Haluaisitko olla sukunimeltäsi Varissuo tai Sammalniitty? Suomalaiset ottavat itselleen nyt täysin uusia nimiä - Perhe - Ilta-Sanomat

Haluaisitko olla sukunimeltäsi Varissuo tai Sammalniitty? Suomalaiset ottavat itselleen nyt täysin uusia nimiä

Kotimaisten kielten keskuksen ylläpitämän ehdotuslistan nimiä on otettu ahkerasti käyttöön.

Uudissukunimen voi keksiä itse tai valita listalta, jota ylläpitää Kotimaisten kielten keskus.­

22.2. 20:00

Nimikateus!

Lapsena tuo erikoinen kateuden tunne iski etenkin silloin, kun jollakin oli erityisen kaunis etunimi.

Mutta on niitäkin, jotka eivät edes aikuisiällä pidä sukunimestään. Heitä voi helpottaa, että oman sukunimensä voi vaihtaa.

Etu- ja sukunimilaki mahdollistaa uudissukunimen hakemisen. Se tarkoittaa sellaista uutta sukunimeä, joka ei ole Suomen väestötietojärjestelmän mukaan aktiivikäytössä kenelläkään elossa olevalla.

– Viime vuonna vastaanotettiin yhteensä 780 lausuntopyyntöä. Arvioisin, että näistä valtaosa koski uudissukunimiä, Oikeusministeriön alla toimivan nimilautakunnan sihteeri, erityisasiantuntija Joanna Grandell kertoo.

Uudissukunimen voi keksiä itse tai valita Kotimaisten kielten keskuksen ylläpitämältä listalta, jossa on ehdotuksia suomen- ja ruotsinkielisistä uudissukunimistä.

Uudissukunimeä haetaan usein avioituessa tai erotessa

Valinnanvaraa löytyy: turkulaisia voi kiehtoa uudissukunimi Varissuo, Lapin ystävää uudissukunimi Saariselkä. Tai miltä kuulostaisi niinkin kaunis uudissukunimi kuin Sammalniitty? Sekin on vapaana!

Nopea kannattaa kuitenkin olla, sillä kun joku ehtii rekisteröidä nimen itselleen, muut eivät voi enää ottaa sitä.

Erityisasiantuntija Joanna Grandell kertoo, että uudissukunimeä haetaan tyypillisesti avioitumisen yhteydessä tai vastaavasti avioeron jälkeen.

Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntijan Sirkka Paikkala kommentoi puolestaan vuonna 2017, että suurin osa sukunimenvaihtajista on syystä tai toisesta kyllästynyt omaan nimeensä.

– Vuonna 2019 voimaan tullut etu- ja sukunimilaki ei enää edellytä, että hakija perustelisi syyn nimenmuutokselleen. Siksi kaikista nimenmuutoksen taustalla olevista syistä ei ole tietoa, sanoo Grandell.

Suomalaiset sukunimet perustuvat yleensä luontoon tai maantieteelliseen paikkaan. Siksi myös uudissukunimet saavat usein inspiraationsa luonnosta.

”Esimerkiksi englanninkielinen sukunimi ei ole mahdollinen ilman riittävää kansainvälistä liittymää englanninkieliseen valtioon.”­

Kotimaisten kielten keskuksen ylläpitämän ehdotuslistan nimiä on otettu ahkerasti käyttöön.

– Uudissukunimen on oltava kotimaisen sukunimikäytännön mukainen. Esimerkiksi englanninkielinen sukunimi ei ole mahdollinen ilman riittävää kansainvälistä liittymää englanninkieliseen valtioon, Grandell kertoo.

Nimen on oltava sellainen, ettei se aiheuta haittaa muille, esimerkiksi lapsille, vaikka niitä ei vielä olisi. Sukunimi nimittäin periytyy. Väkivaltaan tai sen uhkaan, toisten ihmisten tai kansalaisten halveksuntaan viittaavia nimiä ei hyväksytä.

Kaikki uudisnimet lähetetään nimilautakunnan arvioitavaksi.

”Kuinka korpisaukko käyttäytyy?”

Pakkalan mukaan ihmiset vaihtavat nimeä myös identiteettisyistä. Joskus oma sukunimi ei tunnu itselle sopivalta.

Tällainen kokemus oli Ilta-Sanomien vuonna 2017 haastattelemilla Tommi Saukkosella ja Jaana Korpisella, jotka päätyivät naimisiin mennessään uudisnimeen Korpisaukko.Yhdistelmänimi Korpinen-Saukkonen ei nen-päätteineen kuulostanut korvaan sopivalta. Pari meni naimisiin karkauspäivänä, laittoi heti nimenmuutoksen vetämään ja sai päätöksen kesäkuussa.

– Korpisaukko oli sellainen oma juttu jo silloin, kun emme olleet vielä naimisissa, vähän kuin luontodokumentissa. Kuinka korpisaukko käyttäytyy? Tommi Korpisaukko kommentoi.

Tommi Korpisaukon mukaan uusi nimi otettiin positiivisesti vastaan. Väärinkäsityksiäkin nimi on aiheuttanut: esimerkiksi luokkakokouksessa vanha tuttava piti hauskana yhteensattumana, että Saukkonen oli löytänyt vaimokseen Korpisaukon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?