Kommentti: Pesäpallohuumaan tulossa hutilyönti

Pesäpalloliiton toiminnanjohtajan Petri Pitkärannan sekä urheiluyksikön johtajan Mikko Huotarin vuorokauden sisällä tulleet eroilmoitukset osuivat lajiväen näkökulmasta kipeään ajankohtaan, kirjoittaa Timo Kankaanpää.

Manse PP on jo raivannut tiensä miesten Superpesiksen finaaleihin. Se saa vastaansa joko Vimpelin tai Kouvolan Pallonlyöjät. Arkistokuva.

10.9.2021 20:00

Superpesiksen pudotuspelit ovat tarjonneet kuluvana syksynä draamaa ja juonenkäänteitä. Niistä on riittänyt tarinoita kerrottavaksi Vimpelin ja Sotkamonkin ulkopuolella. Ja kauden huipentavat finaalisarjat ovat vasta edessäpäin.

Huuman ja lajin orastavan noususuhdanteen keskellä turbulenssi liiton toimistossa Robert Huberin tiellä näyttää ulospäin yllättävältä ja hämmentävältä.

Pesäpalloliiton toiminnanjohtajan Petri Pitkärannan ja urheiluyksikön johtajan Mikko Huotarin eroilmoitukset olivat kuitenkin odotettuja.

Lue lisää: Kaksi pomoa vaihtaa maisemaa – pesäpallossa kuohuu

Pitkäranta hyppäsi tehtävään juuri koronan kynnyksellä, joten hänen lyhyt aikakautensa kuihtui väkisinkin kriisijohtamiseksi. Huotari ehti kuitenkin olla toimessaan pidempään. Kenties täsmälleen niin kauan, että sielultaan täysiverinen pesäpallomies näki tehtävänsä hoitamisen omien arvojensa puitteissa mahdottomaksi.

Laajasti pesäpalloväen arvostusta nauttiva Huotari palkattiin viisi vuotta sitten liiton urheilupuolen operatiiviseen johtoon lajin nurkkakuntaisuus huomioiden poikkeuksellisen yksimielisellä mandaatilla. Sotkamon entinen lyöjäjokeri tunnetaan pedanttisesti yksityiskohtia hiovana johtajana, joka on pystynyt nuijimaan rauhallisen ja harkitsevaisen ulkokuoren takaa läpi koviakin päätöksiä. Silti siltoja polttamatta.

Nyt entisen luokanopettajan mitta näytti kuitenkin täyttyneen.

Huotari tuskaili antamassaan erolausunnossaan luottamuksen puutetta sekä seurojen ja liiton välistä ontuvaa vuorovaikutussuhdetta. Sanojen takaa löytynee myös kipakampi pohjasyy poistumiselle. Iät ajat jatkunut seurojen, kattojärjestön sekä näiden välissä luovivan liittojohtokunnan välinen kissanhännän veto osoitti viime vuosina uudistetun johdon alaisuudessa välillä laantumisen merkkejä, kunnes oli jälleen uusien tyrskyjen aika.

Yhtenä esimerkkinä lajin sisäisestä eripuraisuudesta on polemiikki, joka syntyi suunnitelmalle pelata ensi syksyn finaalit pesäpallon 100-vuotisjuhlan kunniaksi Olympiastadionilla.

Yhteentörmäykset liittyvät joka tapauksessa isompaan murrokseen, jonka suhteen lajitoimijoiden on vaikea löytää konsensusta. Pesäpalloliitto ajaa vahvasti suurkaupunkistrategiaa sekä lajin yhä vahvempaa laajentumista kasvukeskuksiin, vaikka peliä ei ollakaan viemässä pois pikkupaikkakunnilta.

Lajijohdossa peräänkuulutetaan myös nykyaikaisempaa otetta kansallispelin myyntiin, markkinointiin ja brändiin, mutta tämän suhteen peiliin katsomisen paikka on jokaisella osapuolella.

Ongelman ydin piilee pikemminkin siinä, että kauniita ajatuksia ei vastusta pieninkään kyläseura, mutta ratkaisujen hetkillä erilaisten ideoiden jarruttajat nousevat äänekkäinä koloistaan.

Ainakin, jos on edes pieni riski siitä, että uusi innovaatio ei palvele tarpeeksi omaa kotipesää.

Pesäpallo on selvinnyt pian kaksi kesää jatkuneesta koronapandemiasta urheilullisesti erinomaisesti. Kaudet on pystytty viemään läpi varsin löysin katsomorajoituksin, ja mestarit näyttävät löytyvän tänäkin syksynä. Pesäpalloliiton taloudelle virus on ollut kuitenkin juuri niin viheliäinen kuin monelle muullekin lajille.

Pesäpallokatsomoissa on riittänyt väkeä.

Liiton tuottoisat lypsylehmät, eli pesäpalloleirit ja Itä-Länsi-tapahtuma ovat pystytty viemään läpi tekohengityksellä. Tämä on iskenyt loven lajiliikkeen kassaan ja seuranneet talousongelmat eivät varsinaisesti helpota erilaisia tukimuotoja kinuavien seurojen ja liiton välistä yhteiseloa.

Pesäpalloliiton henkilöstössä on tapahtunut viime vuosina muitakin uudistuksia. Liiton myyntijohtaja Jonne Kemppainen ja kilpailupäällikkö Timo Lamminen ovat nuoria ja ajattelutavaltaan moderneja urheilun ammattilaisia. Seuraavaksi pesäpalloväki saa pelätä sydän syrjällään, kauanko tämä kaksikko jaksaa käyttää kompetenssiaan jarruttamisen ilmapiirissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?