Haaveiletko livepokeriturnauksesta? - Lue nämä tärkeät faktat

Ilta-Sanomat koosti tällä kertaa pienen tietopaketin ensi kertaa pokeriturnauksiin osallistuville ja niistä haaveileville. Lue alta, mitä sinun täytyy tietää isojen ja pienten pokeriturnauksien yleisestä toiminnasta.

Kuva Casino Helsingin pokeriturnauksesta.

1. Paljonko pokeriturnauksiin osallistuminen maksaa?

Pokeriturnauksissa esimerkiksi 110 euron osallistumismaksu ilmoitetaan yleensä muodossa 100€+10€, jossa ensimmäinen lukema on suoraan palkintopottiin menevä osa ja jälkimmäinen lukema on järjestäjälle menevä rake eli järjestelypalkkio.

Pelaajille saatetaan hyvittää järjestelymaksusta lounas tai muu ruokailu turnauksen aikana, mutta pääasiassa rake menee turnaushenkilökunnan palkkoihin.

Palkintopottiin kertyvät varat tullaan jakamaan ennalta sovitun suunnitelman mukaisesti. Voittaja yleensä kuittaa pienissä turnauksissa 40 prosenttia ja isoissa turnauksissa noin 25 prosenttia koko palkintopotista. Osallistujamäärä ja palkintosijojen määrä ovat usein sidoksissa toisiinsa.

Useat eri tahot järjestävät ilmaisia pokeriturnauksia, joihin osallistuminen on kirjaimellisesti täysin maksutonta. Tällaisissa freeroll-turnauksissa voittajalle on luvassa järjestäjän tai sponsorin lahjoittama pieni palkinto.

2. Pystyykö turnauksessa jatkamaan pelaamista merkkien loppumisen jälkeen?

Freezeout-turnauksissa on vain yksi turnauselämä. Tällöin merkkien loputtua turnaus päättyy lopullisesti. Tätä turnausmuotoa pidetään suuressa arvossa ja sillä on ratkaistu maailman tärkeimmät pokeriturnaukset.

Astetta lievempi muoto on re-entry-turnaus, jossa on mahdollista ostaa itsensä takaisin peliin merkkien loputtua. Yleensä re-entry-käyttömahdollisuus on rajattu yhteen tai kahteen kertaan turnauksen aikana. Pelimuotona re-entry on hiljalleen haastamassa puhdasveriset freezeout-turnaukset.

Uhkarohkealle pelaajalle rebuy-turnaus on kaikista näistä anteeksiantavin pelimuoto. Pelaajilla on mahdollisuus ostaa itsensä takaisin peliin ilman rajoituksia alkutasojen aikana. Pelimuodon erikoisuutena on, että pelaaja voi myös ostaa lisää pelimerkkejä olemassa olevaan merkkipinoonsa. 

Pelimuoto ilmoitetaan turnauskutsussa, mihin on merkitty pelattava pokerivariaatio, osallistumismaksu ja muut erityisehdot. Esimerkiksi NL Hold´Em 100€+10€ (Max. 1 Re-entry) tarkoittaa, että pelimuotona on no limit Texas hold'em, osallistumismaksu yhteensä 110 euroa ja pelaajalla on yksi mahdollisuus ostaa itsensä takaisin turnaukseen mukaan pelimerkkien loputtua.

3. Kauanko turnaukset kestävät?

Turnaukset ovat ajallisesti hyvin yksilöllisiä. Peliaikaan vaikuttavat pelaajien määrä, panostasojen kesto sekä suhteellinen pelimerkkien määrä. Näillä tiedoilla pystytään ennustamaan turnauksen todennäköinen kesto.

Normaalin yksipäiväisen turnauksen kesto on 6-12 tunnin välissä. Pitempiin pelipäiviin on tavallisesti sijoiteltu lyhyitä levähdystaukoja sekä yksi pitempi ruokatauko.

Usean päivän kestävissä turnauksissa pelipäivien pituudet vaihtelevat. Isoja pokeriturnauksia järjestävät tahot luovat aikataulusuunnitelman, mikä elää turnauksen edistymisen mukana. Työmäärä saattaa pitemmissä turnauksissa nousta yli 50 tuntiin ennen kuin voittaja on selvillä.

Lyhytkestoisia ja nopeutettuja turnauksia kutsutaan turbo-turnauksiksi. Näissä panostasot nousevat nopeasti ja aloituspelimerkkien määrä on merkittävästi pienempi kuin perusturnauksissa. Nopeimmat turboturnaukset voivat olla ohi alle tunnissa.

Luitko jo nämä?