Katso mikä on ässäparin pahin vihollinen – yllättikö vastaus?

Ilta-Sanomat aukaisee nyt pokerin todennäköisyyksiä, jossa tällä kertaa tarkastellaan ässäparia.

Ilta-Sanomat aukaisee nyt pokerin todennäköisyyksiä.

Vahvin aloituskäsi Texas hold´emissa pelaajalle jaettavat kaksi korttia voivat muodostaa 169 erilaista aloituskombinaatiota. Kaksi ässää on tämän pokerivariaation vahvin aloituskäsi, koska se voittaa 85 prosentin todennäköisyydellä satunnaisen lähtökäden. Ero ei ole merkittävä esimerkiksi rouvapariin, jotka voittavat 80 prosentin todennäköisyydellä satunnaisen aloituskäden.

Vertailukohtana Texas hold’emin heikoin lähtökäsi 3-2 offsuit eli eri maata olevat kolmonen ja kakkonen voittaa jaon keskimäärin 32 prosentin todennäköisyydellä satunnaista kättä vastaan.

Pahin vihollinen peräkkäiset kortit

Ässäparia vastaan pelaavat parhaiten ilman ässää olevat suited connectors -kädet eli peräkkäiset samaa maata olevat kortit kuten 5-4 pataa ja Q-J herttaa. Pareista todennäköisimmät murtajat tulevat keskipareista 6-6, 7-7 ja 8-8, koska niiden ympärille muodostuu laskennallisesti enemmän suoria kuin kuvapareihin. Epätoivoisin tilanne kahta ässää vastaan on, jos lähtökädessä sattuu olemaan vain yksi ässä millä tahansa muulla apukortilla, jolloin todennäköisyys voitolle on vain kahdeksan prosenttia.

Ässäpari on kuin iso lottovoitto

70 prosentin todennäköisyydellä jaossa saadut kortit ovat eri maata eivätkä muodosta paria.  Ässäpari onkin vain yksi mahdollisuus 169 aloituskombinaatiosta. Laskennallisesti kaksi ässää jaetaan pelaajan aloituskädeksi Texas hold’emissa vain joka 221. kerta, joka on verrannollisesti seitsemän kertaa huonompi todennäköisyys kuin saada lottovoitto yhdellä rivillä (lottovoiton todennäköisyys yhdellä rivillä on 3,1%).

Luitko jo nämä?