Missä iässä on hyvä tehdä lapset? Lukijat kertovat - Perhe - Ilta-Sanomat

"Pihan mummot päivittelivät” – lukijat kertovat miltä tuntuu, kun oma ikä on muiden mielestä väärä vanhemmuuteen

Ilta-Sanomien lukijat kertovat kokemuksiaan vanhemmaksi tulosta iässä, joka on totutusta poikkeava.

Parikymppinen voi olla joidenkin mielestä liian nuori vanhemmaksi, yli neljäkymppinen taas liian vanha, Ilta-Sanomien lukijat kertovat. Kritiikkiä iästään oli kuullut useampi keskusteluun osallistuneista.

3.10. 18:00

Lasta ei hankita, vaan saadaan, mutta perhesuunnittelu kuuluu silti monen elämään.

Onko lapsen aika, kun opinnot ovat kesken? Aikaa ehkä on, mutta ei rahaa. Entäpä uran alussa? Pätkätyöt ovat silloin monen arkea, ja epävarmuus mietityttää. Onko liian myöhäistä perheellistyä vasta nelikymppisenä?

Näitä kysymyksiä pohtivat Ilta-Sanomien lukijat, jotka kertoivat aiemmassa jutussamme mielipiteensä lapsen saamisesta myöhemmällä iällä.

Lue lisää: Maajussille morsian -ohjelman Matin, 50, toive saada lapsi herätti kiivaan keskustelun: "Sain lapsen luonnollisesti vielä 47-vuotiaana", nainen kertoo

Artikkelin kommenttiosiossa käytiin aiheesta jälleen kiivasta keskustelua. Yleinen näkemys oli, että kriitikkoja saattaa riittää, saa lapsen sitten missä iässä vain.

Näin aihetta kommentoitiin:

Jos kuolema korjaa, lapsella on omaisuutta

Olen 51 vuotta, vaimoni 40, poikamme kohta 2-vuotias. Useampi vuosi meni ilman toivottua lasta, ja kun tämä suuri toive toteutui, en osaa asettua meitä arvostelevien asemaan. Lapsi on huipputerve, me vanhemmat aktiivi-iässä.

Hyvä tulotasoni ja asemani työelämässä antavat lapsen ja perheen elämään enemmän turvaa kuin aikaisemmin elämässä. Itselleni on aikaa olla lapsen kanssa. Hänellä on myös isovanhemmat, jotka ovat ihan toimintakuntoisia, sekä serkkuja, tätejä, setiä ja naapureissa kasvukumppaneita. Jos käy niin onnettomasti, että minä potkaisen tyhjää, niin poika perii merkittävän varallisuuden. Repikääpä siitä.

Useampi vuosi meni ilman toivottua lasta, ja kun tämä suuri toive toteutui, en osaa asettua meitä arvostelevien asemaan.

Mummot päivittelivät nuorta äitiä

Pihan mummut päivittelivät, että ”noin nuori äiti”, vaikken ollut edes synnyttänyt vielä. Ensimmäinen lapsi syntyi, kun olin 20. Seuraavat, kun olin 23-, 24- ja 34-vuotias.

”Ei katsottu hyvällä”

Sain pari lasta ensin tosi nuorena, ei katsottu hyvällä. Sitten pari tosi vanhana, eipä moni ole uskaltanut mitään sanoa. Itse en kadu kumpaakaan valintaa. Ei kaikkien elämä mene oletetun suunnitelman mukaisesti.

Arvostelijat eivät tunne lapsettomuuden tuskaa

Kukaan, joka arvostelee iäkkäämpiä vanhempia, jotka tarkoituksella hankkivat lapsia vielä ”vanhana”, ei ole kokenut tahattoman lapsettomuuden musertavaa tuskaa. Ei se kuulu kenellekään, minkä ikäisenä kukin lapsensa saa. Asiasta utelu on myös äärimmäisen tökeröä ja epäkohteliasta. Kyse on todella henkilökohtaisesta asiasta.

