Perttu Ruuska on lyönyt läpi täysin poikkeuksellisella tavalla – ”En tiedä, näemmekö enää koskaan yhtä hyvää 18-vuotiasta”

Ihmelapsesta ykköstykiksi. Teini-ikäisenä finaaleja ratkonut Perttu Ruuska on kasvanut Superpesiksen valovoimaisimmaksi lyöjätähdeksi.

Perttu Ruuska on ulkokenttien kauhu.

5.7.2019 9:09

– En tiedä, näemmekö pesäpallossa enää koskaan yhtä hyvää 18-vuotiasta.

Vimpelin Vedon pelinjohtaja Markku Hylkilän arvio joukkueensa nuoresta lyöjäjokerista on raju, mutta samalla hyvin realistinen kuvaus siitä, miten Perttu Ruuska on lyönyt itsensä läpi pesismaailman huipulle.

Ruuska nousi suuremman pesisyleisön tietoon syksyllä 2016 Vimpelin Vedon ja Sotkamon Jymyn finaalisarjassa. Vedon pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki nosti 15-vuotiaan yhdeksäsluokkalaisen kokoonpanoon ottelusarjan neljännessä pelissä, ja Vimpeli nousi lopulta Suomen mestaruuteen kukistamalla kainuulaiset viiden pelin hurjassa taistelussa.

Ruuska iski ratkaisevassa loppuottelussa tärkeät kaksi juoksua kovimpaan mahdolliseen paikkaan.

– Pertusta huokui rauhallisuus, itsevarmuus sekä järkähtämätön usko mahdollisuuksiin tavalla, joka jää ikuisesti mieleeni. Puhuttiin kuitenkin yläkouluikäisestä pojasta, joka hyppäsi suurten tähtien keskelle finaalisarjan ratkaisevassa vaiheessa.

– Jo silloin näki, että hänestä on kasvamassa jotain todella erikoista, muistelee nykyisin Seinäjoen Jalkapallokerhon liiketoimintajohtajana toimiva Kivimäki.

Perttu Ruuska nousi rymisten pesiskansan tietoon finaaleissa 2016.

Vimpeli uusi mestaruutensa syksyllä 2017, jolloin 16-vuotias Ruuska oli jo sementoinut paikkansa joukkueen ykköstykistössä. Samalle kaudelle osui myös aikuisten Itä–Länsi-valinta kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana.

Viime kesänä Vimpeli jäi pronssille, mutta Ruuskan tahti kiihtyi. Runkosarjassa lyödyt 128 juoksua ja kotiutustilaston kolmas sija olivat alaikäisen pelaajan kohdalla jotain täysin poikkeuksellista.

– Kun mietin syksyä 2016 ja tätä päivää, niin onhan tässä tapahtunut huikeita asioita nopeasti. En olisi koskaan uskonut, että nousu lyöjätilaston kärkipaikoille kovien pelimiesten rinnalle tapahtuu näin nopeasti, hämmästelee Ruuska.

Vimpelin Vedon pitkäaikainen lajivalmentaja Kari Kleemola on nähnyt vuosien varrella satoja, ellei tuhansia junioripelaajia maila kädessään. Ruuskasta puhuttaessa kokeneen valmentajan arvio on veitsen terävä.

– Kun puhutaan sisäpelistä ja lyömisestä kokonaisuutena, hän on ikä huomioiden ehdottomasti paras mitä minä olen kentillä nähnyt. Siitä ei ole pienintäkään epäilystä, Kleemola lataa.

Kleemolan mukaan Ruuskassa yhdistyvät huikea lajitaito, kova fysiikka ja poikkeuksellinen pelinlukeminen. Puhutaan siis melko lailla täydellisestä paketista.

– Hänen fyysiset tuloksensa 18-vuotiaalle ovat hyvät mutteivat mitenkään poikkeukselliset. Toinen juttu onkin sitten lajitehokkuus, eli fyysisten ominaisuuksien hyödyntäminen esimerkiksi lyöntisuorituksessa. Perttu pystyy käyttämään voimiaan käsittämättömän hyvin, ja pallo lähtee mailasta todella kovaa, ja ennen kaikkea uskomattoman suoritusvarmasti.

Ruuskan peliä läheltä seuranneet asiantuntijat korostavat halsualaisen suorittamisessa lyömisen lisäksi taktista kypsyyttä. Nuoresta iästään huolimatta lyöjäjokeri pystyy analysoimaan omaa ja vastustajan pelaamista poikkeuksellisen kypsästi, ja selkäytimestä tulevat ratkaisut ovat lähes poikkeuksetta järkeviä. Tähän ominaisuuteen pohja on luotu lähes sylilapsena.

– Lapsille tyrkätään usein otteluissa tablettia tai älypuhelinta viihdykkeeksi, mutta Perttu on ollut pikkulapsesta asti kiinnostunut pelitapahtumista. Kotimatkalla autossa spekulointi pelaajien suorituksista ja kenttätapahtumista on jatkunut kiivaana, kertoi Ruuskan Mari-äiti Urheilulehden haastattelussa kesäkuussa 2018.

Ruuskan peliä katsoessa on vaikeaa uskoa, että nuorukainen on hädin tuskin täysi-ikäinen. Varhaiskypsyys tulee esiin myös häntä haastatellessa. Vastaukset ovat analyyttisiä ja napakoita, ikään kuin samaa sarjaa miehen pelaamisen kanssa.

Lyöjätilastoa johtavan Ruuskan vasemmalta puolelta lähtevät ja parhaimmillaan 180 kilometriä tunnissa kulkevat lyönnit ovat kylväneet tuhoa 16 ottelussa 69 juoksun verran. Sunnuntaina kolmannen aikuisten Itä–Länsi-ottelunsa pelaavan jokerin tahti enteilee jälleen reilusti yli 100 juoksun saldoa runkosarjan päätteeksi.

Jos pelaaja lähes dominoi lyöjätilastoa 18-vuotiaana, kuinka hyvä hänestä voikaan vielä kasvaa?

– Jokaisella osa-alueellani on vielä parannettavaa. Haluan kehittyä myös ulkopelissä ja tavoitteenani on lähitulevaisuudessa vakituinen lukkarin paikka. Vahvuuteni on sisäpeli, mutta lyömisessäkin löytyy vielä kehityskohteita, Ruuska arvio.

Tämä tieto tuskin lämmittää vastustajien ulkokenttäpelaajia.

”Yksi Suomi-sportin ilmiöistä”

Kokenut jääkiekkovalmentaja ja Ilta-Sanomien asiantuntija Ismo Lehkonen on päässyt seuraamaan läheltä suomalaisten nuorten nopeaa läpimurtoa kiekkomaailman huipulle. Kovaksi penkkiurheilijaksi ja myös ahkeraksi pesäpallon seuraajaksi tunnustautuva Lehkonen näkee Ruuskan tarinassa valtavasti yhtäläisyyksiä nuoriin NHL-tähtiin.

– Ruuska on yksi nykyisen Suomi-sportin ilmiöistä. Nämä nuoret tähtiurheilijat ovat jo lapsesta saakka koukuttuneet harjoitteluun, kilpailemiseen ja itsensä kehittämiseen päivä päivältä paremmaksi. Ruuskan taustalta löytyy kymmeniätuhansia toistoja, jotka yhdistettynä myötäsyntyiseen intohimoon peliä kohtaan sekä sisäänrakennettuun kilpailuviettiin ovat kasvattaneet hänestä ikäisekseen poikkeuksellisen urheilijan, Lehkonen analysoi.

Kiekkomies kertoo myös vaikuttuneensa Ruuskan taktisesta kypsyydestä tehdä oikeita ratkaisuja kovissakin paikoissa.

– Olen poikani Artturin kautta päässyt läheltä todistamaan, kuinka ihminen pystyy jo pienestä lapsesta saakka imuroimaan nauhalta oikeita liikemalleja ja pelitaktisia ratkaisuja, joita sitten kentällä harjoittelemalla pystytään viemään peliin. Ruuska tekee oikeita valintoja selkäytimestä, ja se on varmasti peruja jo pikkupoikana syntyneestä loputtomasta kiinnostuksesta peliä kohtaan.

Lehkosen mukaan nuorten tähtien kohdalla täytyy muistaa, että huipulle pääsyyn ei ole oikotietä missään lajissa.

– Ruuskakaan ei ole saanut yläkerran isännältä lyömisen lahjaa, vaan kova harjoittelu sekä otollinen ympäristö pihapeleineen ovat muokanneet hänestä huippupaketin. Myös kotikasvatuksella on suuri merkitys, joka näkyy näiden nuorien huippujen esimerkillisestä arvomaailmasta, kertoo Lehkonen, jonka Iina-tytär pelasi 136 naisten Superpesis-ottelua kausina 2008–2014.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?