Perhejuristi neuvoo, milloin testamentti kannattaa tehdä: ”Suomalaiset heräävät, kun toinen jalka on jo haudassa”

Suomalaiset ovat laiskoja tekemään testamenttia, tietää perhejuristi Katariina Kuusiluoma, joka toivoo testamentin laatimisesta seuraavaa varallisuudenhoitoon liittyvää buumia.

Testamentin laatimista ei kannata jättää elämän ehtoopuolelle.

14.4.2021 7:50

Suomessa testamentti laaditaan perinteisesti ikääntyessä ja elämän loppupuolella, tietää perhejuristi ja perustajaosakas Katariina Kuusiluoma Lexly Oy:stä.

Mutta tiesitkö, että testamentin laatimisesta on hyötyä kaikenikäisenä?

– Emmehän me tiedä, mikä päivien lukumäärä itse kullakin on, Kuusiluoma toteaa ja huomauttaa, että testamentin tekeminen liittyy perinnönjaon lisäksi laajempaan rahakeskusteluun ja omaisuudenhoitoon juridisesta näkökulmasta.

Lexly Oy:n elokuussa 2020 teettämästä kuluttajatutkimuksesta selvisi, että kuitenkin vain 12,1 prosenttia suomalaisista on tehnyt testamentin.

Perhejuristin mukaan jokaisen kannattaisi harkita testamentin tekemistä viimeistään siinä vaiheessa, kun omaisuutta alkaa olla tai lapsia on siunautunut maailmaan.

– Valitettavasti suomalaiset heräävät asiaan usein vasta siinä vaiheessa, kun toinen jalka on jo haudassa.

Omaisuudenhoidon näkökulmasta asioita kannattaa kuitenkin alkaa miettiä jo aiemmin.

– Mitä aikaisemmin aloittaa pohtimaan varallisuuden siirtoja jo elinaikana, sitä huomattavampia voivat verosäästöt olla, Kuusiluoma vinkkaa.

Yksi testamentti ei riitäkään

Perhejuristi Katariina Kuusiluoma on huomannut monen ajattelevan, että kerran laadittu testamentti pätee hamaan tappiin asti ja perintöasiat voi testamentin tehtyä unohtaa.

– Asiakas saattaa sanoa, että testamentti on tehty jo 70-luvulla, jolloin herää kysymys, eikö mikään todella ole muuttunut 50 vuodessa, Kuusiluoma toteaa.

Hän kannustaa muokkaamaan testamenttia elämän varrella, sillä suurin osa meistä tarvitsee vähintään kaksi eri elämänvaiheissa laadittua testamenttia.

Asiantuntija pitää testamentin tekemistä vain järkevänä varojen hoitamisena. Samalla voi yrittää poistaa turhaa surua ja murhetta jälkeensä jääviltä.

Ensimmäinen on syytä laatia lasten synnyttyä turvaamaan perheen tulevaisuutta. Testamenttiin kannattaa määritellä, kuinka leskeksi jäävän on mahdollista jatkaa elämää eteenpäin sellaisessa tilanteessa, jossa jäisi alaikäisten lasten kanssa keskenään. Usein esimerkiksi asumiskuviot voivat muodostua mutkikkaiksi, jos testamentissa ei ole otettu asiaa millään tavalla huomioon.

Päivitetty testamentti tulee ajankohtaisesi, kun elämä menee eteenpäin ja lapset varttuvat, menevät kenties naimisiin ja saavat lapsia. Testamentintekijä on itsekin ehkä eronnut ja mennyt uusiin naimisiin. Varallisuutta on vuosien varrella saattanut kertyä ja testamentintekijä haluaa vaikuttaa siihen, kuinka se jakautuu kuoleman jälkeen.

Testamentin laatiminen on varallisuudenhoitoa

Yhä useampi myös tavoittelee testamentin laatimisella merkittäviä verohyötyjä. Katariina Kuusiluoma tuokin esiin testamentin roolin nimenomaan varallisuudenhoidon näkökulmasta. Tämä sisältää paitsi varallisuuden siirrot elinaikana, myös testamenttiin laaditut ratkaisut, jotka auttavat säästämään merkittäviä määriä verojen maksussa.

– Toivoisin että seuraava varallisuudenhoitobuumi sijoittamisen ohella olisi se, kuinka omalla työllä tehty ja suurella vaivalla hankittu varallisuus saadaan säilytettyä läpi elämän erilaisissa kriisitilanteissa ja kuinka se saadaan kuoleman jälkeen ohjattua niin kuin itse kukin haluaa.

Testamentti onkin keino poiketa lainmääräämästä perimysjärjestyksestä ja määrätä itse viimeiseen saakka siitä, mitä haluaa omaisuudelle tapahtuvan sen jälkeen, kun itse on poissa.

Testamentin tekemistä kannattaa miettiä jo siinä kohtaa, kun perheeseen alkaa tulla lapsia.

Yleisimmät toiveet, joiden kanssa testamenttia saavutaan laatimaan liittyvät Kuusiluoman mukaan juuri verotukseen, mutta myös omaisuuden suojelemiseen. Moni haluaa esimerkiksi poistaa aikuisten lasten puolisoiden avio-oikeuden perittyyn omaisuuteen.

Oikeaoppisesti laadittu testamentti onkin perhejuristin mukaan oiva tapa välttää perintöön liittyvät riidat. Perillisten ei tarvitse tapella siitä, kuka saa mitäkin, kun kaikki on selkeästi ilmaistu testamentissa.

Olisiko testamentista hyötyä sinulle?

Näiden kolmen avainkysymyksen avulla voit selvittää nopeasti, olisiko testamentin teko fiksua. Jos vastaus yhteenkään kysymykseen on kyllä, kannattaa selvittää testamentin mahdollisuudet.

  1. Oletko avoliitossa tai uusperheellinen? Pelkkään lakiin nojaaminen johtaa vain harvoin reiluilta tuntuviin lopputuloksiin avoparien ja uusperheiden tilanteessa.

  2. Kiinnostaako perintöverojen minimointi? Testamentilla voi vaikuttaa kokonaisverorasituksen muodostumiseen.

  3. Haluatko turvata puolisosi asumisen ja taloudellisen selviytymisen? Testamentilla voi laajentaa lain melko niukkaa taloudellista suojaa avio- ja avopuolisolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?