Pokeri: Mitä kaikkea pelaajat laskevat päässään? - Pokeri - Ilta-Sanomat

Mitä kaikkea pokerinpelaajat laskevat päässään?

Vanhan sanonnan mukaan pokeria oppii pelaamaan päivässä, mutta sen hallitsemiseen menee elinikä.

Pokeri

10.5.2014 18:11

Kaikissa pokeripeleissä on tärkeä huomioida matemaattiset todennäköisyydet, joilla pärjää jo pitkälle. Pokerinpelaajat ovat eläviä laskukoneita, jotka ratkovat päässään monimutkaisia yhtälöitä sekunneissa. Parhaimmillaan netissä pelaavat harjaantuneet ammattilaiset tekevät minuutissa useita kymmeniä pieniä ja suuria merkittäviä matemaattisia päätöksiä.

Ilta-Sanomat esittelee nyt yksinkertaistettuja matemaattisia yhtälöitä, joita kaikki pokerinpelaajat arvioivat ja ratkovat nopeimmillaan sekunnin kymmenyksissä.

1. Kaikelle tulevalle voi laskea todennäköisyyden Pokeripeleissä käytetään yleensä normaalia 52 korttia sisältävää pakkaa. Nopealla pyöristyksellä todennäköisyys saada yksi tietty kortti tästä pakasta on noin kahden prosentin luokkaa. Tällä tiedolla voi laskea erilaisia todennäköisyyksiä, jos tiedetään tarkkaan mitä halutaan yhdeltä kortilta.

Pokeripeleissä lasketaan outteja eli suotuisia omaa peliä edistäviä kortteja. Outit kerrotaan suoraan todennäköisyydellä saada yksi tietty kortti. Edellä kerrotulla yhtälöllä saadaan todennäköisyys sille, miten usein pelaaja parantaa pokerikättään.

Perinteisessä viiden kortin vetopokerissa matemaattisesta lähestymisestä on suurta hyötyä. Esimerkiksi kaksi paria kehittyy täyskädeksi, kun seuraavaksi tuleva kortti on sama kuin edelliset parit. Näitä kortteja on jäljellä pakassa neljä kappaletta eli pelaajalla on neljä outtia täyskäteen.

Neljä kerrotaan kahden prosentin mahdollisuudella, jolloin todennäköisyydeksi saadaan kahdeksan prosenttia parantaa täyskädeksi.

2. Pokeri on lopulta todellisista riskisijoituspeliä Nopein keino tehdä rahaa pokerissa on sijoittaa ne silloin, kun ollaan edes pieni suosikki voittamaan potti. Pokeripeleissä tulee vastaan myös tilanteita, missä kannattaa sijoittaa riskillä rahaa pottiin todennäköisemmästä tappiosta huolimatta.

Näissä tilanteissa käytetään pottikerrointa, jolla pyritään määrittämään onko pottiin sijoittaminen taloudellisesti järkevää. Pottikerroin saadaan, kun kerrotaan oman voiton todennäköisyys potissa jo olevilla rahoilla, mihin lasketaan mukaan myös vastustajan tekemä panostus. Saatu tulos on maksimiraja-arvo vastustajan panostukselle, minkä voit maksaa todennäköisyyksien mukaan voitollisesti.

Jos vastustaja on panostanut 50 euroa 100 euron pottiin, mistä saadaan kokonaispotiksi 150 euroa. Tämä kerrotaan omalla voiton todennäköisyydellä, joka tässä esimerkissä on 50 prosenttia. Kannattavan maksun ylärajaksi saadaan siis yhtälöstä 75 euroa, jonka vastustajan tekemä panostus alittaa eli maksu on kannattava tässä esimerkissä.

3. Kaikki potit eivät aina pääty todennäköisyyksien mukaan Pokerissa 52 kortin korttipakka rajoittaa mahdollisten lopputulosten määrän. Tällöin on mahdollista laskea etukäteen odotusarvo, että miten usein joku lähtötilanne päättyy voittoon.

Pokeriteoreetikko David Sklansky esitti kirjoissaan todennäköisyyksiin perustuvan odotusarvon, jota vieläkin käytetään kaikissa pokeripeleissä. Sklansky-dollari kuvaa sitä summaa koko potista, jos se jaettaisiin lähdössä olleen todennäköisyyksien eikä jaon lopputuloksen mukaan.  

Esimerkiksi Texas Hold'Emissa on yleistä, että pelaajat riskeeraavat kaikki pelimerkit omilla lähtökorteillaan suotuisissa tilanteissa. Esimerkiksi ässäparilla voittaa keskimäärin 80 prosenttia kerroista, jolloin esimerkiksi 100 euron kokonaispotista saadaan lopputuloksesta riippumatta 80 Sklansky-dollaria odotusarvoksi. 

Kymmenen samanlaisen kerran jälkeen Sklansky-dollareita on kasassa odotusarvon mukaisesti 800 euroa, mutta todellinen lopputulos voi olla kaikkea yli tai alle todellisen odotusarvon. Pitemmällä aikavälillä ja suuremmalla otannalla odotusarvo keskiarvo lähestyy tässä tapauksessa 80 Sklansky-dollaria yhtä jaettua pottia kohti. 

Luitko jo nämä?