Ari ja Seppo ovat nelikymppisiä sinkkumiehiä, jotka haaveilevat lapsesta: ”Useimmat kyllä hiljenevät, kun tokaisen…”

”On paljon miehiä, jotka haaveilevat lapsesta. Kyseessä ei ole vain naisten toive.”

Juttuun haastatellut miehet haaveilevat lapsista, mutta kumppania ei ole löytynyt.

28.3.2021 14:00

Helsinkiläinen Ari, 43, on terveydenhuoltoalalla työskentelevä ammattilainen, teatteriharrastaja, kuntourheilija ja penkkiurheilija.

Lisäksi hän on yksi Suomen sadoista tuhansista yksinasuvista ja sinkuista.

– On paljon miehiä, jotka haaveilevat lapsesta. Kyseessä ei ole vain naisten toive, Ari muistuttaa.

Yksinelävien äänet – ja erityisesti lapsesta haaveilevien sinkkujen äänet jäävät julkisuudessa paikoin paitsioon.

Sopivan kumppanin puute on kuitenkin yksi olennaisimmista tahattoman lapsettomuuden syistä. Aihe nousi esille myös Ilta-Sanomien suuressa vauvakatokyselyssä vuonna 2019.

Kyselyyn vastasi yhteensä 17 497 lukijaa, joista 17 prosenttia ilmoitti, että voisi harkita lastenhankintaa, jos löytäisi kumppanin.

Sama tilanne on Arilla, jolla on omien sanojensa mukaan takana ”lukuisia ensimmäisiä treffejä”. Viehättäviä ihmisiä mahtuu maailmaan, mutta jokin ei vaan ole natsannut. ”Sitä oikeaa” ei ole tullut Arille vastaan.

– Kyse ei ole siitä, etteikö olisi ollut halua ja tahtoa. Elämä on vain mennyt niin, että kahden ihmisen intressit eivät ole kohdanneet. Ihan kiva ei monellekaan riitä, Ari kertoo.

Ari etsii aktiivisesti kumppania

Lapsista Ari on haaveillut aina, mutta sopivan kumppanin puutteessa toivetta on täytynyt lykätä. Korona rajoittaa deittailua, mutta haave elää edelleen.

Ari tekee aktiivisesti töitä unelmiensa eteen.

Helsinkiläinen Ari, 43, on terveydenhuoltoalalla työskentelevä ammattilainen, teatteriharrastaja, kuntourheilija ja penkkiurheilija. Lisäksi hän on yksi Suomen sadoista tuhansista yksinasuvista ja sinkuista.

Mies tunnetaan muun muassa yhtenä Korona-ajan sinkut eli KoSi -ryhmän moderaattoreista, joka kannustaa muitakin kumppanista haaveilevia ottamaan yhteyttä toisiinsa.

– Korona-aika on herättänyt monella entistä vanhemman halun parisuhteeseen ja perheeseen. Uskon, että on tärkeää, että yhä useampi tulee asian kanssa julkisuuteen. Näin ihmisille syntyy parempia mahdollisuuksia lähestyä ja löytää toisiaan.

Arin omissa haaveissa on löytää rinnalle elämänmyönteinen ihminen, joka haaveilee perheestä.

Yhdestä kriteeristä Ari ei tingi: tulevan kumppanin tulisi haluta lasta, sillä muuten Ari joutuisi luopumaan liian isosta osasta unelmiaan.

– Olen kirjoittanut haaveestani myös deittipalvelun esittelytekstiin. Se saattaa karkottaa osan potentiaalisista kumppaneista, mutta ei voi mitään.

Ari on yksi Ilta-Sanomien jututtamista sinkkumiehistä, joka haaveilee perheenlisäyksestä. Sopivaa kumppania ei ole vielä tullut vastaan.

”Lapsettomuus ei ollut syynä eroomme”

Myös Helsingissä asuva Seppo*, 41, on sinkku, joka on haaveillut lapsesta jo pidempään.

Seppo on tahattomasti lapseton, sillä uutta elämänkumppania ei ole eron jälkeen löytynyt rinnalle. Viimeinen pitkä parisuhde kesti kahdeksan vuotta, ja sitä varjosi kumppanin sairastama paha endometrioosi.

– Ex-kumppani joutui kohdunpoistoon. Lapsettomuus ei ollut syynä eroomme, mutta toki kaikki vaikuttaa kaikkeen, Seppo pohtii.

Mies on sitä mieltä, että aiemmin myös työnteko meni elämässä arvojärjestyksessä turhan korkealle sijalle.

– Nykyään ajattelen, että kyllä elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin työ. Olen asunut lähemmäs kymmenessä eri kaupungissa ja muuttanut töiden perässä. Lasta ei voi laittaa tällaiseen linkoukseen, sillä se on haastavaa aikuisellekin.

Ravintolatyöntekijänä työskentelevä Seppo on pitänyt viime aikoja taukoa deittailusta. Uusien ihmisten tapaaminen ei tunnu nyt sopivalta, sillä pandemia-aika on ollut sekä taloudellisesti että psyykkisesti raskas.

 – Nykyään ajattelen, että kyllä elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin työ. Olen asunut lähemmäs kymmenessä eri kaupungissa ja muuttanut töiden perässä. Lasta ei voi laittaa tällaiseen linkoukseen, sillä se on haastavaa aikuisellekin.

Kun kumppanin etsintä taas kiinnostaa, hän etsii rinnalleen ihmistä, joka haaveilee lapsista. Harmillisesti osa naisista karsastaa miestä, joka on yli neljäkymmentä ja lapseton.

– Tähän törmää Tinderissä. Useimmat kyllä hiljenevät, kun tokaisen, että aivan kaikki eivät voi lapsia saada, Seppo sanoo.

”Kumppanin pitää olla minua nuorempi”

Nelikymppiset sinkut Ari ja Seppo toivovat, että sopiva kumppani tulee vielä vastaan. Rajoittaviakin tekijöitä toki on.

Kun haaveissa on lapsi, potentiaalisen kumppanin ikä mietityttää.

– Tilanne on se, että jos haluan saada lapsia, kumppanin pitää olla minua nuorempi. Minulle se, että kumppani on nuorempi, on ihan ok. Mutta ymmärrän toki, että myös oma markkina-arvoni vähenee koko ajan, Ari sanoo.

Seppo pohtii, onko hän jo nyt liian vanha isäksi.

Siksi mieleen on tullut, että kenties kumppanuusvanhemmuus sopisi hänelle iän puolesta paremmin. Silloin ei pitäisi odotella suhteen vakiintumista.

Myös Ari on alkanut miettiä, täytyykö unelmaa toteuttaa välttämättä perinteistä tietä.

– Olen jutellut kumppanuusvanhemmuudesta sosiaalisessa mediassa. Ajatukseni asiasta on muuttunut niin, etten pidä sitä täysin pois suljettuna. Ensisijaisesti haaveilen kuitenkin kumppanista ja lapsesta tätä kautta.

Menee elämä miten menee, miehet pärjäävät kyllä.

Seppo huomauttaa, että vapaa-aika täyttyy jo nyt kavereiden muksuja kuskatessa, ja elämässä on tilaa vaikkapa uudelle koiralle.

Ari puolestaan ajattelee, että jos suurin haave ei toteudu, sitten elämä jatkuu ilman lasta.

– Kaikki on elämässä mahdollista, mutta koskaan ei voi varmuudella tietää, miten siinä käy. Ei sekään voi olla elämän ainut tarkoitus, että lapsi on pakko saada.

*Sepon nimi on muutettu.

”Pitäisi kehittää malleja itselliselle isyydelle”

Tahattomasti lapsettomat kertovat, miltä puheet vauvakadosta tuntuvat ja minkälaista tukea he yhteiskunnalta ja ympäristöltä kaipaavat.

Facebookissa toimii LapSi-lapsettomat sinkut -ryhmä, jossa ajatuksiaan vaihtavat perheenlisäyksestä haaveilevat sinkut.

Ryhmä toimii vertaistukena perheestä haaveileville sinkuille. Ryhmässä voi etsiä itselleen elämänkumppania, kumppanuusvanhemmuus-kumppania tai käydä keskustelua lapsihaaveistaan.

– Kaikki aihepiirit ovat ryhmässä sallittuja, joten muistakin aiheista voidaan vaihtaa ajatuksia. Myös yksin lapsen hankintaa harkitsevat sekä yksin tai kumppanuusvanhemmuuden kautta lapsen hankkineet otetaan mielellään mukaan, kertoo Ilta-Sanomille ryhmän nimettömänä pysyttelevä ylläpitäjä.

