Sökökonkari: "Hävisin kaiken paitsi lompakkoni"

Seppo Parkkisen peliuralle mahtuu hevosenkokoisia voittoja ja taskut tyhjänneitä tappioita.

Seppo Parkkinen sijoittui tammikuussa Casino Helsingissä pelatussa live-sökön SM-turnauksessa kolmanneksi.

4.11.2013 18:08

Sököä pidetään suomalaisten kansallispelinä. Tänä iltana tukkikämppien ja takahuoneiden klassikko astuu uudelle vuosituhannelle, kun Ray:n Nettipokerin SM-kisoissa kisataan ensimmäistä kertaa sökön Suomen mestaruudesta.

Yksi suomalaisen sökön konkareista on seitsemällä vuosikymmenellä korttia lyönyt Seppo Parkkinen. Juvalla kasvaneesta Parkkisesta kasvoi ajan myötä yksi pokerin legendoista, jolla on sökötarinoita kerrottavaan jälkipolville. Sökössä on paljon myyttejä ja salaisuuksia, joille nyt etsitään  totuuspohjaa.

Sököllä hevonen ja talo

- Sanotaan että sökö on Suomen kansallispeli. 60-luvulla Juva oli Pekka Salmen mukaan oli kova korttipitäjä ja isännät kokoontuivat pelaamaan pariinkin paikkaan, Parkkinen kertoo lapsuudestaan.

Korttipiireissä isäntien talot ja tilat vaihtoivat omistajaa, kun velkoihin peleissä ajautuneet ihmiset eivät lopulta pystyneet hoitamaan tappioitaan rahalla. Parkkisella on omakohtaistakin kokemusta, kun sököä pelattiin paikassa kuin paikassa.

- Isäukko laittoi minut kaivamaan ojaa ja pidin korttipakkaa valmiina taskussa, jos peliseuraa sattuisi löytymään naapurin pojasta tai velipojista. Naapurin poika eksyikin paikalle ja pelattiin siinä sitten katkoa ja sököä. Lopulta poika oli 48 000 markkaa tappiolla ja totesin vastustajan olevan minulle hevosen velkaa. Poika rupesi itkemään ja hänen isänsä tuli räyhäämään. Se hevonen jäi saamatta, Parkkinen muistelee.

Ei paria pakkaan

- Se on enemmän myytti, mutta monet kyllä pelaavat näin. Sökössä vanhat äijät eivät ole oppineet todennäköisyyksiä. Kyllä sinä joudut katsomaan vastustajia ja pohtimaan tilannetta. Voittaessani sökön Suomen mestaruuden vuonna 1997 laitoin kaksi paria pakkaan, kun epäilin vastustajani saaneen kolmoset. Vähän menee samaan luokkaan kuin kuka väliinvetoa vetelee, se perse auki kävelee, Parkkinen selventää.

Sökökonkari oli nuorena miehenä vielä pokeriteorioista tietämätön, mutta nykyään kirjahyllystä löytyy 61 nidettä pokerista. Parkkisen mukaan vielä ei ole kirjoitettu niin huonoa kirjaa, mistä ei saisi uutta näkökulmaa pokeriin. Parkkisen antama neuvo aloitteleville pelaajille onkin hyvinkin yksinkertainen.

- Pidin itse simppeliä taloudellista kirjanpitoa ja laitoin ylös kaikkea paperille, mihin myös merkkasin putoamiskäsiäni turnauksessa. Analysoin nämä ja korjasin järjettömiä vuotoja pois. Ei ole aina tärkeää, millä kädellä putoaa turnauksesta, vaan miten päätyy siihen tilanteeseen, Parkkinen paljastaa.   

Merimiehestä yrittäjäksi

Sähköasentajaksi valmistunut ja merimieheksi kouluttautunut Parkkinen oli töissä 70-luvun alussa valtamerilaivoilla, joissa pelattiin sököä ja katkoa tupakoista.

- Erään kerran laivalla minä ja toinen suomalainen kaveri oltiin kahdestaan voitettu kaikkien muiden omaisuudet ennen ensimmäistä satamaa. Lontoosta lähdettiin Atlantin ylitykseen ja pelattiin sököä kahdestaan, kun muilla ei ollut enää varaa. Määränpäähän mennessä olin hävinnyt kaiken paitsi lompakkoni, josta sain viisi taalaa uudeksi aluksi. Paluumatkalla voitin  lopulta kaiken. Vein pari suurinta häviäjää satamassa sitten illalliselle ja juomaan. Niistä voitetuista rahoilla on jäljellä automaattinen kasettisoitin, jolla pystyi toistamaan kahdeksan kasettia putkeen, Parkkinen muistelee menneisyyttään.

Myöhemmin varusmiesaikana Parkkinen sai tutkakoulutuksen ja vuosia tämän jälkeen hän alkoi myymään laivoissa tarvittavaa erikoiselektroniikkaa, mutta korttipelit pysyivät mukana kuvioissa. Nykyään erikoiselektroniikkaa tarjoavan yrityksen toimitusjohtajana työskentelevä Parkkinen nauttii vieläkin pokerista.

Luitko jo nämä?