Petteri Orpo vastasi Ylelle, pysyykö kokoomus soten takana: ”Haluamme, että valinnanvapaus toteutuu” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Petteri Orpo vastasi Ylelle, pysyykö kokoomus soten takana: ”Haluamme, että valinnanvapaus toteutuu”

–Haluamme, että valinnanvapaus toteutuu, valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi Ylelle.

Julkaistu: 26.5.2018 10:30

Petteri Orpo kommentoi sotekohua Ylen Ykkösaamussa lauantaiaamuna.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo vieraili lauantaiaamuna Ylen Ykkösaamussa.

Ilta-Sanomat uutisoi torstaina haltuunsa saamasta valiokunnan lausuntoluonnoksesta, jonka mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta ei voida toteuttaa hallituksen aikataulussa.

Toimittaja kysyi Orpolta kommenttia valinnanvapausasiaan, joka on kokoomukselle hyvin tärkeä. Kokoomus sitoi valinnanvapauden keskustan ajamaan maakuntamalliin 2015. Keskustan kanssa tehdyssä sopimuksessa keskusta sai maakuntauudistuksensa ja kokoomus soten valinnanvapauden.

– En halua nyt mennä näiden vuodosta tulleiden tietojen perusteella. Haluamme nähdä, mitä ne muutokset ovat. Haluamme, että valinnanvapaus toteutuu, ja sillä on uskottava polku tämän uudistuksen kokonaisuudessa. Pidämme sitä nimenomaan siinä tärkeimpänä, että se on ihmisille.

Onko kokoomus myös valmis vetäytymään esityksen takaa, jos käy ilmi, että siihen vaaditaan sellaisia muutoksia, jotka eivät... toimittaja kysyi Orpolta tämän jälkeen.

– Jos meidän eduskuntaryhmä tulee siihen tulokseen, että tämä ei vastaa niitä tavoitteita, joita me olemme asettaneet tälle sote-uudistukselle, eli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen, tämä siitä seuraava säästöpotentiaali, paremmat palvelut, valinnanvapaus. Jos tämä yhtälö ei toimi, niin silloin meillä ei ole syytä tätä tukea.

Orpo totesi, että hallitus todennäköisesti kaatuu, ellei uudistus toteudu.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen osassa katsotaan, että hallituksen esitykseen liittyy nykyisellään liian suuria riskejä perusoikeuksien turvaamisen kannalta.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen mukaan erityisesti maakuntien valtiolta saama sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus on riittämätön, jos sote-uudistus toteutetaan hallituksen esityksen mukaisesti. Lausuntoluonnoksen mukaan se muodostaa uhkan kansalaisten perusoikeuksien turvaamiselle.

Valiokunta toteaakin lausuntoluonnoksessaan pitävänsä sote-palveluja koskevaa maakuntien rahoitussääntelyä perustuslain vastaisena.

Lakien pitäisi olla valmiina ja hyväksytty heinäkuun alkuun mennessä, jotta ensimmäiset maakuntavaalit voitaisiin järjestää lokakuun lopulla.

Orpo kertoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa myös näkemyksestään, jonka mukaan hän ei usko, että maakuntavaaleja voidaan järjestää lokakuussa, kuten on ollut tarkoitus.

Orpon mukaan maakuntavaalien järjestämisessä tulee kunnioittaa oikeuskanslerin näkemystä. Oikeuskanslerinviraston mukaan sote-lakien valmistumisen ja maakuntavaalien välillä pitää olla noin puolen vuoden valmistautumisaika.

Juttua täydennetty 26.5.2018 klo 10.52

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?