Äidit söivät raskauden aikana ravintolisiä – 2-vuotiaana lapsissa huomattiin jotain kiinnostavaa

Turun yliopiston tutkimuksessa selvisi, että probiootteja ja kalaöljyä käyttäneiden äitien lapset olivat pienemmällä todennäköisyydellä ylipainoisia kahden vuoden iässä.

Turun yliopiston tutkimuksessa selvitettiin tiettyjen ravintolisien vaikutusta lapsen ylipainoon.

7.2. 18:15

Probioottien käyttö yksin tai yhdessä kalaöljyn kanssa raskauden aikana ja sen jälkeen saattaa suojata lasta ylipainon kehittymiseltä, paljastaa Turun yliopiston tutkimus.

Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan äiti–lapsi-tutkimuksessa selvitettiin kalaöljyn ja probioottien käytön yhteyttä lapsen ylipainoon ja kasvuun. Tutkimukseen osallistuneet ylipainoiset tai lihavat raskaana olevat naiset jaettiin satunnaisesti neljään ryhmään saamaan joko probioottia, kalaöljyä, niiden yhdistelmää tai lumetta.

Probiootti tarkoittaa elävää mikrobia, jolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Probiootteja ovat esimerkiksi monet maitohappobakteerit.

Naiset aloittivat ravintolisien käytön alkuraskaudessaan, ja käyttö jatkui kuusi kuukautta synnytyksen jälkeen. Lasten kasvutietoja kerättiin neuvolakorteista syntymästä kahden vuoden ikään saakka. Tutkimukseen osallistuneista lapsista hieman alle viidennes oli ylipainoinen tai lihava 2-vuotiaana.

Ravintolisien käytöllä havaittiin olevan yhteys lasten ylipainon kehittymiseen.

– Tutkimustuloksemme osoittavat, että lapset, joiden äidit eivät saaneet raskausaikanaan probiootteja, olivat todennäköisemmin ylipainoisia 2-vuotiaana verrattuna lapsiin, joiden äidit saivat probiootteja yksin tai yhdessä kalaöljyn kanssa, väitöskirjatutkija Lotta Saros Turun yliopiston biolääketieteen laitokselta kertoo tiedotteessa.

Lasten ylipaino on lisääntynyt tasaisesti viime vuosikymmenten aikana niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Lasten ylipainon ehkäisemisellä voidaan vaikuttaa suotuisasti lapsen pitkäaikaisterveyteen jopa aikuisuuteen saakka.

– Äidin raskausajan ravinnon muokkaus, esimerkiksi probioottien tai kalaöljyn avulla, saattaisikin olla yksi uusi keino ehkäistä lapsen ylipainon kehittymistä syntymän jälkeen, sillä lapsen kasvu ja kehitys ohjelmoituvat jo sikiöaikana, Saros sanoo.

Tutkimustulos on ainutlaatuinen, sillä kalaöljyn ja probioottien yhteisvaikutuksia lapsen kasvuun ja ylipainoon ei ole aiemmin selvitetty.

Tutkimukseen osallistuneiden lasten kasvu oli keskimäärin normaalia. Tutkimuksessa kuitenkin selvisi, että samaan aikaan probioottia ja kalaöljyä saaneiden äitien lasten pituuskasvu oli keskimäärin hitaampaa tutkimusjakson aikana verrattuna lumeryhmän lapsiin, joiden pituuskasvu oli nopeampaa.

– Nopea pituuskasvu lapsuudessa ei välttämättä ole hyvä asia, sillä se on aiemmin yhdistetty esimerkiksi ylipainoon. Lumeryhmän lapset olivatkin useammin ylipainoisia, joten tulos on yhdenmukainen, Saros sanoo.

Raskausaika, mutta myös äidin ylipaino ja lihavuus nostavat elimistön tulehdustilaa. Elimistön korkea tulehdustila saattaa muokata sikiön aineenvaihdunnan kehitystä, mikä puolestaan voi johtaa eri sairauksien kuten lihavuuden syntyyn myöhemmin.

Probioottien ja kalaöljyn on havaittu laskevan elimistön tulehdustilaa, mikä voi ehkäistä ylipainon kehittymistä.

– On todennäköistä, että näiden ravintolisien käyttö raskausaikana on hyödyllistä erityisesti niille lapsille, joiden äidit ovat ylipainoisia tai lihavia jo ennen raskautta, sanoo Varhainen Ravitsemus ja Terveys -tutkimusryhmän johtaja, professori Kirsi Laitinen.

Tutkimustulokset on julkaistu Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition -lehdessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?