Vihdoinkin – Joensuun Mailan kapteenin tuskainen putki katkesi

Julkaistu:

Pesäpallo
Tuomas Jussila vapautui pronssiotteluiden kurimuksesta.
Joensuun Maila teki viime maanantaina Vimpelissä seurahistoriaa raivaamalla tiensä ensimmäistä kertaa miesten Superpesiksen finaaleihin. Loppuottelupaikan varmistuttua kentän leveintä hymyä ei ollut vaikea löytää. JoMan kapteeni Tuomas Jussilan, 29, syksy oli tätä aiemmin päättynyt seitsemän kertaa peräkkäin välierätappioon ja pronssiotteluihin.

Pitkän ja tuskaisen putken katkeaminen sai 2015 vuoden pesäpalloilijan tunteet myllerrykseen.

– Siinä oli iloa ja riemua. Päällimmäisenä fiiliksenä oli kuitenkin valtava helpotus siitä, että pääsemme vihdoin pelaamaan kaikista suurimmasta, Jussila muistelee.

Finaalipaikka on JoMan seurahistorian ensimmäinen. Joukkueen materiaali on ollut viimeiset vuodet finaalitasoa, mutta ratkaisevan askeleen ottaminen antoi odottaa itseään. Jussilan mukaan suurin kehitys on tapahtunut korvien välissä.

– Olimme jo viime vuonna pelillisesti riittävällä tasolla, mutta emme saaneet ulosmitattua sitä suorituksina. Tappiosta huolimatta meille jäi kuitenkin tunne, että emme ole enää takamatkalla. Se toi itseluottamusta, joka konkretisoitui nyt.

Pitkästä pronssiotteluputkesta huolimatta Jussila on päässyt maistamaan urallaan myös finaalitunnelmaa, vieläpä mestaruuden arvoisesti. Ylivieskan Kuulan kasvatti pääsi huuhtomaan kultaa heti ensimmäisellä täydellä kaudellaan, kun Pattijoki voitti mestaruuden 2008.


Jussila myöntää, että kymmenen vuotta myöhemmin loppuotteluihin valmistautuu täysin erilainen pesäpalloilija ja ihminen. Nuoresta tulokkaasta on kasvanut sarjan parhaisiin ulkopelaajiin lukeutuva polttaja sekä monipuolinen vaihtolyöjä ja ennen kaikkea joukkueensa henkinen johtaja.

– Silloin 19-vuotiaana mentiin muiden mukana ja ihmeteltiin isojen poikien touhua. Matkamittariin on tullut sen jälkeen aika paljon kokemusta, ja ylipäätään suhtautuminen urheiluun on muuttunut astetta ammattimaisemmaksi. Ja tietysti rooli on muutenkin kasvanut. En toki olisi silloin uskonut, että joudun odottamaan loppuotteluja kymmenen vuotta, Jussila sanoo.

JoMa saa finaaleissa vastaansa runkosarjan voittaneen Kouvolan Pallonlyöjät. Pohjois-Karjalassa tuttua vastustajaa odotetaan vesi kielellä.

– Meillä on KPL:n kanssa tietyllä lailla samanlainen tilanne. Molemmat joukkueet ovat olleet rungoltaan kasassa pitkään, mutta lopullinen menestys on jäänyt pienestä kiinni. Olemme pelanneet niin paljon vastakkain, että mitään yllättävää tuskin on luvassa.

Finaalisarjaa ennakoidessaan Jussila nostaa esille Kouvolan vahvan sisäpelivoiman, jota se hyödyntää etenkin kivikovalla kotikentällään.

– On selvää, että joudumme puolustamaan paljon varsinkin vierasotteluissa. Räpylän on kestettävä takatilanteissa. Lisäksi omaan sisäpeliin on saatava välieristä ripaus lisää tehokkuutta, Jussila toivoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt