Tänään vietetään itsemurhien ehkäisypäivää: 5 paikkaa, joista sateenkaari-ihminen saa apua - Perhe - Ilta-Sanomat

Tänään vietetään itsemurhien ehkäisypäivää: 5 paikkaa, joista sateenkaari-ihminen saa apua

Vielä nykyäänkin sateenkaari-ihmisten mielenterveyttä heikentävät syrjintä ja häirintä, vihapuhe ja kielteiset asenteet sekä vähemmistöstressi.

Tänään vietetään kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää. Ihmisoikeusjärjestö Seta muistuttaa, että sateenkaari-ihmisten itsemurhat ovat estettävissä ja itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavilla apua.

10.9. 12:53

Tänään 10. syyskuuta vietetään kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää. Ihmisoikeusjärjestö Seta muistuttaa tiedotteessa, että sateenkaari-ihmisten itsemurhat ovat estettävissä ja itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavilla apua.

Transnuorten psyykkinen hyvinvointi on monella mittarilla heikkoa, ja esimerkiksi masennus ja ahdistuneisuus ovat heillä kolme kertaa yleisempiä kuin muilla nuorilla, kerrotaan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen tutkimuskatsauksessa, joka käsittelee transnuoria ja itsemurhia.

– Heikompi psyykkinen hyvinvointi näkyy myös kohonneena riskinä itsetuhoisuuteen, tutkimuskatsauksessa kerrotaan.

Ympäristö ja kielteiset asenteet vaikuttavat merkittävästi.

– Itsetuhoisuus ei ole yksilön sisäinen asia, vaan siihen vaikuttaa koko kasvuympäristö ja sateenkaari-ihmisiin kohdistuva syrjintä, homo- ja transfobia sekä yhteiskunnan kielteiset asenteet. Jokainen voi vaikuttaa turvallisen ympäristön luomiseen, jossa sateenkaarilasten ja -nuorten elämä nähdään arvokkaana ja sitä suojellaan, kertoo tiedotteessa Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Telakivi.

Tarvitsemme yhteiskunnallisen ilmapiirin, jossa ketään ei väheksytä ja mitätöidä seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun tai kehon sukupuolitettujen piirteiden perusteella.

Yhä useampi sateenkaari-ihminen voi elää koko elämänsä avoimesti omana itsenään ilman pelkoa siitä, että joutuu salaamaan itsensä. Silti vielä nykyään sateenkaari-ihmisten mielenterveyttä heikentävät syrjintä ja häirintä, vihapuhe ja kielteiset asenteet sekä vähemmistöstressi.

Esimerkiksi eheyttämispyrkimykset synnyttävät riskin vakaville mielenterveysongelmille, Seta kertoo tiedotteessa.

Turvallinen kouluympäristö, perheen tuki ja tukipalvelut suojaavat

Suojaavia tekijöitä kaikkien sateenkaari-ihmisten kohdalla ovat hyväksyvä ja kunkin itsemäärittelyä kunnioittava ja arvostava ilmapiiri sekä sateenkaari-ihmisten näkyvyys yhteiskunnassa.

Sateenkaarinuoria suojaavat perheen tuki, tukipalvelut vanhemmille sekä kouluympäristö ja osallisuuden kokemukset.

– Tarvitsemme yhteiskunnallisen ilmapiirin, jossa ketään ei väheksytä ja mitätöidä seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun tai kehon sukupuolitettujen piirteiden perusteella. Kaikenikäisten sateenkaari-ihmisten tulee voida elää omanlaistaan elämää ja nähdä tulevaisuutensa täynnä myönteisiä mahdollisuuksia, Telakivi kertoo.

Seta poimi tiedotteeseen tahot, joista sateenkaari-ihmiset voivat hankkia tukea:

1. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa henkilökohtaista neuvontaa ja vertaistukea transihmisille, intersukupuolisille, sukupuoltaan pohtiville ja heidän läheisilleen.

2. Perhesuhdekeskus tukee sateenkaari-ihmisten perhesuhteita järjestämällä vertaistoimintaa, tarjoamalla ammatillista tukea erityisen vaikeissa perhetilanteissa oleville.

3. Sinuiksi-palvelu tarjoaa monipuolista tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja identiteettiään pohtiville.

4. Mieli ry:n tukipalvelut sekä Itsemurhien ehkäisykeskuksen tarjoama tuki on tarkoitettu kaikille itsemurhaa yrittäneille henkilöille mahdollisimman pian itsemurhayrityksen jälkeen.

Lue lisää: Sannan, 32, äiti ja kaksi veljeä tekivät itsemurhan – läheiset kertovat nyt, millaista on, kun rakas ihminen riistää henkensä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?