Elisa Taskula, 32, ajatteli, ettei lapsen saaminen muuta ihmistä – kertoo nyt huomioistaan: ”En ole enää yhtään se sama tyyppi” - Perhe - Ilta-Sanomat

Elisa Taskula, 32, ajatteli, ettei lapsen saaminen muuta ihmistä – kertoo nyt huomioistaan: ”En ole enää yhtään se sama tyyppi”

”Oon muuttunut tosi paljon. Tuntuu että ihan perinpohjaisesti”, kirjoittaa vastikään äidiksi tullut Elisa Taskula Instagramissa.

Elisa Taskula kertoo Instagramissa vanhemmuuden aiheuttamista muutoksista. Tutkija kertoo, ettei persoonallisuus kuitenkaan tutkimusten mukaan muutu vanhemmuuden myötä miksikään.­

18.2. 19:00

Kun helsinkiläinen sosiaalisen median vaikuttaja Elisa Taskula, 32, tuli äidiksi, hän huomasi itsessään valtavia muutoksia.

– Olin kyllä ajatellut, että arki muuttuu vauvan myötä täysin, mutta en ollut valmistautunut siihen, että myös temperamenttini ja minussa olevat luonteenpiirteet muuttuisivat, Taskula kertoo Ilta-Sanomille.

Niin kuitenkin kävi.

Aiemmin äkkipikaiseksi itseään luonnehtinut Taskula olikin vauvan syntymän jälkeen lempeä ja rauhallinen. Hän kokee olevansa myös empaattisempi kuin ennen.

– Aiemmin saatoin kokea vauvan itkun ahdistavana. Oman lapsen myötä lapsen itkuun suhtautuu toisin. Haluan tietää, mikä on vialla. Suhtaudun lempeämmin kaikkiin maailman lapsiin.

Taskula on huomannut viihtyvänsä myös kotona aiempaa paremmin. Aikaisemmin jatkuva suunnitteleminen ja meneminen olivat tärkeä osa elämää.

– Joskus ajattelin, että en halua olla tylsimys, joka istuu vain kotona. Nyt se onkin kivaa.

Muutokset ihmetyttävät Taskulaa, sillä aikaisemmin hän kuvitteli, ettei äitiys tule muuttamaan häntä.

”Ennen kun musta tuli äiti, kävin monen äidin kanssa sellaisen keskustelun, että eihän se äitiys muuta sitä, minkälainen tyyppi olen. Että siihen palettiin tulee vaan lisänä yksi uusi rooli. Kuuntelin, ja nyökyttelin. Noinhan se varmasti on. Olisin edelleen se ihan sama minä. Samat luonteenpiirteet ja kiinnostuksen kohteet.

Nyt kuitenkin tuntuu, että en oikein enää samaistu tuohon. En nimittäin ole enää yhtään se sama tyyppi, vaikka minua kuinka yrittäisi siihen samaan vanhaan muottiin puristaa”, hän kuvailee Instagram-tilillään.

Tutkimukset: vanhemmuus ei muuta persoonallisuutta

Elisa Taskulan kuvailu kuulostaa tutulta myös Sointu Leikakselle. Leikas toimii persoonallisuuden tutkijana Helsingin yliopistossa.

Persoonallisuuden muutoksesta ja vanhemmuudesta on tehty melko paljon tutkimusta.

– Tutkijat ovat ajatelleet, että kypsyyttä ja vastuuntuntoa vaativat elämäntapahtuvat muuttaisivat persoonallisuutta kypsempään suuntaan, mutta siltä ei tutkimustulosten valossa näytä. Persoonallisuus ei näytä muuttuvan miksikään, Leikas summaa.

Arvojen ja vanhemmuuden välisistä yhteyksistä on tehty tutkimusta vähemmän. Helsingin ylipistossa vuonna 2016 julkaistu tutkimus sai palstatilaa myös Ilta-Sanomissa.

Tutkimustulosten mukaan perinteiset arvot tulevat naisille tärkeiksi, kun he saavat lapsia. Miehet sitä vastoin eivät muuta näkemyksiään ja ihanteitaan isyyden myötä.

Samassa tutkimuksessa myös todettiin, että naiset arvioivat miestensä arvojen muuttuneen lapsen synnyttyä samalla tavalla kuin omiensa. Näin ei kuitenkaan näytä käyvän: miehet eivät kokeneet arvojensa muuttuneen.

Leikas huomauttaa, että konservatiivisuus saattaa kuulostaa nykyäideistä pahalta. Kyse voi kuitenkin olla vaikkapa siitä, että arvostaa turvallisuutta, pysyvyyttä tai sitä, että välittää oman lapsuutensa traditioita lapselle.

– Tutkimustulos ei tarkoita, että olisi muuttunut konservatiiviseksi änkyräksi. Tutkimus ei myöskään kerro, onko konservatiivisuus pysyvää.

”Vauva-aika tuntuu kuherruskuukaudelta”

Elisa Taskula pohtii, että vaikka hän kokee äitiyden muuttaneen itseään, ei muutos ole välttämättä pysyvä.

Vauva-ajassa tuntuu nimittäin Taskulan mielestä olevan jotakin samaa kuin missä tahansa rakastumisessa.

– Rakastut yhdessä yössä ja jaksat sen voimalla unettomatkin yöt. Vauva-aika tuntuu samanlaiselta kuherruskuukaudelta.

Tällä hetkellä Taskula aikoo ottaa kaiken ilon irti siitä, että suhtautuu vauvaansa ja ympäröivään maailman aivan uudenlaisella tavalla.

– En pode siitä huonoa omatuntoa, sillä vauva-aika on niin lyhyt hetki. Kaikki lapset ansaitsevat itseensä täysin hurahtaneen vanhemman. Vielä voi tulla aika, jolloin olen taas oma malttamaton itseni, Taskula sanoo ja nauraa.

Tutkija Leikas pitää myös Taskulan kuvausta kuherruskuukaudesta tuttuna. Tutkimuksissa on huomattu, että onnellisuus lisääntyy väliaikaisesti tietyissä elämäntilanteissa.

Yksi näistä elämänvaiheista on avioliiton solmiminen.

– Ihmiset ovat hyvin onnellisia juuri ennen avioliittoa, mutta sitten onnellisuus romahtaa. Se johtuu kuitenkin vain siitä, että onnellisuudessa palataan normaaliin tasoon.

Elämäntapahtumat kuten vanhemmuus eivät tutkimuksen valossa vaikuta persoonallisuuspiirteisiin. Piirteet pysyvät melko samanlaisina läpi elämän.

Leikas on kuitenkin kuullut monelta vanhemmalta Taskulan kuvailemia kokemuksia.

– Voi tapahtua muutoksia, joita emme pysty tällä hetkellä psykologisilla menetelmillä mittaamaan, Leikas sanoo.

Lähteitä:

Personality trait development during the transition to parenthood: A test of social investment theory.

Value change in men and women entering parenthood: New mothers' value priorities shift towards Conservation values

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?