Koululainen, nyt on aika kirjoittaa joulutarina!

Alakoululainen, osallistu Ilta-Sanomien Joulutarinakisaan! Aihe on Joulupukki ja minä.

12.11. 8:00

– Mikä onkaan parempi tapa virittäytyä joulun tunnelmaan kuin kirjoittaa oma joulutarina! lasten- ja nuortenkirjailija Tittamari Marttinen sanoo.

Hän valitsee IS:n Joulutarinakisan voittajat esiraadin seulonnan jälkeen. Ilta-Sanomat juhlistaa joulua alakoululaisten kirjoituskilpailulla jo 15. kertaa.

Kirjailija Tittamari Marttinen tuomaroi joulutarinakisaa.

Aiheena on tänä vuonna ”Joulupukki ja minä”. Kisaan voivat osallistua 1.–6. luokkien oppilaat. Sarjoja on kolme luokka-asteen mukaan.

– Aikaisempien vuosien tarinoissa joulupukki on välillä ollut hurjassa pyörityksessä ja päässyt hauskoihin seikkailuihin. Hän on yleensä tapahtumien keskipisteessä. Millaisia kommelluksia hänelle sattuu tänä vuonna?

– Ja mitä tapahtuu, jos sinä itse pääset pukin mukana seikkailulle? Mitä haluaisit sanoa joulupukille? Anna mielikuvituksesi lentää! Tarinoissa voi tapahtua mitä tahansa. Voit leikkiä sanoilla ja pitää hauskaa! Marttinen yllyttää.

Tittamari Marttinen on toiminut IS:n Joulutarinakisan tuomarina jo vuodesta 2012.

– Ilta-Sanomien Joulutarinakisa tuo minulle aina iloisen joulumielen.

Ilta-Sanomat on järjestänyt kirjoituskilpailua vuodesta 2008, ja kilpaan on lähetetty kaikkiaan yli 17 000 kirjoitusta.

Tärkeintä on, että tekstissä näkyy kirjoittamisen ilo, sanoo Marttinen, joka itse on kirjoittanut yli sata kirjaa.

– Joulun taika syntyy hyvistä tarinoista. Odotan erityisesti tarinoita, joissa on paljon yllätyksiä. Myös joulun perinteitä on varmasti mukana, hän ennakoi tämän vuoden tarinoita.

– Vaikka pukilla on jouluna kädet täynnä työtä, hän ehtii myös nauttia joulun tunnelmasta aivan kuten me muutkin. Onkohan seikkailuissa mukana joulun tuttuja hahmoja kuten muori, porot ja tontut – vaiko jotain aivan muuta?

Joulun taika syntyy hyvistä tarinoista. Odotan erityisesti tarinoita, joissa on paljon yllätyksiä.

Tänä vuonna kilpailu järjestetään Joulupukkisäätiön kanssa yhteistyössä.

JOULUTARINAKISAAN osallistuva kirjoitus voi olla suorasanainen tai runomuodossa, satu tai muu kertomus. Tänä vuonna kisa järjestetään yhteistyössä Joulupukkisäätiön kanssa.

Kisassa on kolme sarjaa, ja jokaisen sarjan paras tarina palkitaan 200 eurolla. Joulupukkisäätiö järjestää sarjojen voittajille ja kunkin yhdelle huoltajalle matkan Joulupukin maahan Rovaniemelle (matka kotipaikkakunnalta, majoitus ja ylläpito).

Kunkin sarjan toinen ja kolmas saavat laadukkaan nuortenkirjan.

Myös koululuokka voi osallistua Joulutarinakisaan. Kaikki luokan tarinat voi toimittaa kilpailuun, mutta toivomme, että luokka yhdessä tai opettaja valitsee kolme parasta tarinaa ja merkitsee ne. Kirjoittaa voi myös yhdessä kaverin tai parin kaverin kanssa.

Voittajat kerrotaan 23. joulukuuta Ilta-Sanomissa, jossa julkaisemme myös tarinoista parhaat. Voittajiin otetaan yhteyttä etukäteen. Voittajatarinat julkaistaan is.fi-sivulla 23. joulukuuta. Julkaisemme tarinoita myös joulukuun aikana Joulutarinakalenterissa.

Joulupukkisäätiö julkaisee nettisivuillaan osia voittajatarinoista.

KIRJOITUKSET tulee palauttaa viimeistään itsenäisyyspäivänä eli tiistaina 6. joulukuuta sähköpostitse sarjan omaan osoitteeseen. Luemme vain suoraan sähköpostilomakkeella olevat tarinat, emme avaa liitteitä tai mene pilvipalveluun.

Kilpailutarinoita julkaistaan Joulutarinakalenterissa Ilta-Sanomien lehdessä sekä verkossa is.fi:n perhe-sivuilla osoitteessa is.fi/sivu/joulutarina

Lisätietoja voi kysyä sähköpostitse osoitteessa joulutarina@iltasanomat.fi.

Näin osallistut!

1. KIRJOITA tarinasi aiheesta ”Joulupukki ja minä” viimeistään tiistaina 6.12.2022. Voit otsikoida tarinan muutenkin.

Tarina voi olla myös runo. Teksti saa olla pituudeltaan korkeintaan 2 800 merkkiä välilyönteineen. Mittaa tarina ennen lähettämistä.

2. LAITA tarinasi alkuun nämä tiedot:

 • Nimesi

 • Minkä ikäinen olet 6.12.2022

 • Koulu ja luokka, jos kirjoitat luokan kanssa

 • Kotiosoite

 • Puhelinnumero ja sähköpostiosoite, joista sinut tai vanhempasi tavoittaa.

3. LÄHETÄ tarina viimeistään tiistaina 6.12.2022 puoleenyöhön mennessä. Jos et osaa tai voi kirjoittaa itse tietokoneella, pyydä aikuista avuksi. Otamme vastaan vain sähköpostissa tekstinä lähetettyjä tarinoita.

4. LÄHETÄ tarinasi oman sarjasi sähköpostiosoitteeseen:

 • 6–8-vuotiaat: joulutarina.A@iltasanomat.fi

 • 9–10-vuotiaat: joulutarina.B@iltasanomat.fi

 • 11–13-vuotiaat: joulutarina.C@iltasanomat.fi

Sarjan valinnassa ratkaisee se, minkä ikäinen olet viimeisenä palautuspäivänä 6.12.2022.

5. KIRJOITUSTAITOISET esikoululaiset voivat halutessaan osallistua A-sarjaan. Yläkoulun oppilaat eli 7.–10.-luokkalaiset eivät voi osallistua kilpailuun. Voit myös kirjoittaa yhdessä kaverin tai kavereiden kanssa.

HUOM! Älä lähetä tarinaa pilvipalvelun kautta tai liitetiedostona – luemme vain sähköpostiviestiin suoraan kirjoitetut tarinat.

Fakta

Joulupukkisäätiö kerää jouluperinnettä

IS:n Joulutarinakisa järjestetään tänä vuonna yhdessä Joulupukkisäätiön kanssa.

 • Vuonna 2000 perustettu Joulupukkisäätiö kerää suomalaisten muistoja ja tekee suomalaista joulupukkia tunnetuksi myös ulkomailla.

 • Viime vuonna Joulupukkisäätiö keräsi Suomalaisen kirjallisuuden seuran kanssa muistoja joulupukista. Niitä voi lukea säätiön verkkosivuilla osoitteessa santaclausfinland.fi/joulumuistot.

 • Joulupukkisäätiö kertoo verkkosivuillaan Joulutarinakisan kirjoituksista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?