Lapsi tai nuori saattaa voida huonosti, vaikkei sitä näytä – psykologi nostaa podcastissa esiin yllättävätkin merkit - Perhe - Ilta-Sanomat

Lapsi tai nuori saattaa voida huonosti, vaikkei sitä näytä – psykologi nostaa podcastissa esiin yllättävätkin merkit

Psyykkiset oireet voivat kääntyä myös sisäänpäin, jolloin niiden huomaaminen on vaikeampaa.

Asiantuntijat listaavat podcastissa merkkejä, joista nuoren pahoinvoinnin voi huomata.

18.5. 16:49

Psykologisia aiheita ja ilmiöitä käsittelevässä Psykopodiaa-podcastissa keskustelevat tällä viikolla nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola ja Terveystalon Helsingin keskustan alueen vastaava psykologi Tania Virintie.

Psykologi Tania Virintie muistuttaa podcastissa, että pienillä lapsilla ei ole sanoja tunteidensa ilmaisuun. Siksi pienten lasten psyykkistä tilaa tulee arvioida käyttäytymisen ja olemuksen perusteella.

– Heillä huonovointisuus heijastuu usein jollain tavalla päivittäisiin toimiin. Nukkuminen, syöminen, vuorovaikutus tai leikki voivat jollain tavalla kärsiä. Lapsi voi muuttua levottomaksi, aggressiiviseksi tai mennä apaattiseksi ja vetäytyä, Virintie kertoo Psykopodiaa-podcastissa.

Psyykkiset oireet voivat Virintien mukaan kääntyä myös sisäänpäin, jolloin niiden huomaaminen on vaikeampaa.

– Lasten päiviin tulisi aina mahtua iloa, keveyttä ja mielihyvää. Eli jos lapsi on hyvin alavireinen tai velvollisuuskeskeinen ja vetäytynyt, niin silloin on syytä nostaa tuntosarvet pystyyn, Virintie sanoo.

Virintien mukaan toinen ja melko yllättäväkin merkki voi olla se, jos lapsi ei ollenkaan ilmaise tunteitaan. Se voi olla merkki siitä, että hän patoaa ikäviä asioita sisälleen. Silloin kun lapset kokevat olevansa turvassa, he uskaltavat ilmaista tunteitaan.

– Sen takia ajattelen, että meidän tulisi kohdistaa katseemme sellaisiin helppoihin, mukautuviin, mutta vakavamielisiin lapsiin, Virintie sanoo.

Kaveripiiri muuttuu, harrastukset loppuvat...

Asiantuntijat listaavat podcastissa myös merkkejä, joista nuoren pahoinvoinnin voi huomata.

Näistä asioista vanhemmat, huoltajat tai muut nuorten kanssa tekemisissä olevat voivat tunnistaa, jos nuori voi huonosti.

  1. Nuori ilmoittaa, ettei aio mennä kouluun.

  2. Nuoren kiinnostuksenkohteet muuttuvat dramaattisesti esimerkiksi niin, että kaikki harrastukset loppuvat.

  3. Aikaisemmin toimivalta tuntunut keskusteluyhteys nuoren kanssa katkeaa.

  4. Aikaisemmin luotettavalta tuntunut nuori muuttuu epäluotettavaksi, eikä esimerkiksi tule kotiin silloin, kun on sovittu, ja tällainen käytös toistuu.

  5. Nuoren kaveripiiri muuttuu ihan kokonaan.

Psykopodiaa on työterveyspsykologi sekä työ- ja organisaatiopsykologian alan erikoispsykologi Nina Lyytisen juontama podcast, jossa hän keskustelee vaihtuvien asiantuntijavieraiden kanssa ajankohtaisista psykologian ja työhyvinvoinnin ilmiöistä.

Supla ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?