Pokeri: Varoitus: Näin pelaat jätkäparin väärin - ja menetät rahasi - Pokeri - Ilta-Sanomat

Varoitus: Näin pelaat jätkäparin väärin - ja menetät rahasi

Julkaistu: 29.1.2014 15:49

Jätkäparin pelaaminen voi olla yllättävän hankalaa pokerissa.

Hold´em-pokerissa on monia ongelmallisia lähtökäsiä, joista ehkä kuuluisin on kaksi jätkää.

Aloittelija näkee suuren parin mahdollisuutena voittaa pelimerkkejä, vaikka todellisuudessa jätkät ajautuu monissa eri tilanteista todella vaikeisiin valintoihin.

Käytännössä tämän voisi tulkita niin, että jätkillä välillä häviää paljon, mutta voittaa usein vain vähän.

1. Lähtötilanne vain näyttää hyvältä ennen floppia

Yksi vääristä käsityksistä jätkäparista on sen vahvuudessa. Hold´emissa J-J on vasta pelin neljänneksi isoin pari ja viidenneksi vahvin lähtökäsi. Tätä varovaiset aloittelijat pitävät myös eräänlaisena alimpana raja-aitana korottamiselle, koska jätkäpari on kuitenkin pienin kuvapari.

Ongelmat ilmenevät yleensä korottamisen jälkeen, kun vastustajat tekevät jotain muuta kuin luovuttavat kätensä. Esimerkiksi vastustajan uudelleenkorottaessa jätkäpari on selkeästi jäljessä vastustajan rangea eli mahdollista käsivalikoimaa, mihin kuuluvat lähes poikkeuksetta vain paremmat lähtökädet. Tässä tilanteessa luovuttaminen lienee paras vaihtoehto.

2. Vaikeita päätöksiä luvassa flopilla

Jos vastustaja vain maksaa, niin ongelmat kertautuvat flopilla eli kolmella yhteisellä kortilla. On lähes yhtä todennäköistä, että floppiin tulee vähintään yksi isompi kortti kuin jätkä tai kaikki kortit ovat jätkää pienempiä. Molemmissa tilanteissa piilee omat vaaransa, joihin voi olla vaikea lankeamatta.

Erityisesti pienet vedokkaat flopit ovat erityisen hankalia jätkäparille, jolla ei ole  paranemispotentiaalia ja oma vahvuus on pelkässä yliparissa. Tässä tilanteessa aloittelijat tekevät suurimman virheensä ja laittavat kaikki merkit keskelle selkeänä altavastaajana, kun todennäköisesti vastustajalla on kädessään vain parempia käsiyhdistelmiä.

3. Hyvinkin osuessa saa harvoin paljoa merkkejä

Jätkäparilla pystyy kyllä voittamaan isoja potteja, mutta se vaatii yleensä vastustajan osumista huonommalla lähtökädellä flopilla, missä on myös yksi jätkä.

Tälläisiä kolmen kortin yhdistelmiä ovat esimerkiksi A-J-x, K-J-x ja J-x-x. Todennäköisyyksien mukaan flopissa on ainakin yksi jätkä noin 11 prosentin todennäköisyydellä eli kerran yhdeksästä tapauksesta.

Varovaisesti pelattuna jätkäpari on erittäin tuottoisa sijoitus pitemmällä tähtäimellä pokerissa, missä isoista virheistä rankaistaan. Pitää vain muistaa, että jätkäparia ei pidä kohdella valioyksilönä vaan keskitasoa parempana lähtökätenä.

Lisää aiheesta

Luitko jo nämä?