Pokeri

Uusi väitöstutkimus: Nettipokeri voi parantaa tunteiden hallintaa

Julkaistu:

POKERI
Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että nettipokeri voi parantaa tunteiden hallintaa.
”Tulosten perusteella tilttaaminen käynnistyy häviötilanteessa epäoikeudenmukaisuuden/epäreiluuden (moraalisen raivon) tunteiden johdosta. Nämä tunteet ilmenevät usein  jahtaamisen yhteydessä, jolloin pelaajat yrittävät irrationaalisesti voittaa oikeudenmukaisuuden nimissä takaisin aiemmin häviämänsä rahan.”

Näin kerrotaan kognitiotieteilijä Jussi Palomäen tekemän, tilttaamista käsittelevän väitöstutkimuksensa tiivistelmässä. Tutkimuksessa tilttaamisella viitataan ”hallitsemattomaan ja heikkoon päätöksentekoon, joka liittyy tyypillisesti tappioiden aiheuttamiin negatiivisiin emootioihin.”

Palomäki väittelee Helsingin yliopistossa ensi perjantaina. Hänellä itselläänkin on pokeritausta.

- Olen pelannut nettipokeria sen verran, että vuokrat on saatu maksettua. Olen myös ollut kova tilttaamaan, Palomäki tunnustaa.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että kokeneet pelaajat sietävät tappioita ja vastoinkäymisiä paremmin kuin vähemmän kokeneet.

- Voi sanoa, että tutkimuksessa mukana olleista niille, jotka ovat pelanneet vuosia ja yli miljoona jakoa pokeria, huonon tuurin aiheuttamat takaiskut aiheuttavat harvemmin tilttaamista. Sen sijaan he kokevat negatiivisia tunteita siitä, jos ovat tehneet selkeän virheen omassa pelissään ja sen myötä hävinneet.

- On myös viitteitä siitä, että pokerissa opitusta tunteiden hallitsemisesta voi olla hyötyä muussa elämässä, Palomäki sanoo.

Tyypillisiä häviöiden ja sitä seuranneiden tilttaamisten seurauksia ovat unettomuus sekä masennuksen ja häpeän tunteet. Tutkimusaineistoa kootessaan Palomäki sai kuulla erilaisia tarinoita tilttaamisen aiheuttamien tunnekuohujen lisäksi taloudellisista menetyksistä.


Siinä missä tiltannut pelaaja voi raivonpuuskassaan tehtyjen päätösten myötä hävitä rahansa, voi se kanssapelaajille merkitä parempia mahdollisuuksia voittamiseen.

- Voisi sanoa, että jos kukaan ei koskaan tilttaisi pokerissa, eivät muiden voitot voisi olla niin suuria kuin ne ovat nyt, Palomäki päättää.

Väitöskirja on luettavissa täältä:

Ota kantaa

Oletko tiltannut pokerissa?

Kyllä 61% Ei 39%
Ääniä yhteensä 1006

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt