Perintökiista: Vääntö yli 200 000 eurosta jatkuu – pesäpallomiesten ote rahoihin kirposi - Pesäpallo - Ilta-Sanomat

Kiista yli 200 000 euron perinnöstä jatkuu –pesäpallomiesten ote rahoihin kirposi

Hovioikeus kumosi tuomion ja palautti perinnönjakokiistan uuteen käsittelyyn käräjäoikeuteen.

Kuvituskuva.

17.9. 11:50

Juuri leskeksi jääneen miehen pestaama asianajaja laati hänen yllätyksekseen perinnönjakosopimuksen, jolla miehen puolison yli 200 000 euron arvoinen omaisuus menikin kokonaan vaimon siskolle ja kahdelle veljelle.

Toinen veljistä on juristin entinen pelikaveri hyvin menestyneestä pesäpallojoukkueesta ja toinen veli on toiminut saman seuran johtoportaassa.

Hovioikeus on nyt todennut asianajajan esteelliseksi toimimaan avustajana perintökiistassa.

78-vuotiaan miehen vaimo kuoli huhtikuussa 2019. Lähes 53 vuotta aviossa ollut pari oli lapseton. Pariskunta oli tehnyt keskinäisen testamentin, jonka tarkoituksena oli miehen mukaan vahvistaa jäljelle jäävän puolison asemaa.

Leskimies joutui sairaalaan pian elämänkumppaninsa poismenon jälkeen. Hän turvautui vaimonsa vanhemman veljen apuun kuolinpesään ja perunkirjoitukseen liittyvissä asioissa.

Asiakirjojen mukaan leski antoi vanhemman veljen aloitteesta toimeksiannon tämän tuntemalle asianajajalle. Parkinsonin tautia sairastava leski oli tässä vaiheessa lonkkaleikkauksen vuoksi kuntoutuksessa hoivakodissa.

Hoivakodissa tapahtuneen tapaamisen jälkeen asianajaja järjesti kesäkuussa 2019 perunkirjoitustilaisuuden. Paikalla olivat vainajan kolme sisarusta. Leski ei ollut tilaisuudessa.

Perukirjan mukaan vaimovainajan varat olivat yhteensä 210 399 euroa. Pankkitileillä oli rahaa 157 478 euroa.

Leski oli mielestään antanut asianajajalle toimeksiannon vain perunkirjoituksen toimittamiseen. Ikämies huomasi kuitenkin allekirjoittaneensa perunkirjoituspäivänä myös ositus- ja perinnönjakosopimuksen, jonka mukaan hän ei esitä vaatimuksia vaimolta jääneeseen omaisuuteen.

Omaisuus jaettiin tasan vaimon kahden veljen ja siskon kesken. Kullekin tuli riihikuivaa rahaa 52 492 euroa.

Leski vaati käräjäoikeudessa ositus- ja perinnönjakosopimuksen julistamista pätemättömäksi sekä paperin perusteella viedyn omaisuuden palauttamista kuolinpesään.

Vainajan vanhempi veli kiisti painostaneensa leskeä.

Nuoremman veljen mukaan leski oli jopa sanonut, että hyvä kun saatiin perunkirjoitukset loppuun ja vaimon tahto täyttyi.

Oikeudessa todistajana kuullun lääkärin mielestä leski oli ymmärtänyt väärin paperin (eli perinnönjakosopimuksen) ja olisi tarvinnut apua siihen perehtyäkseen.

Käräjäoikeuden mukaan oli jäänyt näyttämättä, että vaimovainajan sisarukset olisivat taivutelleet leskeä tai käyttäneet hyväksi tämän heikkoutta. Oikeus hylkäsi kanteen ja velvoitti lesken korvaamaan sisaruksille 18 456 euron oikeuskulut.

Hovioikeus on nyt kumonnut tuomion ja palauttanut perinnönjakokiistan uuteen käsittelyyn käräjäoikeuteen.

Hovioikeuden mukaan käräjäoikeus on tehnyt virheen salliessaan asianajajan toimia lesken vastapuolten eli vainajan sisarusten asiamiehenä. Oikeus muistuttaa juristin olleen esteellinen, koska hän oli alun perin saanut toimeksiannon leskeltä.

Hovioikeus kieltää asianajajaa esiintymästä enää jutussa avustajana.

Asianajaja ilmoitti hovioikeudelle saaneensa toimeksiannon ositus- ja perinnönjakosopimuksen tekemiseen leskeltä, ei vainajien sisaruksilta. Juristin mielestä hänellä ei ollut estettä hoitaa sopimuksesta syntynyttä riita-asiaa.

– Tämä on outo juttu. En tuntenut asianajajaa entuudestaan. Pesäpallo-ottelussa hänet oli minulle kerran näytetty, leski kuvailee IS:lle.

Pesäpallo on yhdistävä lenkki myös asianajajan ja vainajan veljien kanssa.

Nuorempi veli on lajin arvo-ottelussakin nähty entinen SM-sarjapelaaja. Hän pelasi aikoinaan samassa nuorten SM-kultaa voittaneessa joukkueessa asianajajan kanssa. Vanhempi veli vaikutti myöhemmin pitkään saman seuran johtotehtävissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?