Onnettomuus päätti urheilu-uran – Doyle Brunsonista tuli pokerilegenda - Pokeri - Ilta-Sanomat

Onnettomuus päätti urheilu-uran – Doyle Brunsonista tuli pokerilegenda

Doyle Brunson on pokerilegenda.

Julkaistu: 6.12.2013 16:35

Pokerilegenda Doyle Brunsonista piti tulla ammattilaisurheilija, mutta kohtalo päätti toisin. Hänen elämänsä on ollut välillä hiuskarvan varassa.

Doyle Brunson syntyi pieneen kylään Texasin osavaltiossa 1933. Vanhemmat olivat köyhiä maanviljelijöitä ja Amerikassa elettiin pörssiromahduksen jälkeistä aikaa. Nuoruudessaan Doyle oli kiinnostunut urheilusta. Hän ihastui koripalloon liikuntasalilla, jota hänen isänsä hoiti. Urheilullinen Brunson keskittyi treenaamaan monipuolisesti, koska urheilustipendit olivat hänen ainoa mahdollisuutensa päästä eteenpäin elämässään.

Brunson osoitti luontaista lahjakkuutta kestävyysjuoksussa ja eteni lukiokoripallossa maan huipputasolle. Voitettuaan osavaltion mestaruuden mailin juoksussa Brunsonille satoi yliopistotarjouksia, joista hän valitsi Abilenessa sijaitsevan Hardin-Simmonsin yliopiston, joka sijaitsi vain 60 kilometrin päästä kotikylästä.

Tie näytti aukeavan ihan huipulle asti, kun NBA-seura Minnesota Lakers oli osoittanut kiinnostusta nousevasta texasilaisesta koripallotähdestä.

Brunsonin lupaava urheilijaura katkesi kesätyöonnettomuudessa kipsilevytehtaalla. Kuormaa purkaneen Brunsonin jalka murtui niin pahasti, että siitä tuli elinikäinen vamma. Hänen kaikki suunnitelmansa menivät samalla uusiksi.

- Tapahtuma päätti kaikki toiveeni ammattilaisurheilusta. Se on syy, miksi käytän tänäkin päivänä kainalosauvaa. Vamma paheni vielä ajan myötä. Silloin hyväksyin urheilun osaltani päättyneen, joten aloin pelata pokeria elättääkseni itseni, Doyle Brunson kertoi Nolan Dallan haastattelussa.

Doyle Brunson valmistui maisteriksi yliopistosta vuonna 1956 opetushallinnon puolelta, mutta opettajien palkkatilanne ei houkuttanut siirtymään normaaliin työelämään. Brunson ryhtyi kiertämään pienissä hämärissä pokeripeleissä Texasin osavaltiossa, joissa hän tutustui ensi kertaa Sailor Robertsiin ja Amarillo Slim Prestoniin. Texas roundersina tunnettu kolmikko tukeutui toisiinsa vaarallisissa pelipöydissä, joissa pyöri varkaita, huijareita ja muita rikollisia.

Pelipöytien ryöstöt olivat yksi alituinen riskitekijä muiden joukossa, kun meno oli välillä kuin villissä lännessä. Brunson koki monia läheltä piti -tilanteita urallaan ja menetti rahansa ryöstäjille useampaankin otteeseen. Lisäksi virkavalta ratsasi pelipaikkoja, jolloin sen aikaisilla kiertävillä ammattipelaajilla ei ollut helppoa elantoa.

- Kerran olimme pelaamassa yhdessä laittomassa ringissä Fort Worthin kaupungissa. Yhtäkkiä ovi murrettiin auki, ja mies ryntäsi sisään aseen kanssa ampuen minun vieressä istuneen pelaajan. Muistan kuinka sen kaverin pää hajosi ja levisi takana olevalle seinälle. Me kaikki näimme sen ja pakenimme ulos ovesta, Brunson muisteli menneitä.

60-luvulla Doylen elämässä tapahtuivat isoimmat muutokset perhe-elämässä. Hän tapasi tulevan vaimonsa Louisen, jonka kanssa meni naimisiin 1962.

Samana vuonna lääkärit löysivät Doylen niskasta pahalaatuisen kasvaimen ja lisätutkimuksissa vielä pitkälle levinneen syövän, jonka piti olla parantumaton ja optimistisimmatkaan ennusteet eivät antaneet muutamaa kuukautta enempää elinaikaa. Kuolemaantuomittu Doyle Brunson koki kuitenkin ihmeparanemisen, kun syöpä hävisi hänen kehostaan ilman hoitoa.

Vuonna 1970 kasinonomistaja Jack Binion kutsui kuusi pokerinpelaajaa ensimmäiseen World Series of Poker-turnaukseeen Las Vegasiin. Lailliset pelit olivat nostaneet lajin imagoa ja Texas Rounders oli kokonaisuudessaan kutsuttujen joukossa. Johnny Moss voitti kaksi ensimmäistä turnausta ennen kuin Amarillo Slim voitti pääturnauksen vuonna 1972 ja Sailor Roberts pystyi samaan vuonna 1975.

Doyle Brunson otti vuorostaan omansa vuonna 1976 ja toisen heti perään seuraavana vuonna. Hän voitti molemmat tittelit samalla kymmenen-kaksi lähtökädellä, jota nykyään kutsutaan Doyle Brunsoniksi. Seuraavina vuosikymmeninä hän keräsi yli viiden miljoonan euron turnausvoitot eri puolelta maailmaa. Nykyään 80-vuotias Doyle Brunson pelaa harvakseltaan isoissa turnauksissa.

- Uskon, että olen pelannut pitempään kuin kukaan toinen pelaaja korkeilla panoksilla. Ja korkeilla panoksilla pelaamisella tarkoitan niitä pelejä, joita olen pystynyt löytämään. Olen pelannut 23-vuotiaasta lähtien ja siitä on jo yli 50 vuotta. En usko kenenkään muun koskaan pystyvän samaan, joten se on minun perintöni lajille.

Brunsonista kasvoi erityisesti WSOP-menestyksen myötä yksi kaikkien aikojen pokerilegendoista. Seitsemällä vuosikymmenellä pelannut Brunson on voittanut lähes kaiken mahdollisen pokerissa, joka on siirtynyt hänen elinaikanaan laittomilta pelisaleilta internettiin. Yksi kasvun syy löytyy myös hänen pokeriteoksistaan.

Teoriaan hyvin perehtynyt Brunson kirjoitti kirjan How I made over million dollars playing poker vuonna 1978, joka myöhemmin nimettiin uudelleen Super/Systemiksi. Pokerin raamattuna pidettyä teosta on myyty miljoonia kappaleita ympäri maailmaa.

Brunson pitää itse sitä suurimpana virheenään pitkällä urallaan, mutta silti hän kirjoitti sille jatko-osan Supersystem2 vuonna 2005. Oma elämänkerrallinen Pokerin kummisetä julkaistiin vuonna 2009.

Lähteet: Pokerpages, pokernews, Bluff, Hendon mob, Doyle Brunson

Luitko jo nämä?