Pesäpallo

Vakavan sairauden selättänyt suomalaisurheilija toipumisestaan: ”Syöpä saa ihmiset kavahtamaan”

Julkaistu:

Superpesis
Niina Härkönen selvisi syövästä ja nauttii taas täysillä elämästä.
Syöpä saa ihmiset kavahtamaan, kertoo Niina Härkönen. Härkönen tietää, mistä puhuu. Häneltä löydettiin reilut kaksi vuotta sitten leikkaushoitoa vaativa kasvain.

– Diagnoosi oli suuri järkytys. Eihän sellaiseen osaa valmistautua, hän kertoo.

Kasvaimen löytyminen ei pysäyttänyt huippupesäpalloilijaa täydellisesti. Härkönen pystyi sairaudestaan huolimatta pelaamaan 15 ottelua Superpesistä. Hän teki niin saadakseen ajatuksensa muualle sairaudestaan.

– Ei se ihanteellinen tilanne ollut, mutta pystyin ja halusin pelata. Sen muutaman tunnin ajan kun olin kentällä, tunsin olevani terve. Se oli minulle tärkeää.


Härkönen valittiin jopa Itä–Länsi-otteluun. Hän ei kuitenkaan pelannut arvo-ottelussa, sillä syöpäkasvain leikattiin ennen sitä. Leikkauksen jälkeen pelikausi oli ohi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Härkönen tunsi aluksi epävarmuutta, miten kertoa kauden keskeytymisen syistä julkisesti.

– Jos urheilijalta menee akillesjänne poikki, siitä kertominen ei ole ongelma. Miksi syövän kohdalla avoimuus tuntuu paljon mutkikkaammalta? Eihän sen niin tarvitsisi olla, Härkönen pohtii.

– Päätin puhua avoimesti, koska ihmisten kohtaaminen tuntui helpommalta, kun ei tarvinnut selitellä. Jos pystyin elämään tiedon kanssa, muutkin saivat luvan pystyä.

Elämänarvot uusiksi

Härkönen joutui vastoin odotuksia käymään läpi toisenkin syöpäleikkauksen tammikuussa 2015. Elämänarvot menivät uusiksi.

– Monenlaisia tunteita tuli läpikäytyä. Talvella tuntui välillä, että pesis ei enää kiinnostakaan. Kun on antanut lajille aina kaikkensa, sellaisen myöntäminen on todella vaikeaa.

Härkönen ymmärsi antaa asioiden käsittelylle tilaa.

– Ihmismieli tarvitsee aikaa elpyä. Montaa isoa asiaa ei voi olla samaan aikaan mielessä. Kun aloin toipua, motivaatiokin palasi. Tuli taas fiilis, että mahdollisimman nopeasti takaisin treeneihin ja pelikentille.

 

Päätin puhua avoimesti, koska ihmisten kohtaaminen tuntui helpommalta, kun ei tarvinnut selitellä.

Härkönen kertoo, että vakava sairaus on antanut perspektiiviä elämään.

– En tiedä olenko henkisesti sen vahvempi ihminen, mutta tunteiden käsittelemisestä olen oppinut paljon. Tiedän nyt, että kaikenlaista voi elämässä sattua. On tärkeää suhtautua asioihin positiivisesti silloinkin, kun kaikki on ihan hyvin.

Toipuminen on Härkösen kohdalla sujunut hyvin. Hän pystyi jo viime kesänä pelaamaan täyden kauden, mutta vasta tällä kaudella peli-ilo on palannut lopullisesti.

– Viime kesänä ei ollut vielä kulunut tarpeeksi aikaa, mutta enää tauti ei ole päivittäin läsnä. Se tuntuu tosi hyvältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt