Pesislegenda muistelee sopupeliskandaalia – puhelusta bussiin alkoi satojentuhansien vetoralli: ”Lainasin jätkille rahat”

Sami Joukainen kertoo elämäkerrassaan saaneensa vastustajan lukkarilta haukut, kun ei onnistunut lyömään sopupelin tuloksen vaatimaa lyöntiä.

Sami Joukainen muistelee elämäkertakirjassaan 1990-luvun suurta suomalaista urheilukohua, pesäpallon sopupeliskandaalia.

10.4.2019 6:08

Superpesiksen legendaarinen lyöjäkuningas Sami Joukainen muistelee keskiviikkona ilmestyvässä elämäkerrassaan Lyöjäkuningas (Docendo, kirj. Harri Liekola) lajinsa mustiin vesiin syössyttä sopupeliskandaalia kaudelta 1998.

Tuolloin Juvan Pallossa pelannut Joukainen kertoo joukkueen matkanneen Siilinjärvelle vieraspeliin, kun bussiin tuli tieto, että edessä olisi varma voitto.

Joukainen soitti tyttöystävälleen, että tämän pitäisi mennä pelaamaan useamman pelaajan puolesta pitkävetolappuja, joissa Juva voittaisi ja Kankaanpään Mailan ja Oulun Lipon ottelun oikea merkki olisi risti.

– Lainasin jätkille rahat. Varmaan tonni mieheen pistettiin, Joukainen kertoo kirjassa.

Kentällä kuudesti kotiuttanut Joukainen huomasi, että kyseisenä elokuun iltana juoksuja tuli epäonnistuneillakin lyönneillä.

– Vastustajan lukkari Alatalon Juha kuiskasi mulle, että lyö se pinna. Epäonnistuin, ja Alatalo manaili ”helvetin Joukainen”, mailataituri muistelee lähes 21 vuoden takaista moraalikatoa.

Veikkauksen kanssa hyvää yhteistyötä tehnyt, pitkävetoon hyvin sopivaan jaksopeliin 1994 siirtynyt pesäpallo kaivoi itselleen syvän montun 13. elokuuta – päivää ruvettiin myöhemmin kutsumaan pesäpallon mustaksi torstaiksi.

Superpesiksen toiminnanjohtaja Kimmo Tolonen selvitti järjestön ratkaisuja pesäpallon sopupelijupakassa kesällä 1999.

”Perheenisiä haettiin keskellä yötä”

Kun useiden seurojen pyörittämä, vähintään kymmenien pelaajien kupongeillaan hyödyntämä kuvio valkeni vedonlyöntimonopolille, sen tekemä tutkintapyyntö käynnisti mittavan esitutkinnan.

Joukaisen kuulustelut pidettiin Kuopion poliisilaitoksella 1. maaliskuuta 1999.

– Kyllä se jännitti. Joitakuita oli oli istutettu monta päivää tutkintavankeudessa. Perheenisiä haettiin kotoa keskellä yötä, samoin tyttöystäviä ja vaimoja.

Joukainen myöntää sopupelit isoksi virheeksi, sillä laji menetti maineensa, pelaajien tulotaso putosi ja työpaikat vähenivät. Lisäksi Veikkaus passitti kansallislajin vuosikausiksi pelilistoiltaan ja hyväksyi sen koko kauden mittakaavassa takaisin vasta keväällä 2006.

– Kieltäytyminen olisi vaatinut kypsyyttä ja kokemusta. Yhdistelmä nuoruus, joukkueurheilu ja rahanhimo oli huono, kierroksella noin 10 000 markkaa (nykyarvo vajaa 2 300 euroa) voittanut Joukainen toteaa.

Joukainen oli tuolloin 25-vuotias, kokenut pelaaja.

Pesäpallon musta torstai 13.8.1998. Sittemmin kuopattu Helsingin Tiikerit kohtasi Kaisaniemessä Haminan.

Veikkauksen tappiot miljoonia markkoja

Oikeudessa hän ei suostunut kommentoimaan tapahtumia lainkaan. Joukainen oli vastahakoinen palauttamaan voittojaan, mutta palautti ne lopulta ja sai 10 ottelun pelikiellon.

Esitutkinnan aikana poliisi kuuli peräti 561:tä henkilöä, pidätti 49 ja otti kiinni 25.

Kirjan mukaan sopupelikierroksella pelattiin voittorivejä peräti lähes 21 miljoonan markan verran. Joukaisen seuran eli Juvan Pallon pelaajat laittoivat sisään voittokuponkeja 663 447 markan edestä. Veikkaus laski tappioikseen noin 7 miljoonaa markkaa jupakassa, josta ankarimmillaan langetettiin ehdollisia vankeustuomioita.

Huhu ison tilin mahdollisuudesta ei pysynyt vain pesäpalloväen keskuudessa. Hämeenlinnalainen jääkiekkosuuruus Mika Lartama kertoo omassa elämäkerrassaan nostaneensa pelitositteillaan 420 000 markan voitot.

Joukainen iski uskomattomat tehot 35+1201 vuonna 2017 päättyneellä urallaan.

Sami Joukaisesta on julkaistu elämäkerta (Docendo), jonka on kirjoittanut Harri Liekola.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?