Silja, 28, meni pienen vauvansa kanssa neuvolaan ja sai kuulla yllättävän kommentin ulkonäöstään - Perhe - Ilta-Sanomat

Silja, 28, meni pienen vauvansa kanssa neuvolaan ja sai kuulla yllättävän kommentin ulkonäöstään

Laittautuvaa äitiä pidetään pinnallisena, kertovat nuoret äidit Ida ja Silja.

Silja Kuikka ja Ida Mäkipää ovat nuoria äitejä, jotka kertovat avoimesti kokemistaan ulkonäköpaineista.­

19.4. 10:50

– Läsnäolo on tärkeintä, olet meikannut tai et. Lapsesi ei välitä, onko sinulla meikkiä.

Tätä mieltä on helsinkiläinen, 3- ja 8-vuotiaiden lasten äiti Silja Kuikka, 28. Osa naisen tyyliä ovat hänen pitkät kyntensä ja näyttävät tatuointinsa.

Kaikkia laittautunut äiti ei kuitenkaan miellytä, Kuikka kertoo.

– Sain ensimmäisen lapseni 19-vuotiaana. Nyt alle kolmekymppisenä saan paljon katseita, kun kuljen lähes 9-vuotiaan tytön kanssa. Minua on pidetty usein teiniäitinä ulkonäköni perusteella. Useimmiten kriitikot ovat äitejä, jotka ovat tulleet vanhemmiksi vanhemmalla iällä, Kuikka kertoo.

Katseita tulee myös meikkaustyylistä, Kuikka paljastaa. Nainen arvelee, että joidenkin mielestä äidillä ei pitäisi olla aikaa tuhlattavaksi ehostautumiseen.

Silja Kuikka tuli ensimmäisen kerran äidiksi 19-vuotiaana. Hän kertoo saavansa pitkiä katseita erityisesti toisilta, vanhempana äideiksi tulleilta naisilta.­

Kuva: @siljakuikka

Ensimmäisen kerran Kuikka törmäsi ennakkoluuloihin jo vanhimman lapsensa kanssa neuvolakäynneillä.

– Minulle sanottiin, että vauvaa ei voi hoitaa rakennekynsillä, ne pitää poistaa. Nuorena kuuntelee tarkasti vanhempien neuvoja, joten päädyin tekemään niin.

Pitkiä kynsiä ammattinsakin puolesta pitävä Kuikka sai lopulta huomata, ettei lyhyiden kynsien kanssa ollut sen helpompaa hoitaa vauvaa – päinvastoin. Kuikasta tuntui, ettei mistään saanut otetta.

Lopulta Kuikka palasi omaan tyyliinsä, eikä ole katunut.

– Nuorempana peilasin paljon muiden sanomisia itseeni, mutta nyt nuoremman lapsen kanssa olen jo tottunut, ettei sillä ole oikeasti mitään väliä, miltä näyttää. Itse sitä tietää parhaiten, millainen äiti on.

”Laittautuvaa äitiä pidetään itsekkäänä”

Ulkonäköpaineet ovat tuttuja myös helsinkiläiselle Ida Mäkipäälle.

Puolitoistavuotiaan tytön ja 4-vuotiaan pojan äiti on stressannut, onko ulkonäöltään äidiksi ”oikeanlainen.”

– Laittautuvaa äitiä pidetään itsekkäänä. Erilaisissa sosiaalisen median äitiryhmissä tulee helposti esille se yleinen stereotypia, että kun olet äiti, tulee olla mammanuttura ja pieruverkkarit, nainen kertoo Ilta-Sanomille.

Ida Mäkipään mukaan on tärkeää erottaa oma identiteetti äitiydestä.­

Kuva: @idamakipaa

Kritiikki on tuttua myös Mäkipäälle. Sitä hän saa epäsuorasti Instagramin kautta.

– Saan paljon positiivista palautetta, mutta myös kyseenalaistuksia tyyliin, ”ei minulla ainakaan ole energiaa laittaa itseäni vauvanhoidon lomassa”.

Mäkipää kokee saaneensa ennakkoluuloja osakseen myös päiväkotimaailmassa.

– Tuntuu, että pitää todistella tosi paljon, että olen hyvä äiti, vaikka olen laittautunut.

Nuoren äidin mukaan on sääli, jos itsensä laittamista katsotaan pahalla. Laittautuminen kun voi tuoda mielihyvää ja tukea myös omaa identiteettiä.

– Lapsen saatua kadottaa helposti itsensä. Se menee helposti siihen, että on vain äiti ja elää vain lastaan varten, Mäkipää huomauttaa.

Siitä hänellä on kokemusta itselläänkin.

Kun naisen ensimmäinen lapsi oli pieni, hänkin unohti itsensä. Liikkuminen ja ehostautuminen jäivät, mikä heijastui negatiivisesti mielialaan.

Olo parani vasta, kun Mäkipää muutti tapojaan.

– Kun toinen lapseni syntyi, minulla oli jo synnytyslaitoksella mukana ihonhoitoarsenaalit. Minulle tulee hyvä olo, kun näytän freesiltä.

Omaa persoonallisuuttaan saa ilmentää kuten haluaa

Kuikan ja Mäkipään viesti nuorille äideille on seuraava: kaikkien tulee saada ilmentää persoonallisuuttaan omalla tavallaan.

On ymmärrettävää, että väsyneenä jättää meikkisiveltimet kaappiin. Toisaalta itsensä ehostautumisestakaan ei pitäisi syyllistää ketään.

Ulkonäöstä, oli se sitten huoliteltu tai täysin luonnontilassa, ei tulisi tulla paineita kenellekään.

Ylihoitaja kertoo: ”Pitkiä rakennekynsiä joutunee varomaan”

Ylihoitaja Kirsi Otronen Helsingin kaupungin Perhe- ja sosiaalipalveluista kertoo, että neuvoloissa ei ole virallista tai epävirallista ohjetta rakennekynsistä. Yksittäinen hoitaja voi kuitenkin neuvoa ottamaan rakennekynnet pois.

– Pitkiä kynsiä monesti luonnollisesti vältetään vauvan kanssa, koska vauvaa käsitellään paljon. Liikehtivä vauva ja pitkät kynnet jommallakummalla tarkoittaa raapaisuja sinne ja tänne. Pitkiä rakennekynsiä joutunee myös varomaan aika lailla, joten voi olla mukavuustekijä pitää kynnet lyhyinä, Otronen neuvoo.

Raskausaikana HUS teratologinen yksikkö neuvoo asiassa seuraavalla tavalla:

”Rakennekynsien toistuvaa laittoa ei suositella raskauden aikana. Jo olemassa olevat rakennekynnet eivät ole riski, eikä niitä tarvitse raskauden takia poistaa. Jos olet raskaana ja teet työksesi rakennekynsiä, selvitäthän työolojen turvallisuuden (kemikaalit, pöly) omasta työterveyshuollostasi. ”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?