Kysyimme ryhmän jäseniltä, miltä puhe vauvakadosta tuntuu ja miten yhteiskunnan tulisi huomioida tahattomasti lapsettomat.

”Kyllä se pahaa mieltä aiheuttaa, kun hoetaan synnytystalkoista. Kyllähän lasta kovasti toivoisi ja haluaisi, mutta ei sitä vaan yhtäkkiä ryhdytä synnytystalkoisiin. Kaikki eivät pysty toiveestaan huolimatta saamaan lasta, vaikka yhteiskunta arvottaakin ihmistä sen mukaan, onko hänellä lapsia vai ei. Lapsettomana kyllä miettii, että mikä se elämän tarkoitus on ja olenko minä arvoton, koska minulla ei ole lasta. Yhteiskunnan silmissä lapsettomat ovat arvottomia. Se suututtaa ja aiheuttaa surua, koska en ole omasta halustani lapseton. Ydinperhe on valitettavasti edelleen normi ja kaikki, jotka eivät tähän normiin mahdu, ovat yhteiskunnan hampaissa.”

”Kumppanin puute on itselläni ainakin ainoa syy lapsettomuuteen. Pitäisi kehittää malleja itsellisen isyyden mahdollistamiseksi.”

”Vauvakatoon nopea vastaus olisi, että valtio tukisi lasta kaipaavien sinkkunaisten hedelmöityshoitoja.”

”Hedelmöityshoitojen ikärajaa vois myös hieman nostaa. Tiedän, että riskit ovat suuremmat, kun ikää tulee, mutta varmasti se on kaikkien lasta yrittävien tiedossa.”

”Ongelma on varmasti kumppanin puute, mutta myös tietoisuutta siitä, miten paljon ikä vaikuttaa onnistumiseen, voisi lisätä. Tuntuu myös, että tuodaan liikaa esille sitä, miten suuritöistä lapsien kanssa oleminen on. Enemmän pitäisi tuoda esille hyviä asioita ja sitä, miten paljon merkityksellisyyttä lapsi tuo elämään. Elämä ei myöskään lopu lapsen saantiin.”

”Yhteiskunnan tulisi kehittää vaihtoehtoisia tapoja, kuten helpottaa adoptiota ja hedelmöityshoitoihin pääsyä. Myös miesten lapsettomuus ja lapsenkaipuu tulisi huomioida. Sijaisperheitä tarvitaan myös. Yhteiskunnan olisikin tärkeää luoda myös vaihtoehtoisia tapoja "torjua" lapsettomuuden tuskaa, eikä vain luoda paineita siitä, kuinka kaikkien pitää osallistua synnytystalkoisiin.

Lisäksi tulisi kiinnittää huomiota kaupungistumisen vaikutuksiin kumppanin löytymisessä. Koko Suomi olisi tärkeää pitää asuttuna ja ikärakenteeltaan tasaisena. Nyt meillä on jo tilanne, että maaseudulla miehet jäävät usein ilman kumppania, koska naiset ovat lähteneet kaupunkeihin. Kaupungeissa taas on ylitarjontaa sinkkunaisista, joilla on korkeakoulutus.”

”Kumppanin puute on syy ja suuri suru. Olen kokenut tämän elämänvaiheen todella kummallisena. Parhaansa mukaan tässä itse kukin yrittää. Lehtien jutut tuntuvatkin enimmäkseen käsittelevän jotain eri galaksia kuin missä itse asustelen. Minulle itsellinen äitiys ei ole tuntunut sopivalta vaihtoehdolta, mutta olisi todella hienoa, jos omia munasoluja saisi ennakoivasti pakastaa tuetusti.”

”Harmittaa, kun usein saa lukea lapsikadosta ja siitä, ettei lapsia haluta. Asia ei kuitenkaan ole niin. Monet tahtovat omaa lasta enemmän kuin mitään muuta. Siitä ei kuitenkaan välttämättä puhuta. Sopivan kumppanin puuttuminen on yksi syy lapsettomuuteen.”

”On hyvä, että viime aikoina on puhuttu erilaisista perhemalleista muttei kylläkään vielä tarpeeksi. Naisilla on mahdollisuus lähteä hankkimaan lasta yksin, mutta missä on miesten mahdollisuus?”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?