Politiikka

Li Andersson väläyttää hallituksen kaatumista: ”Onko kokoomukselle tärkeämpää omat tavoitteet vai järkevä sote-uudistus?”

Julkaistu:

Politiikka
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää hallituksen kaatumista mahdollisena, jos kokoomus aikoo pitää sote-tavoitteistaan tiukasti kiinni.
Ilta-Sanomat uutisoi torstaina haltuunsa saamasta valiokunnan lausuntoluonnoksesta, jonka mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta ei voida toteuttaa hallituksen aikataulussa.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen mukaan erityisesti maakuntien valtiolta saama sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus on riittämätön, jos sote-uudistus toteutetaan hallituksen esityksen mukaisesti. Lausuntoluonnoksen mukaan se muodostaa uhkan kansalaisten perusoikeuksien turvaamiselle.

Valiokunta toteaa lausuntoluonnoksessaan pitävänsä sote-palveluja koskevaa maakuntien rahoitussääntelyä perustuslain vastaisena.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo vieraili lauantaiaamuna Ylen Ykkösaamussa vastaamassa kysymyksiin sotekohusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimittaja kysyi Orpolta kommenttia muun muassa valinnanvapausasiaan, joka on kokoomukselle hyvin tärkeä. Kokoomus sitoutui soteen syksyllä 2015, jolloin se sai keskustan kanssa tehdyssä sopimuksessa soten valinnanvapauden ja keskusta puolestaan maakuntauudistuksensa.

Orpo sanoi Ykkösaamussa kokoomuksen haluavan, että valinnanvapaus toteutuu.

– Jos meidän eduskuntaryhmä tulee siihen tulokseen, että tämä ei vastaa niitä tavoitteita, joita me olemme asettaneet tälle sote-uudistukselle, eli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen, tämä siitä seuraava säästöpotentiaali, paremmat palvelut, valinnanvapaus. Jos tämä yhtälö ei toimi, niin silloin meillä ei ole syytä tätä tukea.

Orpo kertoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa myös näkemyksestään, jonka mukaan hän ei usko, että maakuntavaaleja voidaan järjestää lokakuussa, kuten on ollut tarkoitus.

Orpo otti kantaa myös niin sanottuihin sote-kapinallisiin kokoomuksen leirissä. Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski kertoi perjantaina äänestävänsä eduskunnassa sote-esityksen hyväksymistä vastaan. Kosken ratkaisu pienentää hallituksen jo entuudestaan niukkaa enemmistöä sote-äänestyksessä.

Li Andersson: ”Hallituksen kaatuminen on varmasti yksi mahdollisuus”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muistuttaa, että oppositio on jo aiemmin sanonut maakuntavaalien pitämisen lokakuussa olevan mahdottomuus ja kritisoinut aikataulua.

– Olemme koko ajan painottaneet, että kun on kyse näin isosta ja merkittävästä uudistuksesta, niin eduskunnalla pitää olla asian käsittelemiseksi se aika mitä se tarvitsee. Hallitus on vasta nyt vuodon jälkeen valmis kuuntelemaan tätä kritiikkiä, mikä on erikoista. He olisivat näitä linjauksia voineet esittää jo paljon aikaisemmin keväällä.

Anderssonin mukaan Orpon mediassa tänään sanoman ja perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksesta tihkuneiden vuotojen perusteella näyttää yhä vahvemmin siltä, että kokoomuksen ajamat kaksi reunaehtoa – palvelujen laaja markkinaehtoistaminen ja tiukka menorajoite rahoituslakiin – ovat perustuslain näkökulmasta kaikkein vaikeimmat toteuttaa.

– Kysymys, mikä nyt pitäisi esittää kokoomukselle, on, että onko heille tärkeämpää saada puolueen omat tavoitteet tästä menokurista ja palveluiden yksityistämisestä läpi, vai onko heille tärkeämpää, että tehdään järkevä sote-uudistus, Andersson sanoo.

Nyt tilanne näyttäisi Anderssonin mukaan ajautuvan siihen suuntaan, että kokoomus voi kaataa sote-uudistuksen ja samalla hallituksen, jos se ei saa asettamiaan tavoitteita läpi.

– Hallituksen kaatuminen on varmasti yksi mahdollisuus, jos kokoomus aikoo tiukasti pitää tästä kiinni. Käytännössä se, mitä Petteri Orpo sanoo tästä, on se, että hänelle ja kokoomukselle on tärkeämpää saada aikaiseksi tämä historiallisen suuri sosiaali- ja terveyspalveluiden markkinaehtoistaminen, kuin se, että saadaan aikaiseksi sellainen sote-uudistus, joka täyttäisi uudistukselle asetetut tavoitteet ja olisi perustuslain mukainen.

Anderssonin mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että kokoomus ei saa tavoitteitaan läpi. Andersson peräänkuuluttaa kokoomukselta vastuullista politiikkaa.

– Nyt se valinta on oikeastaan heidän, että suostuvatko he kuuntelemaan asiantuntijoita ja tekemään muiden puolueiden kanssa yhteistyössä sellaisen sote-uudistuksen, joka täyttää sote-uudistukselle asetetut tavoitteet. Vai aikovatko he kaataa koko uudistuksen ja hallituksen.

Lakien pitäisi olla valmiina ja hyväksytty heinäkuun alkuun mennessä, jotta ensimmäiset maakuntavaalit voitaisiin järjestää lokakuun lopulla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt