Varo! Nämä neljä virhettä vievät rahasi korttipöydässä

Ilta-Sanomat ohjaa nyt parempaan pelisuoritukseen paljastamalla aloittelijoiden tekemiä yleisimpiä virheitä pokerissa.

11.8.2014 20:06

Pokerissa on monia sudenkuoppia, joita pelaajat ei välttämättä huomaa pokeriharrastusta aloittaessaan. Pienien virheiden peittäminen tekee pelistä nautinnollisempaa ja tuottoisampaa. Seuraavassa muutamia yleisiä virheitä, mitä aloittelijat tekevät säännöllisesti.

1. Monsterikäsien piilottaminen ja ylipelaaminen

Oletko joskus epäillyt, että sinulla ei ole pokerinaamaa? Syynä tähän voi olla, että et katso omaa peliäsi kriittisesti ulkopuolisen silmin. Saatat pelata vain monsterikädet hyvinkin aggressiivisesti, mikä laittaa tarkkaavaisten vastustajien varoituskellot soimaan välittömästi.

Aloittelijat tekevät vielä useammin virheen, jossa he eivät osaa päästää irti monsterikädestä missään vaiheessa. Jos vastustajat ymmärtävät tämän, he ansoittavat mielellään omilla hyvillä korteillaan. Tällaisessa tilanteessa aloittelijat menettävät kaikki pelimerkkinsä hyvin helposti.

Texas hold'emissa isojen kuvaparien pelaaminen vaatii satunnaista uskallusta pelata hieman passiivisemmin. Vastustajat eivät pääse siten aina heti jyvälle, että kuinka vahva käsi on kyseessä.

2. Pelaaminen ilman jatkosuunnitelmaa

Suurin osa arkipelaajista ymmärtää perustaktiikan, millä voidaan pelata kaikki tilanteet ennen yhteisten korttien paljastamista. Tämän jälkeen alkavatkin vaikeudet, kun pitäisi reagoida flopissa oleviin kortteihin ja vastustajan oletettavaan pelisuunnitelmaan. Tässä vaiheessa pitäisi pystyä suojelemaan omia kortteja, mutta pyrkiä saamaan tietoa vastustajan vahvuudessa.

Virhe onkin jättää miettimättä, että miten pitäisi jatkaa tulevissa tilanteissa. Pokerissa tulisikin ajatella pari vaihetta pitemmälle, jolloin oma pelisuunnitelma on valmiina suoritettavaksi. Tällöin ainoa suurempi virhe on jatkaa vain omien korttien mukaan, jolloin pelikirjasta tulee hyvin nopeasti varsin ennalta-arvattava.

3. Vain paremmilla maksetaan

Haettaessa lisää voittoa on arvolyönnit (eng. value bet) asetettava niin, että myös huonompi käsi voi maksaa ns. valutuksen. Pokerissa arvolyönneillä tehdään suurimmat voitot, joten viimeistä panostamista ei kannata jättää tekemättä ilman syytä. Vastaan tulee harvemmin tilanteita, missä looginen panostus ei olekaan järkevä vaihtoehto.

Yleisin virhe on lyödä silloin, kun vastustaja tulee maksamaan vain paremmilla käsillä ja saa mahdollisuuden vielä korottaa pottia varmoilla korteilla. Toinen vastaavanlainen virhe tapahtuu, jos panostaa bluffilla tai varmasti häviävällä kädellä tilanteessa, missä vastustaja tarkistaa lyönnin joka kerta.

4. Pelaaminen väärässä seurassa

Kannattavuuden kantilta katsoen hyvässä peliseurassa on aina selkeästi huonompia pelureita mukana. Liian kovassa seurassa kyyti voi olla kylmää, jos pelaa vain taitavampien kavereiden kanssa. Pokerissa rangaistaan virheistä, jolloin vähemmän pelivirheitä tekevät parempaa tulosta pitkällä aikavälillä korteista riippumatta.

Elokuvassa Rounders - Ässä hihassa asia kiteytettiin yhteen lauseeseen: ”Jos et huomaa 15 minuutissa pokeripöydässä paistia, niin luultavasti sinä olet se paisti.”     

Pitää muistaa, että peliseuran voi itse valita. Paremmilta pelaajilta on hyvä ottaa oppia, vaikka pelipöydässä ei välttämättä heille pärjääkään. Ei kannata lannistua, sillä kaikki ovat joskus aloittaneet samalta tasolta ja oppineet virheistään kantapään kautta.

Luitko jo nämä?