Onko haaveenasi pokeriammattilaisuus? Näitä asioita ammattilaiselta vaaditaan

Maailman parhaat pokerinpelaajat tienaavat miljoonia euroja vuodessa pelaamalla korttia, mutta mitä se heiltä vaatii? Katso olisiko sinusta pokeriammattilaiseksi.

Helsingin kansainvälisten pokeriturnausviikkojen voittajille jaetaan tonttupokaalit.

4.4.2014 18:18

Pokerin pelaaminen on osalle suomalaisista ammatti, mutta virallisesti pokerinpelaaja ei ole ammattinimike. Yleisesti pokeriammattilaisena pidetään henkilöä, joka saa elantonsa pelaamalla pokeripelejä internetissä tai korttihuoneilla.

1. Kortinpeluukin vaatii kouluttautumista

Pokeriammattilaisen uralle haluaville ei järjestetä Suomessa ammatillista koulutusta. Pelaajat hankkivat itse pelitaitonsa alan kirjoista, netistä ja eri valmentajilta.

Ammattimaiselle pelaajalle pokeripelien jatkuva erityisopiskelu kuuluu asiaan. Aihealueena on yleensä matemaattista ja taloudellista teoriaa siitä, miten pokeripeleissä voi hyödyntää vastustajien virheitä. On yhtä tärkeää löytää omasta pelistä virheet, sillä jokainen erhe vaikuttaa suoraan omiin palkkatuloihin.

Taitoerot pelaajien välillä pienenevät, mitä korkeammalle panostasolle mennään pokerissa. Koko ajan koventuvan kilpailun takia peli kehittyy nopeasti suuntaa ja toiseen, jolloin uusiutuminen on merkittävä etu pokerissa.

2. Pienellä alkusijoituksella alkuun

Pokeriuran aloittaminen vaatii pääomasijoituksen eli pokerikassan, jota menestyksekkäällä pelaamisella kasvatetaan suuremmaksi ajan myötä. Osa miljoonia euroa vuodessa tekevistä pokeriammattilaisista on aloittanut vain kymmenien eurojen alkusijoituksella. Pääomatulot kasvavat suhteessa pokerikassan kokoon, mutta alussa pienellä kassalla on vaikea päästä edes normaalityöntekijän minimipalkoille.

Pokerikassa on myös pokeriammattilaisen uran sydän, jota ilman ei voi työskennellä. Pienellä osalla ammattilaisista ura päättyy liian isojen riskien ottoon, jolloin kassa tyhjenee äkillisesti.

Lopulta pokeri on kuin yksityisyrittäjyyttä, missä pitää tehdä työtä saadakseen rahaa ulos. Kassa kasvaa vain pokeria pelaamalla, joten lomapäivät ovat palkattomia. Myös opiskeluun käytetty aika on pois varsinaisesta työnteosta.      

3. Saat kantaa itse vastuun tulevaisuudestasi

Pokerin pelaamisesta ei kerry eläkettä, joten ammattilaiset rakentavat itselleen myös turvaverkon pokeriuran jälkeiselle ajalle. He sijoittavat pokerivoittojaan yleensä rahastoihin ja asuntoihin, missä nähdään tuottoja pitemmällä aikavälillä. Toisaalta kaikista pokerituloista ei tarvitse maksaa veroja.

Pokeriammattilaisuudesta voi olla haittaa yhteiskunnassa. Esimerkiksi asuntolainojen saaminen ilman säännöllisiä palkkatuloja on hankalampaa kuin työssäkäyvälle normaalituloiselle. Pokeriammattilaiselle jää myös aukko työhistoriaan, joka saattaa vaikeuttaa uran jälkeistä työnhakua.

Luitko jo nämä?