Identtiset kaksoset Marian, 22, ja Monire, 22, näkevät jopa samoja unia – nimeävät vain yhden asian, jossa eroavat toisistaan - Perhe - Ilta-Sanomat

Helsinkiläiset identtiset kaksoset Marian, 22, ja Monire, 22, näkevät jopa samoja unia – nimeävät vain yhden asian, jossa eroavat toisistaan

Identtiset kaksoset joutuvat tuon tuosta tilanteisiin, joissa heitä luullaan vääräksi henkilöksi. Aina ihmisten kömmähdyksiä ei jaksa edes oikaista.

Helsingissä asuvat Mariam ja Monire ovat identtisiä kaksosia. 22-vuotiaat nuoret naiset näkevät samanlaisia unia, ostavat tahtomattaankin samanlaisia vaatteita ja seisovat aina toistensa rinnalla. ”Toinen tietää aina, miltä itsestä tuntuu.” Somessa kaksikko tunnetaan nimellä Marmon Twins.­

9.12.2020 19:10 | Päivitetty 10.12.2020 9:05

– Meissä ei ole mitään muuta eroa kuin koulutus.

Helsinkiläisten Mariamin, 22, ja Moniren, 22, vastaus tulee vitsikkäästi, vaikka on kutakuinkin totta. Puhelinhaastattelun aikana on vaikea erottaa, kumpi nuorista naisista milloinkin puhuu.

Äänet ovat samantyyliset, ulkonäkö sitäkin yhtäläisempi.

Mariam ja Monire ovat identtisiä kaksosia, joita samankaltaisuus ei haittaa.

– Olemme tehneet pienestä saakka liki kaiken yhdessä, ja meitä on myös kohdeltu yksilöiden sijaan kaksikkona. Monet puhuvat kaksosista sen sijaan, että kutsuisivat meitä nimillä. Tämä ei ole tosin koskaan haitannut, Mariam kertoo.

Somessa parivaljakko poseeraa usein samanlaisissa vaatteissa, mutta arkielämässä he yrittävät edes hieman erottautua toisistaan tyylillisesti.­

Oman identiteetin etsiminen on kuitenkin tärkeää. Irtiottoa toisistaan kaksoset hakevat muun muassa opiskelu- ja vaatevalinnoillaan.

Alun perin kummatkin opiskelivat terveydenhoitajiksi, mutta nyt Monire on hakeutunut sairaanhoitajaopiskelijaksi englanninkieliselle linjalle. Haaveena on, että hän pääsisi joskus kansainvälisiin ympyröihin.

Tyylillisesti Mariam ja Monire yrittävät arkielämässä erottautua toisistaan, mutta aina se ei onnistu.

– Jos menemme toistemme tietämättä kauppaan, ostamme usein aivan samanlaisia vaatteita. Meillä on samat lempivärit ja tyyli, vaikka yritämme olla erilaisia, Monire sanoo.

Sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa, parivaljakko poseeraa kuitenkin suosiolla samanlaisissa vaatteissa. Samankaltaisuus on visuaalinen hyve.

”Jos menemme toistemme tietämättä kauppaan, ostamme usein aivan samanlaisia vaatteita. Meillä on samat lempivärit ja tyyli, vaikka yritämme olla erilaisia.”­

”Viikkorahat piti jakaa, huone piti jaka...”

Mitäs sitä siis turhaan vastaan tappelemaan?

Identtinen kaksosuus on Mariamille ja Monirelle ennen kaikkea elämää rikastuttava asia.

Mariam ja Monire ovat perheen nuorimpia, ja lapsista selvästi tiivein parivaljakko. Suurimpia salaisuuksia ei jaeta edes rakkaan äidin kanssa.

– Kaksosuus merkitsee meille läheisyyttä ja turvaa. Olemme aina kulkeneet elämässä samoja polkuja ja saaneet toisistamme vertaistukea. Toinen tietää aina, miltä itsestä tuntuu, Mariam summaa.

Yhteistä matkaa helpottaa, kun uusia tilanteita ei tarvitse koskaan kohdata yksin. Kun kotikin on vielä sama, toisen ystävät ovat automaattisesti omiakin ystäviä.

Kaksosuus on toki tuonut mukanaan myös haasteita.

Aiemmin Mikkelissä asunut perhe sai huomata, että Suomeen 3-vuotiaina muuttaneita tyttöjä kiusattiin alakoulussa. Kiusaan riitti se, että tytöt äänsivät suomea hieman eri tavalla kuin muut.

Myöhemmin Mariam ja Monire miettivät, oliko kaksosuus syy sille, miksi niihin aikoihin sai niin usein olla turhan paljon omissa oloissaan.

– Monet varmaan ajattelivat, että nuo ovat aina yhdessä, eivätkä tarvitse muita. Sittemmin löysimme kaveripiirin, joka on pysynyt samana vuosien ajan.

Teini-iässä Mariamin ja Moniren tyylitaju oli niin samanlainen, että kaupassa tuli kiistaa, kumpi saisi ostaa samasta vaatteesta suosikkivärinsä.

Jakaminen tuli tutuksi myös kotona.

– Huone piti jakaa, viikkoraha piti jakaa ja jopa kotityöt piti jakaa. Jos roskien viemisestä tuli riitaa, jouduimme lähtemään viemään niitä molemmat, Marian muistelee.

Jakamisen ajatus ulottui aina onnistumisiin asti. Jos toinen tytöistä sai kokeesta kympin ja toinen epäonnistui, muut ihmettelivät.

– He sanoivat, että tehän olette kaksosia, miksei toinenkin onnistunut? Monire kertoo.

Mariamin ja Monire kertovat näkevänsä samoja unia. ”Saatamme puhua niistä aamulla äidillemme, ja ihmetellä sitten, että olemme nähneet aivan samanlaista unta. Se on todella ihmeellistä.”­

”Nyt on käynyt väärinkäsitys”

Kaksosten välistä yhteyttä kuvaillaan joskus selittämättömäksi.

Mariamin ja Monire kokevat, että heillä yhteys näkyy samanlaisten unien näkemisenä.

– Saatamme puhua niistä aamulla äidillemme, ja ihmetellä sitten, että olemme nähneet aivan samanlaista unta. Se on todella ihmeellistä.

Kaksoset tunnistavat myös toistensa mielenliikkeet niin hyvin, että toisen suruja kantaa tahtomattaankin.

Toisen huolet ovat myös omia huolia.

Enimmäkseen identtinen kaksosuus tuo tytöille kuitenkin iloa. Esimerkiksi ihmisten tapa sekoittaa heidät toinen toisiinsa tuottaa jatkuvaa huvia.

Sekaannukset ovat niin yleisiä, etteivät Mariam ja Monire jaksa aina keskeyttää tuntematonta turisijaa.

– Tietenkin, jos he alkavat kertoa enemmän kuulumisia, kerromme että nyt on käynyt väärinkäsitys. Kotona sitten kerromme toiselle, että taisin nähdä jonkun kaverisi, Monire kertoo.

Läheisille ystäville kaksosten erottaminen toisistaan ei ole juttu eikä mikään. Hymy, hampaat ja hiustyyli ovat kuulemma erilaiset.

Ja jopa ääni. Sen erottaa kuulemma helposti.

Oletko sinä (identtinen) kaksonen? Millaista elämä näin läheisen sisaruksen kanssa on ollut – hyvässä ja pahassa? Onko teillä kokemusta siitä kaksosten ”maagisesta yhteydestä” josta niin paljon aina puhutaan? Kerro kokemuksistasi alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?