Politiikka

Eduskunnan hallintojohtaja täräyttää Jungnerin kulupuheista: ”Kertokaa minulle, mistä sellaisen asunnon saa”

Julkaistu:

Hallintojohtaja ei tunnista Susanna Kosken ja Mikael Jungnerin kuvailemaa ”kulurakennetta”.
Entinen kansanedustaja Mikael Jungner hämmästytti keskiviikkona kansanedustajien rahankäyttöä koskevalla lausunnollaan. Jungnerin mukaan rahaa ei juuri kulu, koska julkinen liikenne on ilmaista ja eduskunta maksaa vuokran ja jopa ylikin.

Näinkö se menee, eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio?

– Ei, Rauhio tiivistää.

Oikeasti vuokraa ei makseta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palkkion lisäksi edustaja saa verottoman kulukorvauksen. Helsinkiläiselle edustajalle se on noin 987 euroa kuussa.

Kulukorvauksella on tarkoitus kattaa erilaisia edustajan toimesta aiheutuvia kuluja, kuten tukiryhmälle tai eduskunnan vieraille tarjottavia pullakahveja ja muuta yhteydenpitoa kuin varsinaista vaalimainontaa. Edustamiseen liittyviä kuluja ei korvata erikseen eikä kotimaanmatkoista ei saa päivärahoja.

Hieman kauempaa saapuvien kansaedustajien kulukorvaus on noin 1315 euroa. Summa on suurempi, koska yhteydenpidosta omaan vaalipiiriin uskotaan maksavan enemmän.

– Jos kuljetaan pitkin Hämettä ja pidetään tupailtoja, siitä syntyy enemmän kuluja, Rauhio havainnollistaa.

Vielä kauempaa maakunnista saapuvien edustajien kulukorvaus on noin 1809 euroa. Ajatus on, että lisällä voi maksaa kakkosasunnon Helsingissä.

Asumiskustannuksiin on siis suunnattu noin 400 euroa.

– Jos nyt joku ajattelee että se noin 400 euroa kattaa helsinkiläisen asunnon vuokran ja vähän ylikin niin kertokaa minulle, mistä sellaisen asunnon saa.

Liikenne on ilmaista

Linja-autot ja raitiovaunut ovat kyllä kansanedustajille ilmaisia.

Taksia saa käyttää kun se liittyy edustajan tehtävän hoitamiseen, esimerkiksi jos lähtee aamulla maakunnasta lentokentälle. Pääkaupunkiseudulla asioimiseen taksia käyttää tiettyyn kulurajaan asti. Myös lentokentälle saa helsinkiläinenkin mennä taksilla.

Lennollekin pääsee maksutta. Lentoliput tilataan normaalisti eduskunnan sopimusmatkatoimistosta.

Rauhion mukaan ilmaisten juna- ja lentomatkojen taustalla on se, että valtiopäiville on päästävä myös niiden edustajien jotka eivät asu pääkaupunkiseudulla.

– Tällä tavalla koko Suomea edustetaan. Tämä asettaa helsinkiläiset ja muut kansanedustajat samanarvoiseen asemaan.

Junassa pääsee ensimmäiseen luokkaan. Kotimaanlennoilla sellaista ei olekaan.

Euroopan-lennot lennetään turistiluokassa. Mannertenvälisillä voi päästä ykkösluokkaan, jotta ei tulisi unisena kokoukseen.

Entä sitten elämänlaatu?

Jungner kertoi ymmärtävänsä kansanedustaja Susanna Koskea (kok), joka jätti tarttumatta helsinkiläisen pitkäaikaistyöttömän Anna-Maija Tikkasen haasteeseen miettiä, mihin toimeentulotuen perusosa riittäisi hänen arjessaan.

– Kulurakenne on ihan itsestäänselvästi erilainen. Tässä työssähän pystyy viikkokausia elämään käymättä esimerkiksi lainkaan ruokakaupassa, Koski perusteli Ylen Kuplat-ohjelmassa.

Hallintojohtaja Rauhio ei ”todellakaan” tunnista Kosken ja Jungnerin kuvailemaa kulurakennetta.

– Kansanedustajan tehtävää voi tehdä monella tavalla. Ei ole pakko pitää yhteyttä äänestäjiin ja käydä tupailloissa. Silloin puhutaan usein viimeisen kauden kansanedustajista, hän sanoo.

– Siihen en ota kantaa, nouseeko edustajan elintaso ja elämänlaatu jos hän käy kuulemassa eturyhmiä ja syömässä kroisantteja ja juomassa kahvia jossain aamuisin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt