Kommentti: Kaatuuko hallitus soteen? Siltä näyttää juuri nyt

Julkaistu:

Politiikka
Yksi asia on jo selvä: Maakuntavaaleja ei järjestetä lokakuussa. Toinen asia on hiukan epäselvempi: Kaatuuko hallitus kesäkuussa? Siltä alkaa näyttää, arvioi Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kävi Ylen Ykkösaamussa sanomassa kohtalaisen selkokielellä, mitä kokoomus miettii juuri nyt sotesta:

– Jos meidän eduskuntaryhmä tulee siihen tulokseen, että tämä ei vastaa niitä tavoitteita, joita me olemme asettaneet tälle sote-uudistukselle, eli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen, tämä siitä seuraava säästöpotentiaali, paremmat palvelut, valinnanvapaus. Jos tämä yhtälö ei toimi, niin silloin meillä ei ole syytä tätä tukea.

Eli siinä se.

Se sotesta, tällä kertaa.

Orpo ja myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) ovat käytännössä jo myöntäneet, että maakuntavaaleja ei voida eduskunnan perustuslakivaliokunnan tulevan lausunnon jälkeen järjestää lokakuun 28. päivä.

Vaalien ajankohta on oikeastaan pikkujuttu isomman kokonaisuuden rinnalla.

Se isompi asia on, että nyt näyttää siltä, että hallitus loppujen lopuksi kaatuu sote-seikkailuunsa.

Kyse on kokoomuksesta.

Kansanedustaja Susanna Koski (kok) ilmoitti äänestävänsä sote-pakettia vastaan. Petteri Orpon kommentit ovat sen suuntaisia, että kokoomuksen eduskuntaryhmä voi jo vapaasti toimia sotea vastaan, jos puolueen vaatimalle valinnanvapaudelle tulee liikaa esteitä.

Keskusta uskoo yhä, että paketti saadaan kasaan. Perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset on mahdollista hoitaa eduskunnassa, keskusta ajattelee.

Mutta keskusta ei yksin asiaa hoida.

Kokoomuksen ryhmä on ollut tähän saakka nippa nappa soten takana.

Hysteria tarttuu

Orpon kommenttien jälkeen sote-vastainen hysteria leviää, eikä tarvitse olla suuri ennustaja, että Kosken lisäksi moni muukin kansanedustaja kääntyy sote-pakettia vastaan. Hysteria on tarttuvaa laatua. Painetta lisää kokoomuksen puoluekokous kesäkuussa.

Kaiken keskellä kannattaa muistaa, että kokoomus sitoutui soteen syksyllä 2015, kun se sai valinnanvapausvaatimuksensa kepun maakuntamallin vastineeksi.

Terveysfirmojen paratiisi

Jos sote kaatuu, yksityiset terveysfirmat eivät taatusti valita.

Jos nykyinen hallitus ei saa sotea maaliin, kunnissa alkaa villi sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistamisaalto. Siinä kisassa voittajia ovat suuret alan firmat, joissa kokoomuksella on vahva miehitys. Ei vihjailla enempää kytköksistä.

Mutta oppositio voi nauraa hetken sitä kuuluisaa kasakan naurua.

Mutta vain hetken.

Vaalien jälkeen sote on todennäköisesti nykyisen opposition edessä. Ei tarvitse olla suuri ennustaja, ettei siitäkään tule mitään. Ei onnistu.

Suomi on menettänyt kykynsä suuriin yhteiskunnallisiin päätöksiin.

Hajoitusvaalit pitkästä aikaa

Mutta jos hallitus kaatuu, niin näin toimittajana voisi toivoa yhtä asiaa:

Hajottakaa, herra pääministeri, presidentti ja eduskunnan puhemies, eduskunta.

Viimeiset hajotusvaalit ovat Urho Kekkosen ajoilta. Pelkästään kokemus niistä olisi nykysukupolville paikallaan. Tämä oli siis vitsi, mutta vain osittain.

Sekin lienee syytä todeta, että jos tai kun kokoomus soten kaataa, valinnanvapausmallinsa se voi unohtaa pitkäksi aikaa.

Se on ollut vain kokoomuksen tavoite, oppositiostakaan sitä ei tue kukaan.

Maakuntamallissa on keskustan kannalta suurin synti sen nimi. Jos Sdp on seuraavassa hallituksessa, maakuntamallin nimi saattaa muuttua aluekuntamalliksi, mutta idea on sama.

Kokoomus pelaa itselleen johtavan oppositiopuolueen asemaa, jos sote on seuraavan hallituksen agendalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt