Tältä lifestyle-bloggaaja Sallan koti näyttää kauniiden somekuvien takana: ”Ei mene kuin nanosekunti, ja kotona on taas kaaos” - Perhe - Ilta-Sanomat

Tältä lifestyle-bloggaaja Sallan koti näyttää kauniiden somekuvien takana: ”Ei mene kuin nanosekunti, ja kotona on taas kaaos”

Upeista somekuvistaan tuttu perhebloggaaja Salla Juurakko avasi Ilta-Sanomille ovet kotinsa todelliseen arkeen. Kolmen lapsen perheessä sotkua riittää, vaikka kuinka siivoaisi.

Salla Juurakolla on kolme lasta. Koti ei ole aina tiptop, vaikka äiti niin haluaisikin.­

15.1. 11:05

Bloggaaja ja perheenäiti Salla Juurakko tunnetaan Instagramissa kauniista kuvistaan. Sisustuskuvat ja laitetut kynnet saavat näkyä, tuottavathan ne iloa ja inspiraatiota muillekin.

Sievien kuvien rinnalla Juurakko väläyttelee videoissaan sitä toista puolta: arkisia sotkuja, lapsiperheen kommelluksia ja kaaosta.

Ja nimenomaan tämä, rehti rehellisyys, ei tunnu sopivan kaikille.

Todiste sotkujen aiheuttamasta someraivosta tuli Juurakon kohdalle joulukuussa, kun yksi seuraajista hyökkäsi naista vastaan yksityisviesteillä.

– Hän syytti minua huonoksi kasvattavaksi, kun lapseni sotkevat. Se iski kovaa, sillä olin tuolloin hyvin väsynyt.

Onneksi tukeakin riitti, ja pian Instagramissa alkoi kiertää haaste #meidänkodissaasutaan. Sen avulla muutkin näyttivät somessa, mitä arki lapsiperheiden kodeissa voi joskus olla.

Lue myös:

”Jos äiti on kotona, kodin tulisi olla aina tiptop”

Kohun laannuttua Juurakko haluaa yhä puhua kotirauhan puolesta. Hänestä on tärkeää näyttää myös tavallista elämää, kaikkine kumpuineen.

– Monet äidit kokevat ahdistusta kodista. Itsekin koen paineita siitä, sillä haluaisin, että kaikki on aina tiptop. Se ei vain onnistu kolmen lapsen kanssa. Ei mene kuin nanosekunti, ja kotona on taas kaaos, Juurakko kuvailee.

Jostakin syystä kaikki eivät tätä ymmärrä.

Juurakko on huomannut, että osalle arkisen realismin ja pienten kauneusvirheiden näyttäminen on liikaa.

– En tiedä onko kyseessä se, että on nähty liikaa vain täydellisiä sisustuslehtikuva. Vai ajatellaanko, että jos äiti on kotona, kodin tulisi olla aina tiptop, Juurakko pohtii.

Aggressiivinen somekommentointi liittyy myös vanhemmuuteen itsessään. Juurakko uskoo, että oma jälkikasvu on liki kaikille se maailman tärkein asia: jos toisen kotona tehdään eri tavalla mitä on itse totuttu, voidaan se kokea uhkana.

Juurakko kertoo saavansa suoraa palautetta erityisesti kasvatuksellisiin seikkoihin liittyen. Yhteistä palautteelle on se, että teki niin tai näin, tuntuu aina tekevän jonkun mielestä väärinpäin.

– Äitien olisi hyvä vetää yhtä köyttä. Oma kasvatustapa ei ole se ainoa oikea. Eri perheissä toimivat eri asiat.

Rajaa sosiaalista mediaa

Sosiaalinen media voi tuottaa toki ahdistusta, ja se on täysin ymmärrettävää.

Ilta-Sanomille Juurakko kertoo miettivänsä tarkkaan, minkälaista maailmankuvaa julkaisuillaan luo. Jos muiden somesisältö puolestaan ahdistaa, on hän päätynyt rajaamaan katselukertoja.

– Aina ei ole sellaisella fiiliksellä, että jaksaa lukea kasvatus- tai treenivinkkejä, etenkin jos itsellä tai lapsilla on ollut huono päivä.

· Lue lisää: ”En ajatellut, että äitiys voisi olla näin vaikeaa” sanoo Tinna, 37 – näitä asioita kukaan äiti ei halua kuulla

Juurakolle on tärkeää, ettei hän luo paineita täydellisestä äitiydestä muille.

Salla Juurakolla on kolme lasta.­

Siksi hän julkaisi, toimituksen pyynnöstä, kuvasarjan kotinsa eri vaiheista aamulla, päivällä ja illalla.

Kaava on nimittäin aina samanlainen.

– Päivällä mennään sieltä, mistä aita on matalin. Leikit siivotaan vasta illalla.

Päivällä kodin valtaava sotku on Juurakon mielestä yhä raivostuttavaa, mutta hän yrittää opetella mielenhallintaa.

– Äidiksi tuleminen voi joskus laittaa pinnan tosi kireälle. Ja se on ihan ok.

Tältä näyttää sama koti eri vuorokaudenaikoina:

Jaa meille kaunistelematon kuva kotisi sotkuista osoitteeseen maarit.rasi@is.fi ja kerro lyhyesti elämäntilanteestasi ja suhteestasi sotkuun ja siisteyteen. Saatamme julkaista kuvasi jutussamme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?