Nyt se on tutkittu: Näin paljon maksaa neli­henkisen perheen ihmis­arvoinen elämä

Esimerkiksi tietoliikennelaitteisiin kuluu nelihenkisellä perheellä 163 euroa.

1.2. 11:06

Nelihenkisen helsinkiläisen lapsiperheen ihmisarvoinen elämä maksaa yli 3 000 euroa kuussa, selviää Turun yliopiston hankkeesta.

Tutkijat selvittivät viitebudjettihankkeessa, mitä kulutushyödykkeitä ihmisarvoiseen elämään lukeutuu 2020-luvun Suomessa ja kuinka paljon ihmisarvoinen elämä maksaa vuonna 2022.

Nelihenkisen helsinkiläisen lapsiperheen ihmisarvoisen elämän viitebudjetti on 3 283 euroa kuukaudessa. Muualla Suomessa asuvan nelihenkisen lapsiperheen kuukausikustannukset ovat 2 909 euroa.

Viitebudjetissa tarkastellaan kahdeksaa hyödykekoria: ruokaa, vaatetusta, tietoliikennettä, kodin tavaroita ja laitteita, terveyttä ja henkilökohtaista hygieniaa, harrastuksia ja vapaa-aikaa, asumista sekä liikkumista.

Esimerkiksi tietoliikennelaitteisiin kuluu nelihenkisellä perheellä 163 euroa ja yksin asuvalla 64 euroa kuukaudessa.

– Tietoliikennekorin välttämättömyys on korostunut aikana, jolloin sosiaalinen yhteydenpito, valtaosa töistä ja käytännössä melkein kaikki opiskelu vaativat tietokonetta ja internetyhteyttä, tiedotteessa todetaan.

Esimerkiksi älypuhelimet budjetoitiin hankkeessa jokaiselle esimerkkihenkilölle, pois lukien 4-vuotiaalle lapselle. Kannettava tietokone budjetoitiin aikuisille ja teini-ikäisille lapsille.

Viitebudjetteja varten tutkijat ovat kartoittaneet kansalaisten näkemyksiä siitä, mitä hyödykkeitä ihmisarvoiseen elämään tarvitaan. Kyselytutkimuksessa myös kuulokkeet koettiin kouluikäisille lapsille ja nuorille tarpeellisiksi.

– Kuulokkeet mahdollistavat lasten musiikin kuuntelun muuta perhettä häiritsemättä sekä tarvittaessa takaavat opiskelurauhan. Laajakaista ja televisio nähtiin myös välttämättöminä hyödykkeinä.

Viitebudjetit koostuvat tavaroista ja palveluista, joiden on katsottu olevan välttämättömiä yhteiskunnallisen osallistumisen kannalta.

Budjettilaskelmia käytetään esimerkiksi köyhyyden mittaamisessa, akateemisessa köyhyystutkimuksessa, perusturvan riittävyyden arvioinnissa sekä talous- ja velkaneuvonnassa.

– On tärkeää huomioida, että nyt julkaistussa raportissa esiteltävät viitebudjettilaskelmat perustuvat vuoden 2022 lopun hintoihin, ja jo julkaisuhetkellä tiedetään hintojen nousevan edelleen nopeasti. Poikkeuksellisen inflaation vuoksi laskelmat vaativatkin jatkossa ajantasaisempia hintapäivityksiä kuin mihin Suomessa on totuttu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?