Pokeri

20-kertainen Suomen mestari: Tämä on paras ikä pelata Bridgeä

Julkaistu:

POKERI
Viime viikonloppuna Helsingissä ratkottiin Bridgen joukkue-SM.
Bridgen joukkue-SM-kisan voittajaksi ylsi suurimpana ennakkosuosikkina pidetty joukkue Koistinen, jossa pelasivat Kauko Koistinen, Clas Nyberg, Jouni Juuri-Oja, Osmo Kiema, Pekka Viitasalo ja Mika Salomaa.

Tapahtumassa oli mukana kahdeksan joukkuetta, jotka olivat käyneet karsinnat läpi päästäkseen finaaliin. Viikonlopun aikana joukkueet kohtasivat toisensa kertaalleen ottelussa, jossa jaettiin 20 jakoa. Jokainen joukkue peluutti ottelussa kahta paria, jotka pelasivat täsmälleen saman jaon, mutta eri korteilla.

Joukkue-bridgessä vertaillaan jakojen lopputuloksia toisiinsa parien kesken. Erovaisuuksista lasketaan joukkueiden väliselle ottelulle kokonaispisteet, mitkä sitten ynnätään yhteen kaikista otteluista lopputuloksiin.

Bridgen Joukkue-SM lopputulokset:
1. Koistinen 100.17
2. Toivonen 89.94
3. Vilttiketju 87.46


”Joukkueeseen on vaan keskittynyt parhaat kaverit”

Nyt tullut Suomen mestaruus oli 20:s sekä Kauko Koistiselle että Pekka Viitasalolle. Ensimmäisen mestaruutensa Koistinen voitti jo vuonna 1982. Tämän jälkeen voittoja on tullut tasaisesti ja vain 13 kertaa voitto on mennyt muille.

Kolmekymmentä vuotta sitten Koistinen taisteli mestaruuksissa juuri Viitasaloa vastaan.

- Meillä on vaan keskittynyt parhaat kaverit samaan joukkueeseen. Me pelattiin aikanaan Pekan kanssa eri joukkueissa ja oltiin vihollisia keskenämme. Yleensä voitettiin joka toinen vuosi meidän joukkue ja joka toinen vuosi Pekan joukkue. Sen takia meillä on 20 mestaruutta kummallakin, mutta yhdessä meillä on joku 15 voittoa, Koistinen kertoi haastattelussa. 

Koistisen joukkueen lähes kaikki pelaajat tuntevat toisensa jo junioriajoilta. Ainoana uutena tulokkaana on Koistisen pelipartneri Clas Nyberg, jonka kanssa hän on pelannut jo 15 vuotta. Koistinen pitää pitkää kokemusta tärkeänä, kun partnerit ymmärtävät toisiaan alati paremmin ja ajatukset kulkevat samalla tavalla. Pelin nimikin viittaa ajattelusiltojen rakentamiseen.

- Bridgen pelaajan paras ikä on 40-50 vuotta. Siinä vaiheessa opit koko ajan lisää, mutta ei unohda vanhoja. Toisin kuin muissa lajeissa, missä parikymppiset ovat vahvoja. Bridgessä kokemus on niin kova sana.

Koistinen pitää vaikeimpana osana bridgessä alussa tapahtuvaa tarjoamista, missä pelipari lupautuu voittamaan tikkejä jaetuilla korteilla. Hän mieltää tarjoamisen kuin uuden vieraan kielen opetteluksi. 


Isä opetti perheen pelaamaan bridgeä

Kaukon vanhemmat Kari ja Armi Koistinen olivat myös viikonloppuna kisapaikalla hengessä mukana.

- Tulin tänään seuraamaan, että onko se poika mitään oppinut. Jotain on mennyt myös perille, 80-vuotta viime vuonna täyttänyt Kari Koistinen vitsaili palkintojenjaon jälkeen.

Ensikosketuksen Kauko sai peliin, kun hänen isänsä Kari opetti vaimonsa ja kaksi nuorta poikaansa pelaamaan bridgeä 43 vuotta sitten. Opiskeluaikana 50-luvulla aktiivisesti pelannut Kari oli menestynyt bridgessä, mutta luopumaan pelaamisesta juuri opiskelun takia.

Paluu peliin tuli yllättävän tarjouksen myötä. Juristiksi valmistunut Kari sai peliä osaamattomalta asiakkaaltaan ehdotuksen, jossa he yhdistäisivät voimansa pelipöydässä. Mensassa jäseneksi hyväksytty asiakas uskoi, että hänen älykkyydellään ja Kari pelitaidoilla heistä tulisi huippupari.

Kari alkoi opettaa asiakastaan pelaamaan, mutta samalla hän tarvitsi pari muuta lisäpelaajaa saadakseen bridge-pöydän täyteen.
 
- Minulla oli sitten valmiina vaimo, joka ei vielä pelannut bridgeä. Sitten oli 10- ja 12-vuotiaat pojat, jotka eivät tienneet korttipeleistä muuta kuin kingistä ja raminasta sekä muista tikkipeleistä, Kari Koistinen muisteli.

Kari piti jälkikäteen annettua valmennusta onnistuneena, sillä suurin osa oppi pelaamaan bridgeä jopa kansallisesti hyvällä tasolla. Kauko ja hänen veljensä Kalervo voittivat seuraavana vuonna jo Suomen B-mestaruuden. Ainoastaan Karin partneriksi aikoneesta asiakkaasta ei koskaan tullut huippupelaajaa.

Tulokset: SBL

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt