Opposition toimet saivat Timo Soinin miettimään tulevaisuuttaan uudestaan: ”Jollekin ne jauhot pitäisi iskeä suuhun”

Ulkoministeri Timo Soini hoitaa tehtäväänsä kuohuvassa maailmantilanteessa. Hän raotti tulevaisuuttaan Ilta-Sanomille New Yorkissa.

IS tapasi ulkoministeri Timo Soinin New Yorkissa.

12.5.2018 18:59

Pohjois-Amerikassa viime päivät viettänyt ulkoministeri Timo Soini (sin) saapui perjantaiaamuna New Yorkiin Kanadasta, jossa hän keskusteli paikallisen kollegansa Chrystia Freelandin kanssa. YK:n päämajassa Soinin oli määrä tavata muun muassa pääsihteeri António Guterres ennen kotiinpaluuta lauantaina.

Maailmanpolitiikassa eletään nyt jännittäviä aikoja, kun Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean Kim Jong-unin historiallisen tapaamisen on määrä toteutua kesäkuussa. Tällä viikolla Trump ilmoitti vetäytyvänsä Iranin ydinsopimuksesta, mikä oli Soinille pettymys.

– Olisin suonut että nykytilanne olisi jatkunut. Minulle ei ole täysin valjennut, että miksi näin päätettiin tehdä, Soini sanoo IS:n haastattelussa.

Nyt seurataan, johtaako päätös uusiin levottomuuksiin Lähi-idässä, kuten moni pelkää.

– Ei tämä Iranin ja Israelin sapelinkalistelu viime päivinä kovin hyvältä näytä.

Timo Soinille ei ole täysin valjennut, miksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump päätti vetäytyä Iranin ydinsopimuksesta.

Koreoiden tilannetta ulkoministeri kertoo seuraavansa mielenkiinnolla. Hän sanoo uskovansa Trumpin ja Kimin tapaamisen järjestyneen, koska Etelä- ja Pohjois-Korean olympialaisissa auennut aikaikkuna osattiin hyödyntää oikein. Myös Kiinan ja länsimaiden paine ja pakotteet ovat purreet.

Korean niemimaan ydinaseista riisuva sopimus on kuitenkin vielä kaukana.

– Kim Jong-unia ei pidä aliarvioida, Soini varoittaa.

– Toivottavasti se (sopimus) onnistuu. Riski on aikamoinen siinä, että se meneekin pieleen.

Trumpin toimet Iranissa ja muualla ovat hermostuttaneet myös Yhdysvaltojen eurooppalaisia liittolaisia. Tällä viikolla Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi, että Euroopan on lakattava luottamasta Yhdysvaltojen tarjoamaan sotilaalliseen suojaan ja ”otettava kohtalonsa omiin käsiinsä”.

Soinin mielestä transatlanttisia suhteita tulee vaalia kaikesta huolimatta.

– Tällaisia takaiskuja voi tulla mutta sitä isoa kuvaa ei saa vaarantaa. Sama pätee tulleihin ja tariffeihin, hän sanoo.

– Kun ollaan ystäviä, niin pitää pysyä myös olemaan eri mieltä, eikä se tarkoita heti sitä, että on pettänyt toisen.

Tiistaina Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen puolustusministerit allekirjoittivat Washingtonissa aiejulistuksen kolmen maan yhteistyöstä. Soini toistaa puolustusministeri Jussi Niinistön näkemyksen, jonka mukaan asiasta päätettiin asianmukaisesti vasemmiston ihmettelyistä huolimatta.

Suomessa pienellä huomiolla ja pitkälti salassa valmisteltua päätöstä juhlistettiin Yhdysvalloissa komealla sotilasparaatilla ja kunnialaukauksilla, jonka epäiltiin olleen viesti Venäjälle.

– En tiedä onko viesti sinne suuntaan, mutta se on tunnustus Suomen ja Ruotsin johdonmukaiselle politiikalle, myös kansainvälisellä tasolla. Meidän kanssa on helppo tehdä yhteistyötä ja sana pitää, Soini kommentoi.

– Paraatista voin sanoa vain alikersantin näkemyksen, että paremmanpuoleinen.

 Elämänlaatu on parantunut huomattavasti. Minun ei ole tarvinnut selitellä kenenkään kopiograduja tai kähmintäörveltämisiä. Se on tuntunut taivaalliselta.

Vuosi sitten puolueen puheenjohtajan tehtävät jättänyt Soini sanoo viihtyvänsä nykyisessä roolissaan erinomaisesti. Ulkoministerin työ on Soinin mukaan sellaista, että ”kapasiteetti on koko ajan käytössä”.

– Elämänlaatu on parantunut huomattavasti. Minun ei ole tarvinnut selitellä kenenkään kopiograduja tai kähmintäörveltämisiä. Se on tuntunut taivaalliselta.

Omasta jatkostaan ja mahdollisesta ehdokkuudesta eduskunta- tai eurovaaleissa Soini ei vielä sano mitään varmaa.

– Se päätös menee kyllä syksyyn.

– Minulla on käynyt satumainen onni elämässä, minulla on viisas ja kaunis vaimo, jota kannattaa kuunnella kaikissa asioissa. Tämä on sellainen asia, joka täytyy miettiä perheen kanssa.

Vuosi sitten Soini varautui henkisesti siihen, että puheenjohtajuuden jäämisen myötä jää vähitellen myös aktiivinen aika politiikassa. Ratkaisu on tehtävä ennen ensi vuoden eduskuntavaaleja.

– Täytän kohta 56 vuotta. Jos minä aion jotain muuta tehdä, niin se on silloin vuoden päästä.

–Kyllähän minua politiikka kiinnostaa, Soini kommentoi tulevaisuuttaan.

Mitä muuta se voisi olla?

– Maailmanparantaja minä olen, siitä ei näköjään mihinkään pääse. Vaikea minun on itseäni nähdä jotain tuotetta myymässä maailmalla, vaikka saattaisin minä jonkun pölynimurin kaupaksi saada.

Kyselijöitä jatkamaan on riittänyt. Kannatuskuopassa mataville sinisille Soinin jatko voi olla elämän ja kuoleman kysymys.

Ja virtaa Soinilla kyllä riittäisi.

– Kyllähän minua politiikka kiinnostaa.

– Etenkin kun katsoo nyt tuota opposition tonttuilua. Jollekin ne jauhot pitäisi iskeä suuhun, sillä eihän tuosta tule yhtään mitään! Leikkimökistä voi viedä laudat puolessa tunnissa ja ilmapallokin tyhjenee alta ohmin, hän sanailee.

Innostuessaan Soini ottaa puheeksi myös kokoomuksesta eronneen Hjallis Harkimon ja ex-demari Mikael Jungnerin Liike Nyt! -hankkeen, jonka ajatus verkossa tapahtuvasta päätöksenteosta ei innosta.

– Minä sanon että huhheijaa, että jos poliitikko lähtee S-marketin tuulikaapista kysymään, että mitä mieltä hänen pitää olla, niin peli on menetetty.

 Minä sanon että huhheijaa, että jos poliitikko lähtee S-marketin tuulikaapista kysymään, että mitä mieltä hänen pitää olla, niin peli on menetetty.

Soinin mukaan politiikan teko lähtee toreilta ja linja muotoillaan itse mutta vuorovaikutuksessa kansan kanssa.

– Mutta jos et itse tiedä mitään ja menet kysymään että mitä minä nyt teen, niin ei herranen aika, mistä näitä senttejä tulee?

Sinisten puoleentoista prosenttiin jämähtäneen kannatuksen Soini uskoo nousevan, jos puolueessa jaksetaan uskoa omaan tekemiseen.

Kansanedustaja Kaj Turusen paljon huomiota herättänyt loikkaus kokoomukseen ei herätä huolta uusista lähtijöistä.

Siirto kuitenkin sai Soinin pettymään ministerikollegaan ja kokoomuksen puheenjohtajaan Petteri Orpoon, joka ei kertonut joukkueenvaihdosta hallituskumppaneille etukäteen.

– Ei hallituspuolueissa kukaan vankina ole, jos lähtee niin lähtee.

– Mutta nämä ovat sellaisia asioita, jotka hoidetaan silmän tasalta eikä viittä vaille, ja kyllä Petterikin sen tietää. Herrasmiehenä hän tietää, että yhtenä aamuna oli muutakin pielessä kuin väärän värinen kravatti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?