Saana Ahola on 22-vuotias perheenäiti, joka elää polyamorisessa suhteessa kahden eri ihmisen kanssa: ”Samuel ja Wiilo tulevat hyvin toimeen”

Saana on kihloissa lapsensa isän kanssa sekä parisuhteessa toisen henkilön kanssa. Ajatus avoimesta suhteesta muuttui lopulta kohti polyamoriaa.

Saana on kihloissa Samuelin kanssa (vasemmassa kuvassa), mutta sen lisäksi myös parisuhteessa Wiilon kanssa.

20.3.2021 10:00

Sosiaali- ja terveysalalla työskentelevä 22-vuotias Saana Ahola ja hänen kihlattunsa, prosessioperaattorina leipänsä tienaava 24-vuotias Samuel Laakko elävät päällisin puolin normaalinoloista lapsiperheen arkea pääkaupunkiseudulla.

Omistusasunnon asukkaisiin kuuluvat heidän lisäkseen niin 4-vuotias tytär Mikaela (nimi muutettu) kuin myös Manta-koira.

Tämän lisäksi Saanalla on erikseen vielä toinen kumppani. Hän on siis kihloissa lapsensa isän kanssa sekä parisuhteessa toisen henkilön kanssa.

– Se on erikoinen järjestely, mutta todella toimiva, Saana toteaa.

Kihloissa olevat Saana ja Samuel ovat seurustelleet vuodesta 2014. Sormuksia vaihdettiin romanttisesti vuosi myöhemmin Pariisissa, jossa myös Mikaela sai Saanan mukaan alkuunsa.

– Olimme puhuneet Samuelin kanssa jo ennen Mikaelan syntymää avoimesta suhteesta ja käyneet läpi ajatuksia siitä.

Saana ja Samuel ovat pitäneet yhtä jo vuodesta 2014.

– Ajatus avoimesta suhteesta muuttui sitten kohti polyamoriaa.

Polyamoriassa henkilöllä voi olla samanaikaisesti useita seksuaalisia tai romanttisia piirteitä sisältäviä ihmissuhteita.

Kahdesta tulikin kolme

Aluksi ajatus polyamoriasta tuntui kaukaiselta, mutta vähitellen se alkoi tuntua yhä kiinnostavammalta.

– Sitten vuonna 2019 löysin tällaisen tyypin, ja me ihastuttiin, Saana kertoo.

Hän kertoo sopineensa Tinderissä ensimmäiset treffit Wiilo-nimisen henkilön kanssa leikkipuistoon, jotta tämä näkisi samalla myös Mikaelan.

– Halusin pelata avoimin kortein ja olla rehellinen. Myös Samuel sai tietää heti Wiilosta ja Wiilo Samuelista.

Saana kertoo, että aluksi kyseessä oli vain hauskanpito, mutta huomasi yllättäen myös rakastuneensa.

Nyt tilanne on se, että Wiilo viettää heidän kanssaan paljon aikaa, nukkuu usein heillä ja auttaa lapsenhoidossa.

– Samuel ja Wiilo tulevat hyvin toimeen. Jos esimerkiksi lähden joogaamaan, niin he jäävät yhdessä kotiin tekemään asioita.

Samuel vahvistaa asian.

– Tulemme Wiilon kanssa todella hyvin toimeen.

Wiilon tultua kuvioihin tuli kaksikosta kolmikko.

Se mustasukkaisuus

Saana myöntää, että aluksi tilanteessa oli kaikille työstämistä.

– Tietysti mustasukkaisuus on polyamoriassakin jollain tapaa läsnä. Muistan miten vaikeaa se oli Samuelillekin, kun minulla ja Wiilolla oli ihastumisen alkuhuuma.

Samuel puolestaan sanoo, ettei hän missään vaiheessa kokenut Saanan ja Wiilon suhteen olevan häneltä pois.

– Se ei ole ollut minulle missään kohtaa raskasta. Tykkään olla paljon itsekseni ja harrastaa erinäisiä aktiviteetteja vapaa-ajalla.

Saana kertoo, että myös Samuelilla on lupa tavata muita ihmisiä, mutta urheilulle omistautunut Samuel sanoo käyttävänsä vähäisen vapaa-aikansa mieluummin itseensä kuin seuran hakemiseen.

– Nyt en koe enää huonoa omatuntoa harrastaessani paljon eri lajeja, kuten kiipeilyä, ampumista ja maastopyöräilyä. Se helpottaa, kun tiedän, ettei Saana ole yksin kotona hoitamassa Mikaelaa, vaan hänellä on myös seuraa ja apua.

Samuel myöntää silti pienen mustasukkaisuuden hiipineen jossain vaiheessa esiin. Sekin koski enemmän Saanan Wiilon kanssa viettämää aikaa, ei niinkään seksiä heidän välillään.

Samuel myöntää pienen mustasukkaisuuden hiipineen jossain vaiheessa esiin, mutta se ei koskenut niinkään seksiä vaan menetettyä vapaa-aikaa Saanan kanssa.

Saana sanoo ymmärtävänsä Samuelin harmituksen, jos hän viettääkin lapsivapaan viikonlopun Samuelin sijasta Wiilon kanssa.

