Häät päättyivät katastrofiin – takahuoneesta paljastui järkyttävä näky, morsian ilmoitti erosta kesken illan - Perhe - Ilta-Sanomat

Häiden takahuoneesta paljastui järkyttävä näky – morsian ilmoitti erosta kesken illan

IS:n lukijat kertovat mieleenpainuvimpia hääkokemuksiaan.

Aina häät eivät suju kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.

17.7. 18:00

Häät ovat ikimuistoinen juhla morsiusparille. Välillä kaikki ei kuitenkaan suju kuin satukirjassa, ja juhlat painuvat vieraiden mieleen aivan muista syistä kuin rakkaudentäyteisestä tunnelmasta.

Ilta-Sanomien lukijat kertovat hääjuhlista, jotka he muistavat niin hyvässä kuin pahassakin vielä pitkään.

Isän puhe aiheutti myötähäpeää

– Olin vieraana ”paremman väen” häissä jossain kartanossa. Kun hääpari oli saapunut juhlapaikalle, piti sulhasen isä ensi töikseen 40 minuuttia kestäneen puheen, joka käsitti sulhasen koko elämäkerran: puhe alkoi siitä, kun sulho kärrättiin synnytyslaitokselta kotiin. Puhe oli todella outo – siinä lähinnä kehuttiin sulhasta ja tämän veljeä. Morsian mainittiin puheen lopulla yhden kerran, ja sekin oli aivan hirvittävää myötähäpeää aiheuttava kommentti: siinä tuleva appiukko armeliaasti hyväksyi morsion sukuun, vaikka "hänen koulutuksensa onkin täysin hyödytön". Morsian oli sosiologi ja teki lisensiaattityötä. Lisäksi puhe oli törkeän rasistinen ja keskittyi muiden arvostelemiseen sen elämäkerran ohella. Häivyin paikalta heti kun olin tervehtinyt hääparia, ja pöllin kalliin konjakkipullon mukaani.

Juhlaruoka jäi laihaksi

– Olin kaksi vuotta sitten häissä, jossa tarjottiin lihakeittoa jostain kissan vellikupeista valmiiksi annosteltuna. Kakkukin oli pahaa ja kuivaa. Silloin oli juhannus, ja kaduin koko häihin menoa. Kotiin päästyäni rupesin tekemään ruokaa. Jos minä menisin naimisiin, kenellekään ei saa jäädä nälkä. Ruokaa pitää olla tarpeeksi ja sitä pitää saada ottaa itse. Kaiken lisäksi juhlapaikassa oltiin ulkona hyttysten ilona.

Morsian lähti exän matkaan

– Nuoruudessani tuttavan häissä muodostui morsiamen ja sulhasen välille niin kova riita, että morsian halusi minun vievän autollani hänet kotiinsa kesken loppuillan. Sinne sulhanen jäi juhlapaikalle. Morsian sattui olemaan vielä entinen heilani. Ei siitä seurannut sen kummempaa.

Sulhanen löytyi peuhaamasta kaason kanssa

– Olen kuullut häistä, joissa paras kaverini oli autonkuljettajana. Hän kertoi häiden alkaneen kirkon pihalla tappelulla, josta poliisi vei putkaan sulhasen ja morsiamen läheisimmät häävieraat. Itse hääjuhla päättyi siihen, että vihitty morsian ilmoitti menevänsä ensimmäisenä arkipäivänä ilmoittamaan avioerostaan. Sulhanen oli löydetty kaason kanssa alasti peuhaamasta takahuoneesta. Loput häävieraat olivat lähteneet ystäväni luokse juhannusta viettämään heti tuon ilmoituksen jälkeen, kun paikalle ei oltu saatu toimitettua mitään tarjottavaakaan ja soittajatkin oli jättäneet tulematta. Se oli karua kertomaa, jonka aiheutti valtava määrä alkoholia.

Itse hääjuhla päättyi siihen, että vihitty morsian ilmoitti menevänsä ensimmäisenä arkipäivänä ilmoittamaan avioerostaan.

Ei hääkutsua, mutta polttareista piti maksaa

– Polttareihin tuli kutsu, mutta vain sen takia, että piti saada yksi maksaja lisää. Polttareihinkin liityin rahan takia vasta puolesta välistä iltaa, liian kalliiksi olisi tullut ilta itselleni. Maksoin kuitenkin osani morsiamen alkuillan menoista, vaikken itse säästösyistä mennyt mukaan. Häihin en saanut kutsua. Silti päätin osallistua polttareihin, ja hauskaa oli.

Oma möläyttely hävetti

– Kirkossa morsian oli kuin prinsessa, jatkojuhlat olivat rannassa suuren katoksen alla ja tarjoilija kaatoi ahkerasti samppanjaa. Vanhemmat pitivät puheita, mutta minä vain join maljoja. Tulin tietenkin humalaan, ja kun horjuin katoksen alta pois, näin morsiamen sulhonsa kanssa. Suureen ääneen kysyin, ”koska sut oikeen ryöstetään”. Lähdin vähin äänin juhlista, ja häpesin möläyttelyäni.

Suvut läksivät eri suuntiin

– Olipa häät meidän kotitien toisella puolella, jossa oli juhlatila. Hääjuhla alkoi juhlallisesti puheilla ulkona nurmikolla, ja niissä korostettiin miten kaksi sukua ovat löytäneet toisensa ja niin edelleen. Mutta kun ilta tuli ja tarpeeksi viinaa oli juotu, niin nurmikolla oli täydet tappelut menossa. Homma päättyi siihen, että morsiamen suku meni yhteen suuntaan ja sulhasen suku toiseen. Seuraavana aamuna, kun osa tuli siivoamaan, selvisi että se liitto loppui siihen.

Homma päättyi siihen, että morsiamen suku meni yhteen suuntaan ja sulhasen suku toiseen.

Anoppi alkoi laskea vieraita

– Vihkikahvit meni pilalle, kun anoppi alkoi laskea kuinka paljon minun sukulaisia oli enemmän kuin mieheni. Läsnä olivat siis molempien vanhemmat ja sisaret. Olisiko minun pitänyt jättää oven ulkopuolelle sisareni mies ja kaksi pikkulasta, jotka olivat tulleet miehelleni läheisiksi, kun seurusteluaikana olimme paljon heidän kanssaan? Läsnä olivat myös äidinäitini ja hänen miehensä. Ei ollut minun syyni, ettei miehelläni ollut isovanhempia elossa. Läsnä olivat myös todistajat ja eräs mieheni hyvä ystävä, mutta anoppi olisi halunnut kutsua sisarensa satojen kilometrien päästä. Anopin kanssa oli sukset ristissä 18 vuotta.

Lue lisää: Hääsuunnittelija paljastaa suomalaisten etikettivirheet häissä – yksi sääntö aiheuttaa aina vääntöä

Ruokaa odotettiin kaksi tuntia

– Reilut 20 vuotta sitten naapurin pojan häissä oli vieraita liki 100. Hommat meni hyvin juhlapaikalle asti. Lähipiirille oli oma pöytä ja sinne omat tarjoilut. Muut häävieraat sitten saivat vapaasti valita paikkansa. Ruokailu tapahtui pöydittäin, mutta vielä 2 tunnin kuluttua viimeiset joutuivat odottamaan omaa vuoroaan. Ekan pöydän väelle ei sitten riittänyt santsikierrokselle lämmintä ruokaa, mutta saivathan alkusalaatin.

”Häitä ei ollut suunniteltu mitenkään”

– Kirkosta saavuttuamme juhlapaikalle tila oli kiinni. Samalla kun hääparia odoteltiin ulkona pari tuntia, alkoivat sulhasen kaverit ryypätä. No morsiuspari tuli, tila saatiin auki ja keittiöhenkilökunta pääsi laittamaan ruokaa. Tunnin odoteltuamme päästiin syömään, mutta ruoka tietenkin loppui kesken. Morsiuspari oli onnellinen kun vaan viinaa riitti. Häitä ei ollut suunniteltu mitenkään, eikä oltu huomioitu lapsia, raittiita ja vanhempaa väkeä. Toivottavasti en joudu samanlaisiin häihin.

Millaisia ikimuistoisia kokemuksia sinulla on häistä? Kerro tarinasi alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?