Suomalaiset listaavat kauneimmat sukunimet: ”Harmi, ettei meistä tullut mitään, nimi olisi ollut täydellinen” - Perhe - Ilta-Sanomat

Suomalaiset listaavat kauneimmat sukunimet: ”Harmi, ettei meistä tullut mitään, nimi olisi ollut täydellinen”

Monet suomalaisten suosikkinimistä ovat saaneet inspiraationsa luonnosta.

Vauva.fi-palstalla kerrotaan, mitkä sukunimet ovat tehneet vaikutuksen. Monet niistä ovat saaneet inspiraationsa luonnosta.­

8.2. 19:58

Aino ja Leo. Miten kauniita nimiä!

Toissa vuonna näin näytti ajattelevan ainakin moni tuore vanhempi, sillä kyseessä olivat vuoden 2019 suosituimmat lasten nimet.

Mutta mitä suomalaiset sitten pitävät kauniina sukuniminä?

Siitä antaa osviittaa Vauva.fi-keskustelupalstalla käyty keskustelu.

Nämä sukunimet aiheuttavat suomalaisissa positiivisia värähtelyjä.

Vallanvaara

– Kaunis, mukava lausua ja kuulostaa runolliselta. Mutta merkitys tarkemmin ajateltuna on aika kylmäävä. Mikähän tarina tälläkin nimellä on?

Salokannel

– Enpä ole aikaisemmin kuullut, mutta todellakin ihastuttavan soljuva ja kaunis nimi!

– On kaunis. Tulee mieleen vanha metsä, jossa puut humisevat.

”Luontonimet, kuten Meriluoto, Salokangas, Karhuvuori, ovat kauniita ja omalaatuisen suomalaisia.”­

Metsälampi

– Seurustelin nuorena tyypin kanssa, jonka sukunimi oli Metsälampi. Se oli aivan ihana. Mielikuva sellaisesta kuusimetsästä, jonka keskellä on rahkasammaleen ympäröimä tummavetinen, tyyni lampi, jonka yllä on vähän usvaa. Harmi, ettei meistä tullut mitään, vaikka nimi olisi ollut täydellinen.

Tammilehto

– Tammilehto on minusta tosi kaunis. Kai tämä liittyy siihen, että olen ihastunut tähän mieheen.

Meriluoto

– Luontonimet, kuten Meriluoto, Salokangas, Karhuvuori, ovat kauniita ja omalaatuisen suomalaisia.

Laine

– Yleisistä suomalaisista sukunimisiä Laine on tosi kaunis. Kauniin näköinen kirjoitettuna, pehmeä ja helppo sanoa, kauniin kuuloinen lausuessa ja kätevä myös ulkomailla.

Kaikki ruotsinkieliset

– Tykkään kaikista ruotsinkielisistä sukunimistä. Edustavat arvokkuutta ja ylhäisyyttä. Itsellänikin on ruotsinkielinen sukunimi.

Sotilasnimet

– Jostakin omituisesta syystä pidän monista vanhoista sotilasnimistä: Munter, Lustig, Hammar, ym. En ole militaristi enkä ruotsinkielinen, eikä oma nimeni ole tuota sarjaa.

Salo, Rossi

– Pidän oikeastaan vain nimistä Salo ja Rossi, koska ne ovat myös italialaisia nimiä. Suomalaiset sukunimet ovat pääasiassa äänneasultaan melko rumia.

Sukunimensäkin voi nykyään muuttaa. Jos kyseessä on sukunimi, joka ei ole muilla käytössä, haetaan nimilautakunnalta lausuntoa nimen sopivuudesta.­

Meritähti

– Joskus kymmeniä vuosia sitten luennolla oli joku nimenhuudon tapainen. Kun vieruskaveri vastasi, opettaja sanoi ”Oi mikä ihana nimi!” Olin kateellinen.

Herlevi

– Joskus pentuna tunsin tytön, jonka sukunimi oli Herlevi. Sitä pyörittelin kielelläni ja kauniiksi totesin. Yhä lienee kaunein tietämäni nimi.

Teräsniska, Hurmerinta

Teräsniska ja Hurmerinta ovat aina olleet minusta hienoja ja voimakkaita ”viikinkinimiä”. Toki harvinaisempina sukuniminä ne henkilöityvät vahvasti tiettyihin taiteilijoihin. Mutta itse asiassa kaikki muutkin tapaamani Teräsniskat ovat olleet erittäin lempeitä ja valoisia ihmisiä.

Ilves, Karhu ja Susi

– Kaikki eläinnimet, kuten Ilves, Karhu ja Susi. Ne ovat niin komeita. Muistelen, että joku eläintieteilijä omasi tällaisen nimen ja se sopi hänelle niin täydellisesti.

Lillak

– Ihanan pehmeä lausuttava viimeisestä kovasta konsonantista huolimatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?