Kommentti: Ilmeet S-marketin hyllyjen välissä vääntyivät hämmästykseen – tuotevalinta paljasti miehet ”faijoiksi” alle sekunnissa - Perhe - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ilmeet S-marketin hyllyjen välissä vääntyivät hämmästykseen – tuotevalinta paljasti miehet ”faijoiksi” alle sekunnissa

Jokainen isä ei ole faija eikä jokainen faija välttämättä isä.

Ykkösolut ja Fjällrävenin retkihousut, tästä ei olemus faijemmaksi muutu.­

18.2. 7:00 | Päivitetty 18.2. 7:35

Itsensä muuttumista on vaikea huomata. Mutta sitten on hetkiä, jotka lyövät tajuntaan niin yllättäen ja niin kovaa, että tuntuu. Omat silmäni aukesivat tammikuussa helsinkiläisessä S-marketissa.

Olimme lähdössä muutaman kaverin kanssa mökille (enimmäkseen ulkoilua, turvavälit kunnossa, testit ennen reissua jne.). Ensin piti käydä ostamassa retkievästä. Kuin sanattomasta sopimuksesta minä ja kaksi kaveriani päädyimme omia reittejämme kaupan juomaosastolle. Kumarruimme yhtäaikaisesti samalle hyllylle ja nousimme ylös samanmerkkiset ykkösoluet kädessä. Maskin peittämillä naamoillamme oli sama hämmästynyt ilme, kun katsoimme toisiamme silmiin: Mitä meille on tapahtunut?

Aikaisemmin vastaavilla reissuilla saman porukan kauppakorissa kolisi hieman erilainen kattaus kuin ykkösolut- ja vissylajitelma. Mutta silloin olimmekin reiluja kolmekymppisiä emmekä vajaita nelikymppisiä – mutta toisin kuin Fingerpori-klassikon serkkupoika, olimmekin tulleet fiksummiksi.

Mikä oli muuttunut? Meistä kaikista oli tullut isiä, ”faijoja

Faija on arjen Gretzky: hän tietää jo lauantaina, missä kiekko on sunnuntaina ja mitoittaa toimensa sen mukaisesti.

Vielä vuosi sitten lenkki tarkoitti minulle juoksulenkkiä. Nyt kävelen ja kuuntelen samalla äänikirjoja. Se on paljon rentouttavampaa kuin juokseminen. Pystyn ajattelemaan.

Kaikkien aikojen kiekkoilijana tunnettu Wayne Gretzky oli tunnettu siitä, että hänellä ei koskaan ollut kiire kiekon kanssa. Hänkin ajatteli – ja tulosta tuli. Ei ihan Gretzkyn tehoihin verrannollinen tulos, mutta itsellänikin paino on pudonnut pari kiloa vuoden alusta.

Ajoimme gretzkymäisellä vauhdilla mökille, useamman pysähdyksen taktiikalla. Kerrankin ei ollut kukaan kysymässä, koska ollaan perillä.

Autosta noustuamme paljastui välittömästi kollektiivisen metamorfoosimme toinen ilmentymä: kaikilla oli jalassa samanlaiset housut, mallia faija. Jos Gretzky piti koko aktiiviuransa päässä Jofan haurasta ”munankuorimallia”, käyttää faija elämänsä parhaimmat ruuhkavuodet Fjällrävenin retkeilyhousuja. Käyttö perustuu tasan samoihin argumentteihin kuin ”The Great Onen” kypärävalinta: ylivoimainen mukavuus ja tae parhaasta liikkuvuudesta.

Ykkösolut, kävely ja housut voivat vaikuttaa pinnallisilta havainnoilta muutamasta keski-ikäistyvästä helsinkiläismiehestä, joilla on pieniä lapsia. Todellisuudessa niihin kulminoituvat koko faijuuden kovin ydin. Faijuus on kovaa duunia 365 päivää vuodessa ja siinä hommassa pärjää paremmin, jos tietää, mistä asioista saa itse voimaa ja osaa edes joskus ottaa ”vuoden ainoan vapaapäivän” mökkireissua varten. Faija ei ajattele teoillaan tai toiminnallaan vain itseään. Jokainen isä ei ole faija eikä jokainen faija välttämättä isä.

Faijalle joukkue, vaikka se perhe, tulee aina ensin.

Gretzkyn filosofia sopii sekä kentälle että sen ulkopuolelle: ”Sinä päivänä kun lopetan antamisen, lopetan saamisen”.

Hänellä on viisi lasta ja neljä Stanley Cupia.

Juttua korjattu klo 7.31: Yksi faijoista huomautti, että nautimme ykkösolutta, emme suinkaan kakkosolutta, kuten jutussa alun perin väitettiin.

Kirjoittaja on IS:n toimituspäällikkö, jolla on kaksi lasta ja kaksi Helsinki Cupin pronssimitalia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?