Syökö perheesi yhdessä edes muutaman kerran viikossa? Supernanny Pia Penttala kertoo 4 syytä, miksi kannattaisi

”Vanha tuttu jauhelihakastike on perheen yhtenäisyyden kannalta uskomattoman merkityksellinen”, Supernanny Pia Penttala sanoo.

Perheen kannattaa ruokailla yhdessä ainakin muutaman kerran viikossa, ”Supernanny” Pia Penttala muistuttaa uutuuskirjassaan.

Jääkaappi auki, äkkiä ruokaa nälkäiselle ja taas omiin menoihin.

Perheiden elämä on nykyään niin kiireistä, että edellisen esimerkin kaltainen pikaruokailu kuuluu monen arkeen. Usein ruokaillaan yksin, kun kaikilla perheenjäsenillä on omat menonsa.

Vaikka täydellisyyteen pyrkiminen itse tehtyine aterioineen ja perhepäivällisineen ei ole tarpeen, perheen yhteisellä ruokailulla on silti etuja. Ne kannattaa pitää mielessä myös kiireisessä arjessa.

Supernanny Pia Penttala jakaa yleisiä ajatuksiaan perheestä ja lasten kasvatuksesta uutuuskirjassa.

Suomen Supernannyna tunnettu Pia Penttala kertoo uutuuskirjassaan Suomen Supernanny – pienillä teoilla parempaa perhe-elämää (Into Kustannus 2021), miksi yhteisen aterian ääreen olisi hyvä istua edes muutaman kerran viikossa.

Yhteisen aterioinnin edut perheille

1. Pääsette vaihtamaan kuulumiset

Mitä tehdään illalla tai viikonloppuna?

Muun muassa näihin kysymyksiin saa vastauksen yhteisen aterian äärellä. Ajatustenvaihdon lomassa lapsi saa vastauksia mieltään painaviin asioihin.

Perusasioihin paneutuminen on lapselle tärkeää, sillä lapsi tarvitsee konkretiaa kasvaakseen, eheytyäkseen ja kehittyäkseen, Penttala muistuttaa.

2. Lapsen mielen muutokset on helppo huomata

Oliko lapsesi vielä eilen iloinen, mutta tänään naama on kurtussa?

Kun yhteisen pöydän ääreen istuudutaan säännöllisesti, vanhemmat huomaavat herkästi lapsensa mielen muutokset.

Vanhemmille on hyvä idea jutella lapsesta hänen kuullensa. Lapselle tuo turvaa ja hyvä mieltä, kun hänestä ollaan kiinnostuneita.

Kaikille meille on tärkeää tulla nähdyiksi ja kuulluiksi. Erityisen tärkeää tämä on kasvaville lapsille.

Vanhemmille on hyvä idea jutella lapsesta hänen kuullensa. Lapselle tuo turvaa ja hyvä mieltä, kun hänestä ollaan kiinnostuneita.

3. Ruokailu on terapeuttista

Hyvä ruoka, parempi mieli.

Tuttu mainoslause on siinä mielessä totta, että ruoalla on myös terapeuttinen merkitys. Penttalan mukaan mielihyväkeskuksemme aivoissa rauhoittuu, kun syömme hyvää ruokaa.

Yhteisen pöydän äärellä kaikki saavat olla sellaisia kuin ovat. Lapselle tämä on ensiarvoisen tärkeää. Hänen täytyy saada kokea monta kertaa viikossa, että saa olla juuri sellainen kuin on, ja että häntä rakastetaan.

4. Kaikki tulevat kuulluiksi ja nähdyiksi

Penttalan mukaan yhteisen aterioinnin ei tarvitse tarkoittaa gourmet-ruokailua. Jos aikaa on vähän, perusruoat tai valmisruoat riittävät.

– Vanha tuttu jauhelihakastike on perheen yhtenäisyyden kannalta uskomattoman merkityksellinen, Penttala summaa.

”Oleellista on, että kaikki tulevat kuulluiksi ja nähdyiksi”, Penttala muistuttaa.

Yhteisen ruokailun tavoite ei olekaan kokkauksessa onnistuminen, vaan yhdessäolo, jolla on hyvää tekeviä vaikutuksia koko perheelle.

– Oleellista on, että kaikki tulevat kuulluiksi ja nähdyiksi. Siksi paasaan yhteisen ruokailuhetken merkityksestä, Penttala painottaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?