Tutkimus: Pienten lasten vanhempien masennus- ja ahdistus­oireet lisääntyivät merkittävästi edellis­keväänä - Perhe - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Pienten lasten vanhempien masennus- ja ahdistus­oireet lisääntyivät merkittävästi edellis­keväänä

Vanhempien masennus- ja ahdistusoireet lisääntyivät merkittävästi verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan.

Ensimmäinen koronakevät tuntui raskaalta monissa lapsiperheissä.­

30.4. 17:51

Pienten lasten vanhempien masennus- ja ahdistusoireet lisääntyivät koronakeväänä 2020, kertoo Turun yliopistossa tehty FinnBrain-tutkimus.

5–8-vuotiaiden lasten vanhempien masennus- ja ahdistusoireet lisääntyivät merkittävästi keväällä 2020 verrattuna pandemiaa edeltäviin oiretasoihin. Oireiden lisääntymistä selittivät etenkin pandemiaan liittyvät vapaa-ajan rajoitukset, kuten harrastuksista ja ystävien näkemisestä luopuminen.

– Masennuksen seulonta-arvon ylitti keväällä 2020 jopa kaksinkertainen määrä vanhempia pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna, hanketta johtava tutkijatohtori Saara Nolvi Turun yliopistosta kertoo.

FinnBrainin hankkeen tutkijat selvittivät vanhempien masennus- ja ahdistusoireita kyselyin pandemiakeväänä, kun rajoitustila oli jatkunut noin 1–2 kuukautta. Tuloksia verrattiin vanhempien pandemiaa edeltävänä aikana raportoimiin oireisiin. Yhteensä 651 vanhempaa, joilta oli tietoa pandemiaa edeltäneistä oireista, vastasi kyselyyn. Perheessä oleva tutkimuslapsi oli kyselyhetkellä 5–8 vuoden ikäinen.

Vanhempien voinnin tutkiminen on tärkeää, koska se heijastuu myös parisuhteen ja lasten hyvinvointiin, ja psyykkinen oireilu voi lisätä muun muassa perheessä tapahtuvan kaltoinkohtelun riskiä.

 Vanhempien voinnin tutkiminen on tärkeää, koska se heijastuu myös parisuhteen ja lasten hyvinvointiin.

Keväällä 2020 pandemiatilanne oli uusi, ja alkuvaiheen rajoitukset olivat verrattain tiukkoja. Myös koulut ja päiväkodit olivat suljettuina, mikä vaikutti etenkin lapsiperheiden arkeen.

Tutkijat arvelevat, että vapaa-ajan mahdollisuuksien puuttuminen kavensi voimavaratekijöitä etenkin lapsiperheissä, joissa jouduttiin tasapainoilemaan työelämän ja lastenhoidon vaatimusten välillä samaan aikaan, kun mahdollisuus hyödyntää esimerkiksi isovanhempia lastenhoitoapuna heikkeni.

Kyselyyn vastanneista valtaosa oli äitejä, ja äitien oireet kohosivatkin isiä enemmän. Kuitenkin myös isillä havaittiin nimenomaan masennusoireiden lisääntymistä. Äitien ja isien oireisiin vaikuttavat tekijät olivat myös erilaisia – isillä oireilun muutosta selittivät myös pandemiaan liittyvä taloudellisen tilanteen heikkeneminen.

 Äitien oireet kohosivat isiä enemmän, mutta myös isillä havaittiin masennusoireiden lisääntymistä.

Tutkijoiden kiinnostuksen kohteena on nyt selvittää, mitä tapahtui loppuvuonna 2020.

– Kaikilla tutkittavilla oireet eivät tietenkään ole pandemian aikana lisääntyneet, ja osa on voinut jopa aiempaa paremmin. Selvitämme parhaillaan, miten tutkittavat ovat voineet loppuvuonna ja keillä oireet ovat pitkittyneet. Tämä varmasti auttaa ymmärtämään myös sitä, ketkä vanhemmista ovat erityisen haavoittuvia tilanteelle, Nolvi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?