhe, jota nyt perustuslakivaliokunnassa joudutaan siivoamaan. Tässä siivoamisessa ei ole tärkeää se, millaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kansalaisille saadaan vaan se, kuka pystyy säilyttämään kasvonsa ja, mikä tärkeintä, poliittisen uskottavuutensa.

Toisaalta.

Onhan se ihan ymmärrettävää.

Median syyttäminen on selkeää ja yksinkertaista. Kyllä se aina voittaa tylsien ja monimutkaisten sote-pykälien hionnan.

Mennen tullen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Syksyllä havaittu radio­­aktiivinen päästö saattoi olla peräisin luultua pahemmasta INES 5 -tason turmasta
   Ulkomaat
  3. AFP: R&B-laulaja Chris Brown vapautettu ilman syytettä Ranskassa – väitettiin syyllistyneen raiskaukseen
   Viihde
  4. Huumeparoni El Chapon puolustus­asianajajan matalalla äänellä lausumat sanat käynnistivät spekulaatiot: ”Se olisi ennenkuulumatonta”
   Ulkomaat
  5. Nuorten MM-kultamitalisti loukkaantui pahannäköisesti SM-liigassa – Jukka Rautakorvella selvä näkemys tilanteesta
   SM-liiga
  6. Tunti sitten
  7. Lottoaja oli lunastamassa voittoaan, kun hänellä välähti – voittokuvasta tuli somehitti: ”Olen yllättynyt, ettei kukaan muu ole tehnyt tätä”
   Viihde
  8. Uusi paljastuskirja Valkoisesta talosta – Trumpin ex-avustaja kuvailee ilmapiiriä kaoottiseksi ja vilpilliseksi
   Ulkomaat
  9. Eduskuntaan pyrkivä rehtori pisti koulun oppilaat liimaamaan vaalimainoksia Alajärvellä – ”Siinä oli enemmän innostusta kuin harkintaa”
   Kotimaa
  10. Kuvat ja video: Osa Niagaran putouksista jäätyi paukkupakkasissa – maisema kuin Disneyn sadusta
   Ulkomaat
  11. Kommentti: Ville Niinistö on kuin Soinin ”vanha isäntä Reinoissa” – ja se on ongelma Pekka Haavistollekin
   Politiikka
  12. 2 tuntia sitten
  13. Olli Herman bongasi uuden rakkaansa sosiaalisesta mediasta: Tällaiset olivat rokkikukon ja ”kakkukaunottaren” ensitreffit
   Viihde
  14. Näytä lisää