Politiikka

Sipilä tylynä soten säästö- ja vaalikuohunnasta: ”Tämä on aivan hyödytöntä keskustelua”

Julkaistu:

Pääministeri Juha Sipilän mukaan keskustelu maakuntavaalien ajankohdasta on tässä vaiheessa ”hölynpölyä”. Soten kustannuskohussa on vain luotettava siihen, että säästöjä syntyy maakuntien toimeenpanossa.
Pääministeri Juha Sipilä ei niele talouspolitiikan arviointineuvoston karua tuomiota sote-uudistuksen vaikutuksista julkisiin menoihin. Sen mukaan kustannukset voivat yhtä hyvin laskea kuin nousta.

– He toteavat, että siinä on riskejä. Totta kai siinä on riskejä, koska valtio ei ole toteuttaja tai toimeenpanija vaan maakunnat. Siihen ne riskit liittyvät, Sipilä sanoo.

Hän arvioi eilen julkitullutta arviota IS:lle Pohjoismaiden pääministerien laivamatkalla kokouspaikalle Korkealla rannikolla Örnsköldsvikin lähistöllä.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen eduskunnalle annetussa muistiossa arvioidaan, että sote-uudistuksen säästöpotentiaali olisi 4,6 miljardia euroa. Valinnanvapaudesta säästöjä kertyisi nolla euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hetemäen paperissa on hyvin avattu sitä, mitkä mahdollisuudet lainsäädäntö antaa, mutta se on täysin toimeenpanosta kiinni. Jos kysytään asiantuntojoilta toteutuvatko nämä, ei kukaan asiantuntija uskalla mennä edelle ja sanoa, että ne toteutuvat ja siksi he sanovat, että siihen sisältyy riskejä. Kaikkeen toimeenpanoon liittyy aina riskejä, Sipilä iskee takaisin.

Sipilä painottaa, että keskeistä olisi päästä mahdollisimman pian toimeenpanovaiheeseen.

– Ja sitten oppia niistä hyvistä käytännöistä, kun silloin toimijoita on vain 18. Meillä on myös eri alueilta hyviä esimerkkejä. Jos kaikki toteuttavat ne onnistumisten tapaan, löytyy sieltäkin perusteluja säästöille.

Ovatko sote-säästöt eduskunnan äänestyksessä teistä siis uskon asia eduskunnalle?

– Niinhän me uskomme jo nyt, että kunnat hoitavat nykyiset tehtävänsä. Meidän pitää uskoa, että maakunnat hoitavat tehtävänsä. Tämä on aivan hyödytöntä keskustelua, että me nyt yrittäisimme eduskunnassa arvioida toimeenpanoa. Se on maakunnista kiinni, ne ovat uusia itsehallintoalueita. Valta on täysin heillä. Jos he eivät selviä tehtävistään, sanktiot ovat olemassa kuten nyt kunnillekin. Sen kummempaa tämä ei ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilän mukaan hallitus on esittänyt säästöjen onnistumisen mahdollisuuden useilla eri laskelmilla.

Keskustelu maakuntavaalien siirtämisestä on viime päivinä noussut uudelleen vahvasti esille oppositiopuolueiden puheissa. Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro puolestaan totesi perjantaina pikaviestipalvelu Twitterissä, että maakuntavaaleja ei enää voida järjestää lokakuussa. Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on pitänyt sote-lakien hyväksymisen takarajana heinäkuun alkua, mutta puhunut myös luovista ratkaisuista, jos asia venyykin.

Voitaisiinko maakuntavaaleja kyseisessä ratkaisun venyessä siirtää esimerkiksi kahdella kuukaudella? IS nosti asian esiin tänään pääkirjoituksessaan. Sipilä aloittaa sanomalla, että hän haluaa antaa eduskunnalle työrauhan käsitellä soten lakipaketti sen arvovallan vaatimalla tavalla. Vastauksen päätteeksi hän toteaa, että keskustelu vaalien ajankohdasta on kokonaisuuden kannalta ”hölynpölyä”.

– Uskon, että eduskunnan arvovalta vaatii myöskin sen, että asia käsitellään ripeästi viivytyksettä. Eduskunta sai sen viime kesänä hallitukselta sovitussa aikataulussa ja nyt odotan, että eduskunta käsittelee sen. Sen jälkeen jollain vaalien täsmällisellä ajankohdalla, niin eihän sillä ole kokonaisuuden kannalta mitään merkitystä. Se on ihan hölynpölyä tässä vaiheessa, kun laki on auki, Sipilä lataa.

Sipilän mukaan asiaan kannattaa palata sen jälkeen, kun sote-lait on käsitelty.

– Jos eduskunta ei käsitelle asiaa siinä aikataulussa kuin uskoimme, niin tuota (vaali)asiaa täytyy pystyä justeeraamaan, jos käsittely menee heinäkuulle. Se ei ole yhtä iso asia kuin se, että haetaan nyt tähän substanssiin ratkaisua ja saadaan laki voimaan.

Pohjolan pääministerit puivat maailmanpolitiikkaa ja yhteisiä asioita kaksi päivää perinteisessä epävirallisessa pääministerikokouksessaan. Tällä kertaa isännöintivuorossa on Ruotisin pääministeri Stefan Löfven. Hän on kutsunut pääministerit mökkiseudulleen Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvalle Korkealle rannikolle Örnsköldsvikin seudulle.

– Tämä on rauhan ja voiman paikka. Täällä lataan pattereita tämä kiireisen työn keskellä, Löfven kertoi toimittajille ennen laivaristeilyä.

Löfven ja hänen vaimonsa Ulla ovat omistaneet kesämökin seudulta jo pitkään ja pari viettää siellä usein kesälomiaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt