Antti Rinne väläytti lapsilisien verotusta – perustelee nyt puheitaan

– Osassa perheitä tulotaso on niin korkea, että se raha menee säästöön tulevaisuuteen. En kritisoi sitä, että näin tehdään, mutta tämä ei ole se lapsilisän alkuperäinen tarkoitus, Rinne sanoo.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puhuu eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä torstaina 3. toukokuuta 2018.

12.5.2018 14:25

Ylen Ykkösaamussa haastateltu SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi, että lapsilisät tulevat todennäköisesti tarkastelun alle. Rinne mainitsi, että osa perheistä pystyy säästämään lapsilisän pesämunaksi tulevaisuuteen, mutta sellaiseksi sitä ei ole tarkoitettu.

Täytyy miettiä, onko tämän kaltainen järjestelmä oikeudenmukainen nykyisenkaltaisessa yhteiskunnassa, hän sanoi.

Rinteen mielestä lapsilisän tason nostamista ja verolle panemista täytyisi miettiä. Hän tarkentaa Ilta-Sanomille, ettei hänellä ole valmista vastausta siihen, miten tämä tehtäisiin.

– Mutta epäilen, että tämä tulee keskusteluun jossain vaiheessa. Viittasin Ykkösaamulla viime kaudella esillä olleeseen ajatukseen, jossa lapsilisiä olisi nostettu korkeammiksi niin, ettei kenenkään taso olisi tipahtanut, mutta laitettu ne veronalaiseksi tuloksi, Rinne kertoo IS:lle.

Heti Ykkösaamun jälkeen asia herätti vilkasta keskustelua Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Rinne sanoo, että isossa osassa perheitä lapsilisä menee suoraan lasten elinkustannuksiin, mikä on ollut lapsilisän alkuperäinen tarkoituskin. Hänen mukaansa on ”hemmetin hyvä”, että tällainen järjestelmä on olemassa.

– Osassa perheitä tulotaso on niin korkea, että se raha menee säästöön tulevaisuuteen. En kritisoi sitä, että näin tehdään, mutta tämä ei ole se lapsilisän alkuperäinen tarkoitus.

Tutkija: vähintään 70 prosentin korotus

Tutkija Heikki Hiilamo esitti viime kesänä Kalevi Sorsa -säätiölle tekemässään raportissa, että mikäli lapsilisiä verotettaisiin, niitä pitäisi korottaa vähintään 70 prosenttia.

Muussa tapauksessa lapsiköyhyys lisääntyisi, eikä suinkaan vähentyisi. Tämä edellyttäisi myös sitä, että verotuksella kerätyt rahat siirrettäisiin lyhentämättömänä lapsilisien korotukseen.

Tuloerojen syvenemistä selittää muun muassa, että lapsilisien saajat painottuvat jossain määrin tuloasteikon alempaan puoliskoon. Lapsilisän – ja siten myös siihen kohdistuvan veron – suhteellinen merkitys on suurempi pieni- kuin suurituloisille. Lapsilisän verotus kertautuu työtulon ja etuustulon (kuten työttömyysturvan) erilaisen verotuksen kautta etenkin pienillä tulotasoilla.

Toisin sanoen työttömän, ja varsinkin perusturvalla olevan työttömän nettolapsilisä olisi yleensä pienempi kuin palkansaajan lapsilisä.

Rinteen lapset saivat urheiluvarusteita, eivät rahaa

Myös Demarinuoret ehdotti viime syksynä, että lapsilisiä pitäisi korottaa tuntuvasti ja samalla verottaa niitä perheen suurituloisimman jäsenen tulojen mukaan.

Rinne ei halua ottaa kantaa siihen, kuinka suuri lapsilisän korotuksen pitäisi olla, eikä hän ole nähnyt asiaa koskevia laskelmia.

– Meillä on lähtökohta, että lapsilisä on lapsiperheiden universaali oikeus. Painotan kuitenkin sitä, että minä en ole leikkaamassa lapsilisiä. Lapsilisän ensisijainen tarkoitus on kuitenkin helpottaa lapsista aiheutuvia kustannuksia.

Rinteellä on itsellään neljä aikuista lasta. Näiden lapsilisät perhe käytti lasten kuluihin.

– Kulutukseen on mennyt ihan sillä tavalla, että lapsille ostettiin vaatteita ja urheiluvälineitä. Aikuisena olen auttanut heitä silloin kun tarvetta on ollut, Rinne sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?