Wiilo viettää usein öitä Saanan ja Samuelin luona. Sänkyjä on useita, ja kaikki nukkuvat, kuka mitenkin.

– Välillä on hieman ahdasta, kun Mikaelakin tulee nukkumaan sänkyyn. Joku voi sitten kesken yötä siirtyä eri sänkyyn nukkumaan, Samuel kertoo.

Seksiä myös kolmestaan

Vaikka Saana ja Wiilo seurustelevat keskenään, seksiä harrastetaan myös kolmestaan.

– Aiemmin harrastin seksiä erikseen molempien kanssa, mutta nyt tilanne on se, että vietämme kolmestaan aikaamme siinä määrin, että seksinkin harrastaminen tuntuu luontevalta yhdessä, Saana tuumailee ja määrittelee itsensä panseksuaaliksi.

– En koe ihmisen sukupuolella olevan mitään merkitystä minulle.

Samuel sen sijaan ei ole täysin varma omasta seksuaalisuudestaan.

Molemmat kokevat, että seksin harrastaminen yhdessä kasvattaa luottamusta ja kiintymystä entisestään, vaikka Samuel ja Wiilo eivät keskenään olekaan suhteessa.

– Minulla on todella turvallinen olo ja hyvä olla tällä hetkellä. Meillä on niin rajaton luottamus toisiimme, Saana sanoo ja katsoo Samuelia silmiin kuin vastarakastunut.

Vanhemmat tukevat, ystävä katkaisi välit

Saana kiittelee antaumuksella tukiverkostoaan, johon kuuluvat sekä hänen että Samuelin vanhemmat.

– Kun kerroin äidilleni Wiilosta ja polyamoriasta, hän ei ollut yllättynyt, pikemminkin iloinen puolestani. Samoin isäni ja hänen naisystävänsä kertoivat tietäneensä jo asiasta, Saana naurahtaa.

Saana kertoo, että myös Samuelilla on lupa tavata muita ihmisiä halutessaan, mutta urheilulle omistautunut Samuel kertoo arvostavansa korkeammalle omaa vapaa aikaansa.

On myös ihmisiä, joiden suhtautuminen on muuttunut.

– Yhden hyvän ystäväni käytös minua kohtaan muuttui täysin, kun kerroin, että minulla on toinenkin kumppani. Lopulta hän katkaisi kokonaan välit.

– Se tuntuu pahalta, sillä olen hänen lapsensa kummi ja hän Mikaelan kummi.

Tietoisuus polyamoriasta ja muista vaihtoehtoisista suhdemuodoista on kasvanut. Silti kahden ihmisen parisuhdetta pidetään vakiona.

Tämä tuli Saanalle selväksi, kun Mikaela meni päiväkotiin.

– Kerroin päiväkotiin tilanteestamme ja siitä, että tyttären voi tulla hakemaan kuka tahansa meistä kolmesta. Sieltä tuli aluksi kuitenkin viestiä, että pitää ilmoittaa, jos hakija on vanhempien sijasta Wiilo. Kerroin, että Wiilo on minun kumppanini ja että hän voi tulla hakemaan ilman erillisiä ilmoituksia.

Lopulta päiväkodin työntekijät tottuivat siihen, että Wiilokin kuuluu perheeseen ja hakee säännöllisesti Mikaelan tarhasta.

”Arki on todella jouhevaa ja joustavaa”

Tulevaisuudessa Saana kertoo jännittävänsä sitä, miten Mikaelan koulukaverit suhtautuvat häneen aikanaan koulussa, kun käy ilmi, että muissa perheissä on lähtökohtaisesti kolmen vanhemman sijasta kaksi.

Kihloissa oleva pari on miettinyt myös naimisiin menoa. Se ei kuitenkaan estä sitä, etteikö hän voisi olla jatkossakin Wiilon kanssa parisuhteessa.

– Emme näe avioliittoa perinteisessä mielessä, vaan enemmänkin taloudellisena ja yhteiskunnallisena asiana.

Saana kertoo haluavansa omalla tarinallaan antaa kasvot polyamorialle ja rikkoa siihen liitettäviä stereotypioita.

Hyviä puolia riittää

Hyviä puolia tuntuu olevan loputtomasti Saanan luetellessa tilanteen hyötyjä.

– Kolme eri aikuista, kolme siivoajaa, kolme ihmistä pystyy hakemaan tarhasta, kaikki on todella jouhevaa ja joustavaa.

Saana kertoo, että mahdollinen naimisiin meneminen ei muuttaisi heidän tapauksessaan mitään.

Polyamoriaa Saana ei halua tuputtaa kenellekään, mutta kannustaa kaikkia tekemään asioita, jotka tuntuvat itsestä hyvältä.

Hän haluaa omalla tarinallaan antaa kasvot polyamorialle ja rikkoa siihen liitettäviä stereotypioita.

– Ei rakkautta ole rajallista määrää. Tärkeintä on, että kaikilla on hyvä olla vallitsevassa tilanteessa. Ehkä tämän myötä ihmiset voivat huomata, että kuka tahansa voi olla ”poly”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?