Äiti sai toisen lapsensa 44-vuotiaana

Synnyin vuonna 1945, ja äiti oli silloin 44-vuotias. Olin hänen toinen lapsensa. Ensimmäinen lapsi oli poika. Hän sai sen 23-vuotiaana. Isäni oli syntyessäni 47-vuotia. Olin hänelle 14. lapsi.

”Synnyin vuonna 1945, ja äiti oli silloin 44-vuotias. Olin hänen toinen lapsensa”, kertoo yksi.

Hyvän miehen saivat aikaiseksi

Mieheni vanhemmat olivat isovanhempieni ikäisiä. Ainakin he saivat ihan hyvän miehen aikaiseksi.

Lapsi 46-vuotiaana

Itse sain lapsen 46-vuotiaana. Nyt elämme onnellista elämää neljässä sukupolvessa, kun on suotu pitkää ikää isoäidille, isoisälle ja isoisoäidille. Jos hyvin käy, lapsella on isovanhemmat vielä 25-vuotiaana.

Ei siinä kummempaa, mutta...

Itse olen vanhojen vanhempien lapsi. Ei siinä mitään outoa ollut lapsena. Nuoruudessa käsitin vähitellen, kuinka ikäero alkoi vaikuttaa moneen asiaan. Juuri aikuistuttuani pääsinkin sitten keskustelemaan vanhuspalveluista ja lopulta vakiovieraaksi hoitokotiin. Vanhempani hautasin keski-iän kynnyksellä.

Monenlaista kommenttia sain kuulla, kun odotin kuopustani 47-vuotiaana. Kuulemma lapsi jää orvoksi pienenä, jne.

”Monenlaista kommenttia sain”

Monenlaista kommenttia sain kuulla, kun odotin kuopustani 47-vuotiaana. Kuulemma lapsi jää orvoksi pienenä, jne. Lapsi on nyt reilusti neljännellä kymmenellä ja vanhemmat elävät yhä. Ei raskaus ole mikään sairaus, mitä ei kestäisi.

”Sain lapsen 46-vuotiaana”

Minä sain kolmannen lapseni 46-vuotiaana. Kaksi vanhempaa lasta olivat 20 ja 18. Raskaus meni hyvin, myös synnytys. Nyt poika on 15-vuotias. Mikseivät ihmiset saa tehdä lapsia vanhempina? Hyvin olen jaksanut lapsia hoitaa ja harrastuksissa käydä.

Lapsia kolmelta vuosikymmeneltä

Olen yli 50-vuotias mies, lapsia minulla on kolmelta vuosikymmeneltä. Ensimmäisten kohdalla olin liian nuori, nyt yli-ikäinen.

Voivathan lapset jäädä orvoksi, mutta onneksi heillä on täysi-ikäisiä sisaruksia. Se kuitenkin harmittaa, etten ehkä koskaan näe heidän lapsiaan, jos nyt edes tekevät lapsia.

Joskus hymyilyttää, kun joku on lastenlasten kanssa ja olettaa minunkin olevan lastenlasten kanssa. Muut saattavat päivitellä, että onneksi ei joka päivä tarvitse olla heidän kanssaan. Sitten vierestäni kuuluu, ”isi, mennään jo”.

147 lasta yli 44-vuotiaille äideille

Tilastokeskuksen tänä vuonna julkaiseman tilaston mukaan naisten ikä ensimmäisen lapsen syntyessä oli Suomessa keskimäärin 29,7 vuotta, kun kaikkien synnyttäjien keski-ikä oli 31,3 vuotta. Yleisimmin äiti oli lapsen syntyessä 30–34-vuotias.

Yli 44-vuotiaille äideille syntyi yhteensä 147 lasta.

Tilastoista ilmenee myös, että puolella 58-vuotiaista naisista on lapsenlapsia. Vuonna 2019 isoäitien keski-ikä oli 67 vuotta, Tilastokeskus kertoo sivuillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?