Politiikka

Kansanedustajien sopeutumis­eläke­järjestelmä lopetetaan – ”Sotinut kansalaisten oikeustajua vastaan”

Julkaistu: , Päivitetty:

Politiikka
Kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan ja korvataan sopeutumisrahalla. Järjestelmä on eduskunnan puhemiehen Paula Risikon (kok) mukaan kansalaisten oikeustajun vastainen.
Kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan. Asiasta kertoivat hetki sitten eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Kaikki eduskuntaryhmät käsittelivät asiaa kokouksissaan torstaina 17. toukokuuta. Ryhmien puheenjohtajat ovat yhdessä eduskunnan puhemiehen Paula Risikon (kok) kanssa sopineet, että kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan ja korvataan sopeutumisrahalla.

Sopeutumisraha on jo käytössä vuonna 2011 ja sen jälkeen valituilla kansanedustajilla. Nyt tehty päätös koskee entisiä kansanedustajia, jotka tällä hetkellä saavat sopeutumiseläkettä, ja ennen vuotta 2011 valittuja kansanedustajia, jotka nykylain mukaan ovat etuuteen oikeutettuja. Uudistus on tarkoitus saattaa voimaan ripeästi.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajien tiedotteessa kerrotaan, että perustuslakiasiantuntijoiden lausuntojen perusteella eduskuntaryhmät päätyivät esittämään siirtymäsäännöstä. Sen mukaan nyt sopeutumiseläkkeellä olevilla entisillä kansanedustajilla on oikeus saada sopeutumisrahaa 3 vuotta lain voimaantulosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sopeutumisrahaa maksettaessa otetaan huomioon ansio- ja yrittäjätulojen lisäksi myös pääomatulot. Nykyistä sopeutumisrahajärjestelmää korjataan siten, että ensimmäisen ja toisen kauden edustajien sopeutumisraha tarkistetaan lähemmäs ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoa ja oikeus sopeutumisrahaan syntyy, kun on ollut vuoden kansanedustajana, tiedotteessa kerrotaan.

Muutokseen liittyviä lakipykäliä valmistellaan parhaillaan virkatyönä, jonka jälkeen eduskuntaryhmien puheenjohtajat tekevät asiasta yhteisen lakialoitteen.

”Järjestelmä on sotinut kansalaisten oikeustajua vastaan”

Asiasta järjestettiin tiedotustilaisuus perjantaina. Paikalla olivat ratkaisua tukeneiden eduskuntaryhmien edustajat.

– Kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan. Järjestelmä on sotinut kansalaisten oikeustajua vastaan, eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) kertoi tilaisuudessa.

Risikon mukaan vain yksi eduskuntaryhmä jäi pois yhteisestä kannanotosta. Kyseessä oli Perussuomalaisten ryhmä.

– Yleisen hyväksyttävyyden kannalta ratkaisu oli saatava aikaan, keskustan Matti Vanhanen sanoi.

Kokoomuksen Kalle Jokinen korosti, että ratkaisu korjaa aiemman järjestelmän epäkohdat.

Mukana lähes koko oppositio

Myös oppositiossa olevan SDP:n Antti Lindtman korosti, että puolue on ratkaisun takana. Vihreiden Krista Mikkonen korosti, että nyt ollaan samassa yhdessä muiden kansalaisten kanssa.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi ilmoitti, että puolue on mukana ratkaisussa, samoin teki Kristillisdemokraattien Peter Östman.

RKP:n eduskuntaryhmän edustaja ei ollut paikalla.

Juttua täydennetty 18.5.2018 kello 13.42.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt