Suomalaiset avautuvat ylihuolehtivista vanhemmista – ”Teki teini-ikäisten lastensa esseet, koska opettaja vaati liikaa” - Perhe - Ilta-Sanomat

Suomalaiset avautuvat ylihuolehtivista vanhemmista – ”Teki teini-ikäisten lastensa esseet, koska opettaja vaati liikaa”

Ylihuolehtivaisuus voi näyttäytyä liiallisena auttamisena, omien pelkojen siirtämisenä lapseen tai muuna höösäämisenä, Ilta-Sanomien lukijat kertovat.

Yksi lukijoista kertoo, että ylihuolehtiva vanhempi tekee jopa esseet lapsensa puolesta.­

29.4. 19:00

Oma lapsi on rakkaista rakkain. Ei ihmekään, että tekisi mieli paapoa, huolehtia ja tehdä kaikkensa sen eteen, että lapsella olisi hyvä olla.

Mutta rajansa kaikella.

Jos huolehtiminen menee ylihuolehtivaisuuden puolelle, se on haitaksi lapselle.

Aiemmassa jutussa kerroimme, että tutkimusten mukaan ylihuolehtivien vanhempien lapset ovat tavallista ahdistuneempia ja masentuneempia. Heillä on myös usein alhainen itsetunto ja keskimääräistä enemmän alkoholiongelmia.

– Jos lasta kovasti suojataan pettymyksiltä, hän ei pääse kokemaan turhautumisen tunnetta ja opettelemaan tunteiden säätelyä, kommentoi Ilta-Sanomille erityistason pari- ja perheterapeutti Nona Avellan Komppi Mehiläisestä.

Tämä voi purkautua ahdistuksena tai tunteiden purskahteluna.

Avellan on työssään huomannut, että omien tunteidensa kanssa sinut oleminen ehkäisee ylihuolehtivaisuutta.

– Kun vanhempi haluaa suojella lastaan kaikilta hankalilta asioilta, usein hän kamppailee itse riittämättömyyden kanssa. Takana saattaa olla aika isoa epävarmuutta ja keinottomuutta.

Ilta-Sanomien lukijat kertovat, miten he asian kokevat.

Tehdään kotityöt aina lapsen puolesta

Ylihuolehtivaisuutta voi olla vaikea määritellä.

Monet kuitenkin ajattelevat, että esimerkiksi kotitöiden tekeminen usein lapsen puolesta on tästä hyvä esimerkki.

– 35-vuotias mies, jonka äiti pitää pankkitunnuksia ja hoitaa raha-asiat, käy siivoamassa, on hommannut kodin ja auton. Auto haetaan kotiovelta korjattavaksi.

– Äitini käy vielä tänäkin päivänä luonani kylässä ja alkaa hän heti järjestelemään paikkoja tai laittamaan tiskejä, eikä millään asetu aloilleen. Melkein jo ärsyttää tuo hössöttäminen. Olen jo 35-vuotias.

– Tuttavani teki teini-ikäisten lastensa esseet ynnä muut esitykset tietokoneella, koska oli sitä mieltä, että opettaja vaati liikaa. Voileivät voideltiin myös teineille.

Pyykkikoneen käytön voi joutua opettelemaan vasta aikuisena, jos on ylihuolehtivan vanhemman lapsi.­

– Minulla on mies, joka on passattu pilalle. Edelleen 18 vuotta vanhempi isosisko jatkaa passausta. Olen siitä huomauttanut, mutta eipä heitä kiinnosta.

– Kun olimme muuttamassa yhteen, äitini näytti silloiselle tyttöystävälleni, miten pyykkikone toimii. Tyttöystäväni äiti ei sitä koskaan opettanut.

– Vanhempani tekivät kaikki kotityöt puolestani lukiossakin. Toisaalta minulla ei ollut kotiintuloaikoja ja matkustin ulkomaille ilman vanhempia jo 16-vuotiaana. Ostin yksin asunnon 22-vuotiaana vanhemmilta saaduilla rahoilla ja pienellä itse hankitulla lainalla.

– Veljeni ovat joutuneet opettelemaan kotityöt vasta aikuisina, ja pakon edessä. Äitini yritti pitää heidät avuttomina ja itsestään riippuvaisina loppuun saakka, etteivät he lähtisi pois lapsuudenkotoaan, kuten minä. Se oli heille todellinen karhunpalvelus! Seurauksina ovat olleet huono itsetunto, alkoholisoituminen, pohjaton katkeruus, aloitekyvyttömyys ja yleinen välinpitämättömyys.

 Kun olimme muuttamassa yhteen, äitini näytti silloiselle tyttöystävälleni, miten pyykkikone toimii. Tyttöystäväni äiti ei sitä koskaan opettanut.

Pelätään jatkuvasti, että sattuu jotakin

Osa vanhemmista on niin huolissaan lapsensa puolesta, että ylihuolehtivaisuus voi purkautua tekemisten ja menemisten rajoittamisena.

– Koulussa oli toisella tai kolmannella luokalla polkupyörän ajokortti -ajotestipäivä, jota varten saimme koulusta pyöräilykypärät. Kehotus oli tulla pyörällä kouluun, jotta voisi suorittaa koulun kentälle tehdyn radan. Äiti ei päästänyt lähtemään pyörällä, vaan piti lähteä kävellen ja katsella kentän sivusta, kun muut ajoivat.

– Vanhemmat tuovat lapset hoitoon ja koittavat määräillä milloin mistäkin. Jäävät jopa ikkunan taakse kurkkimaan, että huolehditaanko nyt tarpeeksi.

 Äiti ei päästänyt lähtemään pyörällä, vaan piti lähteä kävellen ja katsella kentän sivusta, kun muut ajoivat.

Rajoitetaan sosiaalisia kontakteja

Ylihuolehtiva vanhempi voi rajoittaa myös lapsensa ystävyyssuhteita.

– Opettajana näen tällaista silloin tällöin. Lapset esimerkiksi tuodaan koulun portille autolla, jolloin he eivät pääse kavereiden kanssa tonkimaan ojanpohjia koulumatkalla. Sitten ihmetellään, miksei ole kavereita.

– Sosiaalisten taitojen puute hankaloittaa töidenkin hakua, eikä rakkauselämäkään näytä hyvältä. Antakaa lasten olla sosiaalisia, muuten tulee lisää minun kaltaisia no life -ihmisiä.

– Vanhempani torppasivat peruskoulun 5–9-luokkien ajaksi mahdollisuuteni nähdä arkena kavereitani koulun jälkeen. Aika kello 18–20 oli pyhitetty läksyjen tarkastamiselle, eli vanhemmat tarkastivat tekemäni läksyt ja tenttasivat lukuläksyt. Sosiaaliset suhteet kavereihin lahosivat. Sainkin viettää vapaa-aikani yksin viikonloppuisinkin.

 Äiti ei päästänyt lähtemään pyörällä, vaan piti lähteä kävellen ja katsella kentän sivusta, kun muut ajoivat.

”Itsestään piti huolehtia”

Vastanneiden joukossa oli niitäkin, joiden mielestä ylihuolehtivaisuus on aina paljon parempi asia kuin täysi vastakohta.

– Lapsena olisi ollut ihana, jos joskus olisi huomioitu positiivisesti. Mitään hyvää sanottavaa ei vanhemmilla ollut koskaan. Itsestään piti huolehtia alle kouluikäisestä saakka. Äiti oletti lapsen tietävän ja osaavan samat asiat kuin aikuiset ilman opettamista tai neuvomista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?