Uutuuskirja liian tiukoista rajoista: Lapsesta voi tulla ahdistunut, pelokas ja jännittynyt - Perhe - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja liian tiukoista rajoista: Lapsesta voi tulla ahdistunut, pelokas ja jännittynyt

Rajat ovat lapsen kasvatuksessa tarpeen, mutta ne tulee aina voida perustella, uutuuskirja Ilo olla yhdessä, Positiivisen vanhemmuuden voima kertoo.

Kasvatuskouluttaja Tiia Trogen kirjoitti kirjan positiivisesta vanhemmuudesta. Sen mukaan rajoja tarvitaan, mutta myös perusteluja niille.

29.7. 18:45

– Heikon itsetunnon taustalla voi olla kokemuksia kaltoinkohtelusta ja turvallisten ihmissuhteiden puuttumisesta, kiusaamisesta tai syrjinnästä. Taustalla saattaa olla hyvin varhaisiakin kokemuksia.

Ilta-Sanomien haastattelema psykologi-psykoterapeutti Lotta Heikanen kertoi aiemmin sen, minkä moni jo tietää. Terveen itsetunnon juuret luodaan jo vauvaiässä.

Lue lisää: Ihminen ei voi valita itsetuntoaan, painottaa psykologi – missä menee terveen itsekriittisyyden raja?

Lastaan rakastavalle vanhemmalle tieto voi lisätä tuskaa. Miten tukea lapsen itsetuntoa oikealla tavalla?

Uutuuskirja Ilo olla yhdessä, Positiivisen vanhemmuuden voima (Kirjapaja 2021) antaa tähän neuvoja. Kasvatuskouluttaja Tiia Trogenin kirjassa muistutetaan, että hyvää itsetuntoa rakentavat monet asiat, mutta perustana ovat läheiset ja rakastavat suhteet turvallisiin aikuisiin ja vertaisiin.

Lapsen itsetuntoa rakentavat myös positiivinen palaute, kannustus ja kehut.

Uutuuskirja Ilo olla yhdessä, Positiivisen vanhemmuuden voima (Kirjapaja 2021) perustuu näkemykseen, että rakkauskasvatus muuttaa maailmaa.

Virhe voi johtaa ”syöksykierteeseen”

Osa itsetunnon rakentumista ovat lapselle annetut, sopivan haastavat tehtävät.

Kun lapselle antaa hänelle sopivan haastavia tehtäviä ja tukee suorituksessa niin, ettei hän vertaa suoritustaan muihin, lapselle kasvaa tunne ”minäpystyvyydestä”.

”Minäpystyvyys” auttaa lasta ottamaan vastaan uusia haasteita ja tehtäviä sekä uskomaan, että selviytyy niistäkin. Epäonnistuminenkaan ei haittaa: silloin vanhempi voi kehua lasta yrityksestä.

Jatkuvasti liian haastavia tehtäviä saava ja siksi epäonnistuva lapsi alkaa helposti menettää uskoaan itseensä. ”Kun näin tapahtuu, ”minäpystyvyys” lähtee syöksykierteeseen ja epäonnistumiset seuraavat toisiaan”, uutuuskirjassa kerrotaan.

Suorittamiseen liittyy yksi kompastuskivi.

Jatkuvasti liian haastavia tehtäviä saava ja siksi epäonnistuva lapsi alkaa helposti menettää uskoaan itseensä.

”Kun näin tapahtuu, ”minäpystyvyys” lähtee syöksykierteeseen ja epäonnistumiset seuraavat toisiaan”, kirjassa kerrotaan.

Älä rankaise, ohjaa rakkaudella

Kuulostaako siltä, että lapsen kasvattaminen on pelkkää kehua ja kannustamista?

Näin ei tietenkään ole, sillä myös rajoille on tarvetta. Uutuuskirja painottaa, että tätä tukevat myös tutkimukset. Niiden mukaan kasvatustyyli, jossa on sekä rajoja että rakkautta, toimii parhaiten.

Positiiviset rajat tarkoittavat, että lasta ei rangaista, vaan ohjataan rakkaudella. Lasta opetetaan siis säätelemään impulssejaan ja käyttäytymistään opettamalla uusia taitoja, auttamaan häntä korjaamaan virheitään ja etsimään ratkaisuja. Lapsen sisäinen motivaatio on tärkeää, ei se, että lapsi toimii rangaistuksen pelosta.

Lapsen sisäinen motivaatio on tärkeää, ei se, että lapsi toimii rangaistuksen pelosta.

Liian tiukat rajat voivat aiheuttaa ahdistusta

Tärkeää on, että rajat ovat perusteltuja ja lapselle pystyy tarvittaessa selittämään, miksi kyseinen raja on asetettu.

Rajat voivat nimittäin olla myös liian tiukat. Kun minimoimme kaikki riskit vaikkapa siksi, että pelkäämme jatkuvasti jälkikasvun puolesta, lapsi kasvaa tunteeseen, että koko ajan pitäisi olla varuillaan, uutuuskirja kertoo. Näin lapsesta voi tulla pelokas, ahdistunut ja jännittynyt.

Vanhemman tulee miettiä, voiko hän perustella lapselleen, miksi tietyt rajat ovat olemassa. Jos sitä ei pysty tekemään, on hyvä miettiä, onko raja tarpeellinen.

Tarvitaanko rajoja? Kysy itseltäsi yksi kysymys

Kaiken kattavaa listaa oikeista ja vääristä rajoista on mahdotonta tehdä, sillä rajat vaihtelevat eri perheissä, ja niitä ohjaavat tavat ja arvot. Myös lapsen persoonalla ja iällä on vaikutusta.

Jos mietit, missä raja turhien rajojen ja rakkaudellisten rajojen välillä menee, ota vaarin uutuuskirjan vinkistä.

Trogenin mukaan vanhemman tulee miettiä, voiko hän perustella lapselleen, miksi tietyt rajat ovat olemassa. Jos sitä ei pysty tekemään, on hyvä miettiä, onko raja tarpeellinen.

”Koska minä sanon niin” ei ole riittävä perustelu.

”Koska minä sanon niin” ei ole riittävä perustelu.

Lue lisää: "Olen päälle 30, mutta äiti antaa yhä bensarahaa” – vanhempien rahallinen tuki aikuisille lapsille jakaa mielipiteitä

Lue lisää: Lapsettomuushoitojen uuvuttamat Sari ja Toni tekivät ratkaisun, joka on Suomessa harvinainen: ”Saamme antaa jollekin parhaan lahjan ikinä”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?