Politiikka

Petteri Orpo vastasi Ylelle, pysyykö kokoomus soten takana: ”Haluamme, että valinnanvapaus toteutuu”

Julkaistu:

Politiikka
Petteri Orpo kommentoi sotekohua Ylen Ykkösaamussa lauantaiaamuna.
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo vieraili lauantaiaamuna Ylen Ykkösaamussa.

Ilta-Sanomat uutisoi torstaina haltuunsa saamasta valiokunnan lausuntoluonnoksesta, jonka mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta ei voida toteuttaa hallituksen aikataulussa.

Toimittaja kysyi Orpolta kommenttia valinnanvapausasiaan, joka on kokoomukselle hyvin tärkeä. Kokoomus sitoi valinnanvapauden keskustan ajamaan maakuntamalliin 2015. Keskustan kanssa tehdyssä sopimuksessa keskusta sai maakuntauudistuksensa ja kokoomus soten valinnanvapauden.

– En halua nyt mennä näiden vuodosta tulleiden tietojen perusteella. Haluamme nähdä, mitä ne muutokset ovat. Haluamme, että valinnanvapaus toteutuu, ja sillä on uskottava polku tämän uudistuksen kokonaisuudessa. Pidämme sitä nimenomaan siinä tärkeimpänä, että se on ihmisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Onko kokoomus myös valmis vetäytymään esityksen takaa, jos käy ilmi, että siihen vaaditaan sellaisia muutoksia, jotka eivät... toimittaja kysyi Orpolta tämän jälkeen.

– Jos meidän eduskuntaryhmä tulee siihen tulokseen, että tämä ei vastaa niitä tavoitteita, joita me olemme asettaneet tälle sote-uudistukselle, eli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen, tämä siitä seuraava säästöpotentiaali, paremmat palvelut, valinnanvapaus. Jos tämä yhtälö ei toimi, niin silloin meillä ei ole syytä tätä tukea.

Orpo totesi, että hallitus todennäköisesti kaatuu, ellei uudistus toteudu.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen osassa katsotaan, että hallituksen esitykseen liittyy nykyisellään liian suuria riskejä perusoikeuksien turvaamisen kannalta.

Perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen mukaan erityisesti maakuntien valtiolta saama sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus on riittämätön, jos sote-uudistus toteutetaan hallituksen esityksen mukaisesti. Lausuntoluonnoksen mukaan se muodostaa uhkan kansalaisten perusoikeuksien turvaamiselle.

Valiokunta toteaakin lausuntoluonnoksessaan pitävänsä sote-palveluja koskevaa maakuntien rahoitussääntelyä perustuslain vastaisena.

Lakien pitäisi olla valmiina ja hyväksytty heinäkuun alkuun mennessä, jotta ensimmäiset maakuntavaalit voitaisiin järjestää lokakuun lopulla.

Orpo kertoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa myös näkemyksestään, jonka mukaan hän ei usko, että maakuntavaaleja voidaan järjestää lokakuussa, kuten on ollut tarkoitus.

Orpon mukaan maakuntavaalien järjestämisessä tulee kunnioittaa oikeuskanslerin näkemystä. Oikeuskanslerinviraston mukaan sote-lakien valmistumisen ja maakuntavaalien välillä pitää olla noin puolen vuoden valmistautumisaika.

Juttua täydennetty 26.5.2018 klo 10.52

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Syksyllä havaittu radio­­aktiivinen päästö saattoi olla peräisin luultua pahemmasta INES 5 -tason turmasta
   Ulkomaat
  3. AFP: R&B-laulaja Chris Brown vapautettu ilman syytettä Ranskassa – väitettiin syyllistyneen raiskaukseen
   Viihde
  4. Huumeparoni El Chapon puolustus­asianajajan matalalla äänellä lausumat sanat käynnistivät spekulaatiot: ”Se olisi ennenkuulumatonta”
   Ulkomaat
  5. Nuorten MM-kultamitalisti loukkaantui pahannäköisesti SM-liigassa – Jukka Rautakorvella selvä näkemys tilanteesta
   SM-liiga
  6. Tunti sitten
  7. Lottoaja oli lunastamassa voittoaan, kun hänellä välähti – voittokuvasta tuli somehitti: ”Olen yllättynyt, ettei kukaan muu ole tehnyt tätä”
   Viihde
  8. Uusi paljastuskirja Valkoisesta talosta – Trumpin ex-avustaja kuvailee ilmapiiriä kaoottiseksi ja vilpilliseksi
   Ulkomaat
  9. Eduskuntaan pyrkivä rehtori pisti koulun oppilaat liimaamaan vaalimainoksia Alajärvellä – ”Siinä oli enemmän innostusta kuin harkintaa”
   Kotimaa
  10. Kuvat ja video: Osa Niagaran putouksista jäätyi paukkupakkasissa – maisema kuin Disneyn sadusta
   Ulkomaat
  11. 2 tuntia sitten
  12. Kommentti: Ville Niinistö on kuin Soinin ”vanha isäntä Reinoissa” – ja se on ongelma Pekka Haavistollekin
   Politiikka
  13. Olli Herman bongasi uuden rakkaansa sosiaalisesta mediasta: Tällaiset olivat rokkikukon ja ”kakkukaunottaren” ensitreffit
   Viihde
  14. Näytä lisää