Eveliina, 23, sai tietää 14-vuotiaana olevansa viidennellä kuulla raskaana – nyt hän on yrittäjä ja onnellinen äiti: ”Kuulin paljon sitä, ettei minusta tule ikinä mitään” - Perhe - Ilta-Sanomat

Eveliina, 23, sai tietää 14-vuotiaana olevansa viidennellä kuulla raskaana – nyt hän on yrittäjä ja onnellinen äiti: ”Kuulin paljon sitä, ettei minusta tule ikinä mitään”

Teininä äideiksi tulleet Eveliina ja Jemina haluavat kumota nuoriin äitiin kohdistuvia ennakkoluuloja.

Kiitos Eveliinan vanhempien tuen ja turvan kaikki järjestyi, ja Eveliinasta tuli 14-vuotiaana onnellinen äiti.­

6.3. 10:00

Vantaalaisen Eveliinan, 23, elämä mullistui lopullisesti noin kahdeksan vuotta sitten.

Eveliina palaa muistoissaan alkukevään hetkeen, joka muutti hänen teinivuosiensa kulun totaalisesti.

Vain kuukausia ennen 15-vuotissyntymäpäiväänsä Eveliina teki yllättäen positiivisen raskaustestin.

– Minulla ei ollut mitään oireita ja raskaus huomattiin vasta viidennellä kuulla, kun äitini ihmetteli lisääntynyttä ruokahaluani ja lisäkiloja.

Varsinaisesta raskausmahasta ei kuitenkaan ollut tuossa vaiheessa tietoakaan.

– Minulla on taaksepäin kallistunut kohtu ja vauva salamatkusti kohdun takaseinämässä, joten mahakaan ei juurikaan kasvanut. Kuukautisetkin olivat olleet poissa pidemmän aikaa syömisongelmien vuoksi.

Eveliina tuli raskaaksi 14-vuotiaana.­

”Välillä on toki rankkaa”

– En oikein muista, mitä ajattelin tarkalleen, mutta varmaan suunnilleen, että ”voi hemmetti”, Eveliina summaa vuosien takaiset ajatuksensa raskauden selvittyä.

Raskauden keskeyttäminen ei ollut enää pitkälle edenneen raskauden vuoksi mahdollinen, mutta se ei itsevarmaa Eveliinaa haitannut. Hän tiesi selviävänsä äitiydestä nuoresta iästään huolimatta, vaikka uutisessa olikin sulattelemista.

Kiitos Eveliinan vanhempien tuen ja turvan kaikki järjestyi, ja Eveliinasta tuli 14-vuotiaana onnellinen äiti.

Eveliina seurusteli lapsensa isän kanssa muutaman vuoden lapsen syntymän jälkeen, mutta suhde päätyi lopulta eroon. Isä on kuitenkin yhä kuvioissa ja näkee tytärtään kuukausittain.

Nyt teinirakkaudesta syntynyt tyttö on jo koulussa. Eveliina itse työskentelee yrittäjänä kauneudenhoitoalalla, ja perheen arki rullaa tasaisesti.

– Keskityn lapseeni ja yrityksen pyörittämiseen. Välillä on toki rankkaa, etenkin kun kahdestaan ollaan.

”Kuulin paljon sitä, ettei minusta tule ikinä yhtään mitään”

Eveliina on vuosien aikana onnistunut muuttamaan nuorta äitiä epäilleiden mielipiteet, mutta aikaisemmin saadut kommentit eivät silti unohdu.

– Kun tyttäreni oli pieni, kuulin paljon sitä, ettei minusta tule ikinä yhtään mitään. Oikeastaan ennakkoluulot ovat saaneet minut vain panostamaan entisestään esimerkiksi opiskeluun.

Eveliina toivoo, ettei toisia äitejä arvosteltaisi vain iän perusteella.

– Jokaisella saa olla omat mielipiteet ja varmasti ennakkoluulot perustuvat myös johonkin. Kaikki nuoret äidit eivät kuitenkaan ole samanlaisia, on myös meitä, joista ei juurikaan viihdearvoa saa.

– Toisille nuorille äideille haluan sanoa, että pitäkää pää pystyssä, vaikka muut haluaisivat painaa sen alas. Uskaltakaa myös pyytää apua, jos sitä tarvitsette!

Jemina tuli raskaaksi 16-vuotiaana – ystävät hylkäsivät

Kuopiolaisen Jeminan, 19, perheeseen kuuluvat mies sekä 1- ja 2-vuotiaat pojat. Perheen arkea Jemina kuvailee tavalliseksi.

– Yhdessäoloa, leikkimistä ja paljon ulkoilua.

Jemina tuli raskaaksi 16-vuotiaana.­

– Tulin äidiksi 16-vuotiaana, ja Pablo syntyi kuukausi ennen kuin täytin 17. Positiivinen testi oli iso yllätys ja järkytys, mutta minulle oli kuitenkin heti selvää, etten aborttiin pysty ja että haluan lapsen pitää.

Teini-ikäisenä raskaaksi tuleminen osoitti Jeminalle, keitä hänen aidot läheisensä ovat.

– Suurin osa kavereista lähti, mutta onneksi minulla oli muutamia ystäviä, jotka myös olivat raskaana, joten saimme toisistamme tukea.

”Vauvasi itkee ja kakkaa, olit sitten 16- tai 30-vuotias äiti”

Vaikka Jemina menettikin ison osan ystävistään perheen perustamisen myötä, hän ei ole katunut päätöstään hetkeäkään.

– Minusta on ihanaa olla äiti, vaikka aina se ei helppoa olekaan. Missään nimessä en silti vaihtaisi hetkeäkään pois.

Jemina haluaa painottaa, että ikä on loppujen lopuksi vain numero. Hän toivookin, ettei yksikään nuori äiti pahoittaisi mieltään kohtaamiensa ennakkoluulojen vuoksi.

– Iällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko sinusta hyväksi äidiksi vai ei. Se, että saa teininä lapsen ei tarkoita, etteikö voisi olla hyvä äiti. Vauvasi itkee ja kakkaa olit sitten 16- tai 30-vuotias äiti.

Artikkeli on julkaistu alun perin 15.5.2020. Henkilöiden iät on päivitetty oikeiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?