Sokkisiirto pesäpallossa: Toni Kohosen ura jatkuu Ykköspesiksessä!

Julkaistu:

Superpesis
Kansallispelin historian suurin pelaaja, 13-kertainen Vuoden lukkari Toni Kohonen siirtyy Ykköspesikseen pudonneen Oulun Lipon riveihin.
Spekulaatiot lähtivät elämään villinä eilen, kun uutta nahkaansa luova Oulun Lippo kutsui median koolle Oulun Seurahuoneelle otsikolla ”Vuoden kovin pesäpallouutinen”. Eihän se nyt vaan voi olla Toni Kohosen uran jatkuminen Ykköspesiksessä? Puhtaasti järjellä ajateltuna yhtälö kuulosti täysin absurdilta, mutta jo eilisiltana sitä pidettiin monissa parlamenteissa päivän agendana.

Syksy on ollut lajin 1990-luvun mahtiseuroihin lukeutuvalle oululaisseuralle rankkaa aikaa. Lippo Pesis putosi kauden päätteeksi Superpesiksestä luovuttuaan kesän aikana käytännössä jokaisesta pelaajastaan, jotka muihin seuroihin mahtuivat.

Syyskuussa seuran sarjapaikka siirrettiin toiminnan turvaamiseksi junioriorganisaatiolle ja edustustoimintaa ylläpitänyt Lippo Pesis ajautui konkurssiin. Konkurssi oli vuosikymmenen toinen – sama koettiin myös vuonna 2010. Nyt Oulussa yritetään tuorein voimin ja edustusjoukkueen taakse on perustettu uusi osakeyhtiö, joka hallinnoi sarjapaikkaa.

Ja nyt, kaiken edellä kuvatun jälkeen, median edessä istuu Toni Kohonen – mies, joka on saavuttanut lajin parissa kaiken mahdollisen. Yhteensä 22 pelattua Itä-Länsi-ottelua, 10 Suomen mestaruutta, kolminkertainen Vuoden pesäpalloilija ja eniten pelattuja pääsarjaotteluita.


Kohosen tuntee käytännössä jokainen urheilua seuraava suomalainen yli lajirajojen. Kohosen saavutuksista valtaosa on sellaisia, joita ei rikota koskaan. Hän on lajilegenda – ollut sitä jo pitkään. Kohosen asema lajin kovimpana nimenä ja Sotkamon Jymyn pesäpallobrändin keulakuvana on niin vahva, että vastaavaa asemaa muusta suomalaisesta urheilulajista on hyvin hankala löytää.

– Tässä vaiheessa voin sanoa ensimmäistä kertaa olevani ylpeä siitä, mitä olemme tehneet, Lipon toimitusjohtajaksi syyskuussa tullut Mika Lähteenmäki totesi.

Superpesiksessä on vain kourallinen pelaajia, jotka ovat voineet vuosien varrella sanoa olevansa pesäpallon ammattilaisia ja hankkivansa täysimääräisen elantonsa lajin parista. Kohonen on tehnyt sitä käytännössä 20 vuoden ajan.

Mikä ihme sai tammikuussa 43 vuotta täyttävän Kohosen tarttumaan Ykköspesiksessä pelaavan Lipon haaviin?

– Tässä yhdistyi omat intressit sekä siviilielämän työ. Teen myyntipäällikön töitä yrityksessä, jossa Kainuu oli markkinana vähän jo koluttu. Saamme nyt laajennettua myös toimintaa Ouluun, kun olen täällä, Kohonen aloitti.

– Sotkamossa ei löytynyt sellaista sopimusta, jolla olisin voinut siellä jatkaa. Kuukausi sitäkin veivattiin, mutta ei vaan päästy yhteisymmärrykseen.

– Ykköspesis on kovaa urheilua, jota ei sellaiseksi välttämättä moni miellä. Se on myös valitettavaa.


Kohonen hyppää siis aivan suoraan lajin absoluuttiselta huipulta ja seuratuimmalta postilta Jymyn lukkarin tontilta sarjaporrasta alemmas. Esiin nousee toinen oleellinen ja polttava kysymys, johon Kohonen oli itsekin varautunut.

Onko kyseessä uran lopun jäähdyttely ja viimeinen vuosi?

– Sitä voi tulla katsomaan erikseen mun harjoituksiin, jäähdyttelenkö. Olen asenteellisesti tehnyt sen päätöksen, että tämä on samalla tavalla huippu-urheilua kuin oli Sotkamossa. Siitä en anna periksi yhtään.

Kohosen pestaus on Oulun Lipolta megaluokan imagollinen voitto. Lajin kovimman legenda haluaa itsekin herätellä keskustelua, mikäli sitä syntyy.

– Toivon mukaan tämä aiheuttaa mahdollisimman paljon puhetta ja mielenkiintoa. Tämä on laji, jossa viimeisen pelin jälkeen ollaan otsikoissa pari viikkoa ja sitten vetäydymme seitsemäksi kuukaudeksi halliin treenaamaan. Toivottavasti keskustelu kestää nyt ainakin Jouluun asti, Kohonen sanoo.

Ensi kesänä Kohosella on edessä uusi seikkailu paikkakunnille, jossa edes hän ei ole pelannut. Näihin lukeutuvat mm. Simo, Lievestuore, Kannus ja Pöytyä.

Oululaisseuran tavoite on nousta Superpesikseen kesäksi 2020 ja pitkän tähtäimen suunnitelmana on kyetä pelaamaan Superpesiksen mitaleista 2023.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt