Politiikka

Simon Elo varoittaa sote-uudistuksen kaatumisen seurauksista – ”Nyt testataan, kuka kokoomusta johtaa”

Julkaistu:

Eduskuntakäsittelyn perusteella on selvää, että maakuntavaaleja ei voida järjestää vielä lokakuussa, sanoo sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.
– Tarkempi ajankohta vaaleille tarkentuu, kun koko uudistus on loppusuoralla eduskuntakäsittelyssä, Elo sanoi. Hänen mukaansa sinisten puoluehallitus linjasi asiasta lauantaina.

Elo ei halua arvioida, kuinka paljon vaaleja pitää siirtää ajankohdaksi alun perin asetetusta lokakuun lopusta. Yhdeksi vaihtoehdoksi julkisessa keskustelussa on nostettu maakuntavaalien järjestäminen ensi huhtikuussa yhtä aikaa eduskuntavaalien kanssa.

– Se jää nyt sitten harkittavaksi kun saadaan kokonaisuus selville, että mihin vaalit kannattaa asettaa, Elo sanoi.

Vakava vuoto

Perustuslakivaliokunnassa istuva Elo pitää valiokunnan sote-lausuntoluonnoksen vuotamista erittäin vakavana asiana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se on verrattavissa siihen, että korkeimman oikeuden kesken oleva asia vuodettaisiin julkisuuteen.

Hän kiittelee puhemies Paula Risikkoa (kok.) tarmokkaasta tarttumisesta asiaan. Risikko kutsui puolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat ensi tiistaiksi koolle.

– Näin nämä asiat eivät voi mennä, Elo painotti.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon sote-palveluiden valinnanvapaudesta on määrä valmistua ensi viikolla. Alun perin lausunnon piti valmistua jo tällä viikolla.

Elo uskoo, että perustuslakivaliokunnan lausunnon muutosesitykset valinnanvapauslakiin ovat sellaisia, että ne voidaan tehdä eduskunnassa.

Kuka kokoomusta johtaa?

Elo uskoo sote-lakien läpimenoon, kunhan vain kaikki hallituspuolueet saavat pidettyä rivinsä suorassa.

– Tässä nyt testataan, kuka kokoomusta johtaa, puheenjohtaja Orpo vai nämä politiikan yksilösuorittajat, Elo sanoo viitaten Susanna Koskeen ja kokoomuksen muihin sote-skeptikkoihin. Koski ilmoitti perjantaina äänestävänsä sote-ratkaisun hyväksymistä vastaan eduskunnassa.

Elo varoittaa sote-uudistuksen kaatumisen seurauksista.

– Jos sote-uudistusta ei toteuteta, kunnissa käynnistyy hallitsematon sote-palveluiden ulkoistaminen. Siinä ei olisi selviä pelisääntöjä, jotka tulisivat tämän uudistuksen kautta. Voittajia olisivat suuret sote-alan yritykset, joissa monessa on sattumoisin kokoomusmiehitys.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan väitteelle hallitsemattomasta ulkoistusaallosta ei ole tosiasiallista pohjaa. Hus-kuntayhtymän mukaan kukaan väitteen esittäjistä ei ole kyennyt perustelemaan, mihin väite perustuu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt